pulsko kulturno ljeto

VELIKA FOTOGALERIJA / Pulska noć na ulice grada izmamila brojne Puležane svih uzrasta

| Autor: Marcello ROSANDA


Konačno se, nakon beskrajne turističke sezone, može reći da je u Puli bilo više domaćih nego stranaca. Večerašnja Pulska noć na ulice je grada izmamila Puležane svih uzrasta. Počevši od prve lokacije - na markatu ispred Milana - odakle se miris pedoća čuo sve do parkirališta Croatie, pa preko Portarate do Foruma, rocknroll i domaća morska hrana uveselili su građane i dostojno ispratili ljetnu sezonu.

Legendarna velika padela još legendarnijeg Budimira Žižovića Žiže prva je atrakcija, za oči i nepce, na koju smo nabasali.

- Tri godine imali smo stanku. Do sada su na Pulskim noćima, koje su skoro već 20 godina, bile uglavnom srdele na gradele na Giardinima, a sada je neka nova situacija, novi izgled grada, neki novi raspored te smo od toga odustali i odlučili napraviti pedoće na buzaru, domaće, jednostavno i tradicionalno jelo koje se lako može u ovim uvjetima spremati.

- Napravit ćemo dvije ture po 75 kila pedoća. Zbog smanjenog budžeta morat ćemo ih ipak naplatiti, žao mi je, ali tako smo morali napraviti. Mockova ekipa Rock caffea je tradicionalno ovdje na ispomoći. Drago mi je da smo uopće uspjeli obnoviti Pulsku noć, jer svaki grad ima svoju tradiciju ljetne fešte pa zašto bi Pula bila uskraćena za to. Ako uzmemo u obzir da su prethodne tri godine bile opravdane što fešte nije bilo, sada nema više ozbiljnih razloga da je ne bude. Drago mi je da ju je nova gradska vlast prihvatila i da se ta tradicija i u buduće nastavlja.

Buzara je vrlo jednostavno jelo. Vrlo brzo se spremi. Za dvadesetak minuta bude gotovo i zato ju je zahvalno raditi u ovako velikim količinama.

Atraktivna je i zbog izgleda i mirisa koji se širi, jer kad se doda malvazija, češnjak i pedoći s mirisom mora koji nosi sa sobom onda je to nešto što djeluje primamljivo, možda čak i više nego gradele. Na kraju smo sezone i lijepo je da u gradu zamiriše morska hrana.

- Mi smo imali običaj raditi padelu za Uskrs, Božić i za Novu godinu. Fritaje ili neka druga jela radili smo i usred ljeta. Kad bi se našlo sredstava, mi bismo to uvijek radili. Nadam se da će se neka tradicija održati. Ljudima je bilo ipak žao što nema ništa za Božić i za Novu godinu. Bili bi lijepo da se vrati. O tome će odlučivati Turistička zajednica i vlast ovog grada, a mi ćemo vrlo rado prihvatiti.

Program je započeo u 19 sati na tri lokacije. Na Tržnici, Portarati i na Forumu gdje je nastupilo šest lokalnih izvođača, poznatih domaćoj publici. Na Portarati su se mogli čuti vječni rock hitovi strane produkcije, ali malo lakšeg ritma glazbenih sastava Double Dose i The PrimoTajo Blues Band dok je na Forumu atmosfera bila nešto brža i življa, za malo mlađi uzrast - tamo nastupaju Gustafi i Čarobne frule. Na Tržnici nastupaju Mauro & Irena Giorgi i Domino Band – tribute to Oliver. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater