KADA ĆE SE OTVORITI?

Pulski hospicij gotov je još prije godinu dana. Sve je spremno, ali čeka se biskup

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Hospicij se više neće koristiti za cijepljenje (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Hospicij se više neće koristiti za cijepljenje (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Zgrada pulskog hospicija, ustanove koja bi se trebala skrbiti za teške bolesnike, one koji su na kraju svog životnog puta, gotov je još prije godinu dana. Kada će se otvoriti i kolika je njegova važnost pitali smo one koji se u Istri bave palijativnom skrbi.

Nada Tadić, koordinatorica za palijativnu skrb u Općoj bolnici Pula kaže da joj nije poznat datum otvaranja hospicija podignutog pored bolničke zgrade.

- Da nam je iznimno potreban, jest. Mi ćemo biti konzumenti njihovih usluga i jedva čekamo da se otvori, kaže ona.

Pulskoj liječnici, specijalistici neurologije dr. Julijani Franinović Marković, koja je već godinama glavni pokretač palijativne skrbi u Istarskoj županiji, također nije poznat datum otvaranja hospicija. Kaže da je trenutno sve na Porečkoj i pulskoj biskupiji, koja ima završnu riječ, a po svemu sudeći čeka se izbor novog biskupa. Pitanje o datumu otvaranja hospicija uputili smo Porečkoj i pulskoj biskupiji, međutim, odgovor jučer nismo dobili.

- Prije više od godinu dana zgrada je tehnički pregledana, arhitektonski je u potpunosti gotova. Do tada 1.830 osoba u Istri u potrebi je palijativne skrbi, a onih koji trebaju stacionarni oblik, odnosno smještaj u hospicij je 250. Računamo li njih i njihove obitelji, možemo reći da vrlo velik broj ljudi osjeća nedostatak hospicija i itekako ima interes da se on čim prije otvori. Do tada se u njemu ipak neće više obavljati cijepljenje protiv covida-19 kao što je to bilo neko vrijeme, otkriva nam dr. Franinović Marković.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of