Ima se što vidjeti

PULSKI AQUARIUM NA VERUDELI PONOVO JE OTVOREN ZA POSJETITELJE Neodoljive bebe raže, novopridošli ciklidi i još stotine riba i morskih organizama

| Autor: Borka PETROVIĆ

Srećko, malena raža neodoljivog osmjeha, nedavno je napunila četiri mjeseca, lijepo napreduje, ima gotovo 20 centimetara i već jede račiće iz ruku djelatnika. Oni koji nisu u mogućnosti posjetiti akvarij njegov napredak mogu pratiti na društvenim mrežama - Facebook stranicama ili Instagramu ove ustanove

Ljubitelji mora i morskih bića napokon su došli na svoje - pulski Aquarium na Verudeli ponovo je otvoren za posjetitelje, i to po izvansezonskim cijenama ulaznica. U stotinjak akvarija i terarija uvijek ima nečeg novog za vidjeti.

Mnogi će se sigurno uputiti i do Srećka. Sjećate ga se - ova se raža izlegla u akvariju, a zbog svog je "neodoljivog osmjeha" odmah stekla simpatije javnosti. Srećko je nedavno napunio četiri mjeseca, lijepo napreduje, ima gotovo 20 centimetara i već jede račiće iz ruku djelatnika. Oni koji nisu u mogućnosti posjetiti akvarij njegov napredak mogu pratiti na društvenim mrežama - Facebooku ili Instagramu.

Osim Srećka, prije četiri mjeseca izleglo se ovdje još sedam malih raža. Srećko se izlegao prvi, tri tjedna prije ostalih, te je i dalje jedna od glavnih atrakcija u akvariju. Kad naraste, ovaj će primjerak raže kamenice (Raja clavata) moći doseći gotovo 140 centimetara ukupne dužine i težiti do 18 kilograma.

U akvarij su nedavno stigli i diskusi – takozvani kraljevi akvarija. Taj naziv ove su tropske ribe zaslužile zbog različitih šara i uzoraka na tijelu te gracioznog kretanja prilikom plivanja. Ribice su stigle iz Osijeka, od renomiranog uzgajivača diskusa Ivice Krajčeka, i to vrste Heckel discus, Red turquoise, Blue diamond, Blue scorpion. Naziv "diskusi" dobili su po karakterističnom okruglom obliku tijela koji nalikuje disku. Poznati su kao ribe iznimnog blagog i plahog karaktera koji mogu katkada, najčešće prilikom mrijesta, pokazati i pravu agresivnost riba iz skupine ciklida.

Nedavno su djelatnici Aquariuma imali i pravi pionirski pothvat - u more su pustili male lignje koje su se izlegle kod njih. Naime, lignje polažu svoja jajašca na užad ribarskih mreža, a kada se mreže podignu položena jajašca propadaju. Aquarium Pula preuzeo je dio oplođenih jajašaca položenih na ribarskoj opremi te im je pružio utočište do trenutka izvaljivanja. Nakon 20-tak dana inkubacije, ličinke su se izvalile te su nedavno puštene u svoje prirodno stanište.

Na ovu je ideju došao suradnik akvarija Neven Iveša, znanstvenik Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, pa su po prvi puta sakupljena jajašca lignje na teritoriju medulinskog zaljeva te im je Aquarium pružio utočište do trenutka izvaljivanja. Jajašca su se čuvala u dva bazena u kojima je temperatura bila jednaka onoj u moru kako bi sve bilo što sličnije kao i u prirodi. Nakon dvadesetak dana inkubacije, ličinke su se izvalile, a kada su dosegle veličinu od 3,4 milimetara puštene su u svoje prirodno stanište, u more kod Šćuze. U svoje prirodno stanište pušteno je oko 200-tinjak beba lignja. Ovim je pothvatom pulski akvarij još jednom pokazao koliko mu je stalo do očuvanja prirode i ekosustava.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini