JEDAN OD PRVIH PRIMJERA

Pulska pizzerija iskazala cijene u kunama i eurima. EVO KAKO SU ONI TO PRERAČUNALI

| Autor: Ivor BALEN
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Pulska pizzeria Lema objavila je cjenik izražen u kunama i eurima. To je jedan od prvih primjera na kojem se može vidjeti kako će se formirati cijene u novoj valuti.

I ako je suditi po Lemi, što je samo jedan, ali svakako zanimljiv primjer, nije to ništa strašno.

Ako se rukovodimo trenutačnim srednjim tečajem Hrvatske narodne banke (HNB) od 7,56, ispada da su cijene u eurima vrlo bliske cijenama u kunama.

Pa se tako za srednju capriciosu (miješana) koja košta 45 kuna traži 6 eura, odnosno 45,36 kuna.

Margarita je 38 kuna ili 5,1 euro, što bi došlo 38,55. Najskuplja srednja pizza iz njihove ponude košta 60 kuna, što je prevedeno na 8 eura, dakle 60,48 kuna.

Klasične lazanje su 50 kuna, odnosno 6,7 eura (50,65 kuna). Palačinke s nutellom 30 kuna ili 4 eura, što dođe 30,24 kune. I tako dalje.

Očito je, dakle, da se zaokruživalo na malo više, ali vrlo malo. Treba uzeti u obzir da kuna prema euru ljeti u pravilu jača (zbog potražnje uvjetovane turizmom), pa da smo ovo isto računali za koji mjesec, ispalo bi da se zaokružuje na manje. Jer tad će kuna vjerovatno biti ispod 7,5.

Ono što je dobra vijest jest da "teškog" zaokruživanja, barem na ovom primjeru - nema. Primjerice, spomenute lazanje (50 kuna) mogle su se zaokružiti na 7 eura, pa bi to bilo 52,92 kune.

Podsjetimo, prema trenutačnom planu, cijene će u Hrvatskoj morati biti izražene dvojno, u eurima i kunama, od 5. rujna ove godine, pa tako sve do kraja 2023. Do tada je dvojno iskazivanje cijena stvar odabira.

Plan je da euro zamijeni kunu početkom 2023.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter