POČELA KAMPANJA ZA REFERENDUM O LUNGOMAREU

Pulska poduzetnica Vjekoslava Čalić: Zašto Dušica Radojčić hvali duplo veći hotel Grand Park u Rovinju, a protiv je hotela na Valkanama?

Dušica Radojčić uredno stavlja objavu hotela Grand Park u Rovinju i hvali projekt kojim su sačuvali borove, posadili zelene terase, uredili zeleni okoliš, a upravo na Valkane dolazi najzeleniji hotel ikad s najmanje 150 novih velikih stabala, isti su arhitekti, plus novi zeleni park koji ni hotel u Rovinju nema, ističe Čalić  

| Autor: Marcello Rosanda

Kampanja uoči referenduma kojim građanska inicijativa zaziva izmjene GUP-a i UPU-a Lungomare, odnosno zabranu gradnje hotela na Valkanama već je počela. Reakcije, kako protivnika tog projekta, tako i onih koji smatraju da je on Puli potreban nižu se na dnevnoj bazi. Pulska poduzetnica u turizmu Vjekoslava Čalić smatra da bi od novog hotela svi trebali profitirati, i Grad, ali i mnogi građani koji žive od turizma.

"Odrasla sam na Verudi i cijelu mladost provela na Lungomare. Pula je moj dom, moja cijela obitelj tu živi i radi, moji najbolji prijatelji koji su završili visoke škole vani pa i oni s kojima me rat razdvojio vraćaju se u Pulu i ulazu u Pulu. Radim u turizmu privatno, bavimo se prijevozom putnika sa zračnih luka do hotela po Istri. Naša najstarija djeca idu u školu za turizam. Držimo se daleko od politike i političara, ne tražimo od njih ništa, ali kad pratim sve sto pišu u medijima proteklih dana, onda se to odnosi direktno na mene i moju obitelj. Toliko laži sam pročitala, toliko mržnje, toliko toga insceniranog od nekoga tko s turizmom nema bas nikakve veze", kaže Čalić i naglašava razloge njene reakcije.

"Čak 90 posto pravih avio gostiju koje prevezemo idu u Rovinj ili Poreč, gotovo nitko u Pulu. Mi nemamo hotela s pet zvjezdica, a grad najviše novca dobiva od davanja kroz poreze upravo u toj kategoriji. Okoliš takvih hotela uvijek je vrhunski dotjeran, podiže vrijednost svih nekretnina u okruženju i svi tada ponosno šeću tom zonom. Tko nije bio u Rovinju neka prošeta, osobno ću ga odvesti, navodi Čalić

U tom kontekstu Čalić se pita "zašto Dušica Radojčić hvali duplo veći hotel Grand Park u Rovinju, a protiv je hotela na Valkanama".

"Dušica Radojčić uredno stavlja objavu hotela Grand Park u Rovinju i hvali projekt kojim su sačuvali borove, posadili zelene terase, uredili zeleni okoliš, a upravo na Valkane dolazi najzeleniji hotel ikad s najmanje 150 novih velikih stabala, isti su arhitekti, plus novi zeleni park koji ni hotel u Rovinju nema", ističe Čalić.Ilustracija

Vjekoslava Čalić

"Ali politika je očito takva da njoj (Radojčić, op.n.) nije problem promijeniti mišljenje zbog vlastitog interesa. Samo što se to ovaj put tiče mene, moje obitelji, moga grada i mojih sugrađana. I mi bi da je na računu našeg grada puno više novaca, da nam djeca imaju besplatan vrtić i knjige i da imamo poticaje. Biti protiv ovako luksuznog hotela, koji nikome ne zaklanja pogled, nije na obali, ne dira niti centimetar našeg šetališta, koji će nam svima dignuti ugled i dobit, je biti protiv nas", smatra Čalić.Ilustracija

3LHD: Oponenti projekta stalno ponavljaju ono što jednostavno nije točno

Ugledni hrvatski arhitekti iz arhitektonskog studija 3LHD prije nekoliko su dana u Jutarnjem listu odgovorili na prozivke pulske građanske inicijative i stranke Možemo!. "U slučaju Pule bura se digla i prije nego što smo prezentirali projekt. Najviše što nas u ovom cijelom procesu smeta je neiznošenje relevantnih činjenica o projektu. Ustvari, i nakon javne prezentacije projekta svim akterima s pojašnjenjima svih elemenata projekta, razgovora o povijesti lokacije, o trenutnom stanju devastirane lokacije kamenoloma, oponenti projekta u medijima ponovno ponavljaju ono što jednostavno nije točno", kaže Silvije Novak, a na pitanje novinarke o čemu se radi, on odgovara da, primjerice, ni jednom se riječju ne kaže da se radi o planiranoj gradnji hotela unutar zone napuštenog kamenoloma, a ne u šumi.

"Oponenti projekta govore da će se probiti cesta kroz šumu, koja je tamo već odavno probijena za potrebe pročišćivača i koja se koristi za pristup hotelu. Priča se o rušenju šume, a urbanistički plan i naš projekt predviđaju samo gradnju hotela u kavi, rupi kamenoloma, na prostoru gdje nema nijednog stabla, bez zadiranja u prostor šume", poručuje Novak, dok njegov kolega Marko Dabrović govori o tome da oponenti projekta govore o greenfield investiciji.

"Međutim, ovo je brownfield investicija par exellence. Svi razvojni planovi predviđaju sanaciju ovakvih zona. Nema veće devastacije okoliša i prirodnog staništa od ovog koje je nastalo prije više od sto godina otvaranjem kamenoloma. Između parcele hotela i ceste Lungomare nalazi se parcela rekreacijske namjene površine 85 puta 120 metara koju smo pretvorili u park s rekreacijskim sadržajima, potpuno javno dostupan. Također, projektom se planira sadnja velikog drveća kako bismo tu zonu napravili što zelenijom, s hotelom u pozadini. Javna površina ceste Lungomare, javna plaža i obala nisu obuhvaćeni projektom", zaključuje Dabrović.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum