POSLJEDICA KORONAKRIZE

HRVATSKA NEĆE UVESTI EURO PRIJE 2025. GODINE prema ocjeni Moody'sa

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Fundamentalni pokazatelji zemalja srednje i istočne Europe, uključujući i Hrvatsku, ostaju stabilni što će se reflektirati na rejtinge u narednih 12 do 18 mjeseci, ocjenjuje Moody’s, piše Poslovni.hr.

Rejting agencija ističe da izgledi za rast u srednjem roku ostaju snažni i nakon očekivanog oporavka od pandemije u 2021. budući da je CEE regija manje izložena dugotrajnoj šteti od posljedica Covida 10 od većine eurozone, a profitirat će od povećanog (a jeftinog) financiranja Unije.

Premda su razine javnog duga i deficita budžeta snažno porasli u 2020. mnogima će prethodno pospremanje javnih financija i veći fiskalni prostor dati otpornost u usporedbi s drugim globalnim igračima po pitanju kreditne vjerodostojnosti. Među njima su Hrvatska i Bugarska kojima je nakon ulaska u tečajni mehanizam rejting u studenom podignut (Ba1 sa stabilnim izgledima za Hrvatsku, za Bugarsku Baa1 uz stabilne izglede).

“Iako ne očekujemo da će ni Bugarska ni Hrvatska uvesti euro prije 2025., članstvo u ERM II osnažuje kredibilitet bugarskog valutnog odbora te hrvatski upravljani fluktuirajući tečaj prema euru smanjujući valutni rizik obiju zemalja”, ističe Moody’s.

Unatoč programima masovnog cijepljenja, neizvjestan je rasplet zdravstvene krize što predstavlja rizike za rast u 2021. Slabiji od očekivanja oporavak ili nova recesija mogli bi ugroziti javne financije i (dosad) otporne banke te potencijalno izazvati političke pritiske, smatra Moody’s, piše Poslovni.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater