NAJNOVIJESASTAJU SE NA VALKANAMA

PULSKA GRUPA ZA POTPORU DOJENJA "Ljudima je normalno na javnom mjestu vidjeti ženu u toplesu, ali ne i kako doji dijete"

| Autor: Duška PALIBRK
Duška Palibrk

Nekad se praksa dojenja prenosila s koljena na koljeno, sada toga više nema, različitih je informacija puno i teško je procijeniti što je ispravno. Ovdje mlade majke dobiju prave informacije od nas patronažnih sestara, kaže Dragica Dolenec

Jutro, Valkane, tiho je i prozračno u šumici, samo na jednom kupu puno praznih dječjih kolica, beba koje pužu po šarenoj prostirki i petnaestak mama nad njima, dok se nešto starija braća vrzmaju okolo. Pričaju da je sve manje novorođenih, da smo sve starija nacija, a ovdje sve vrvi od novog života. "Grupa smo za potporu dojenja", kaže nam Dragica Dolenec, koju mlade majke isturaju kao glasnogovornicu. Patronažna je sestra u Istarskim domovima zdravlja, vodi ovu grupu i sama pokriva područje Stoje, gdje ju poznaju sve trudnice i babinjače te kronični bolesnici. Prema standardu, jedna patronažna sestra ide na 5.200 stanovnika.

Super mame

- Majčino mlijeko je idealna hrana za dojenčad i cilj je naše grupe da mlade majke dobiju sigurnost u vlastite sposobnosti. Nekad se praksa dojenja prenosila s koljena na koljeno, sada toga više nema, različite generacije ne žive više pod istim krovom, a različitih je informacija puno i teško je procijeniti što je ispravno. Ovdje dobiju prave informacije od nas patronažnih sestara i drugih majki, kaže sestra Dolenec. Ovi sastanci, veli, rezultirali su i trajnim prijateljstvima, a druže se i djeca.

Dakle, sve su ovo mame i bebe sa Stoje? Ima nas i s Verude, dovikuju. Neke su prvorotkinje, druge već uigrane u majčinstvu pa razmjenjuju iskustva, savjete, ideje. Svaki drugi četvrtak u mjesecu rezerviraju dva sata za grupu potpore dojenju. Za lijepog vremena su pod borovima na Valkanama, zimi u sjedištu Mjesnog odbora Stoja. Takve grupe djeluju već 20-ak godina, dojenje se promovira svugdje u "razvijenom" svijetu, što će reći udaljenom od prirodnog.

Katarina Matanović, članica je grupe, a od rođenja svog drugog djeteta, male Meri, bavi se i pisanjem: ima svoju web stranicu Instant mama, surađuje i na portalu Super mame. Kaže da mlade majke najčešće prestanu dojiti kada se dogode skokovi u razvoju djeteta, obično je to oko trećeg mjeseca, jer misle da nemaju dovoljno mlijeka. Međutim, trebaju samo češće dijete stavljati na dojku, da ono izvuče sebi hrane koliko mu treba. Dijete raste i treba mu više mlijeka. A veća potrošnja automatski će potaknuti i veću proizvodnju. Priroda je to sve uredila, kaže nam Katarina.

Poneke majke upravo doje. Prizor idiličan, kao s impresionističkih slika piknika u prirodi. Ima li još onih koji se čude kada majka doji dijete na javnom mjestu? "Naravno, kod nas je to još uvijek tabu tema. Ali, zašto bih ja radi toga limitirala svoje dijete da ne ide van? Zato što je to nekome strašno vidjeti? Sramota!", kaže Iva Fabijan, s malim Simonom u naručju. "Normalno je vidjeti ženu u toplesu na plaži, ali je još uvijek tabu vidjeti ženu koja doji na javnom mjestu. Pokrij se, često mi kažu, iako se ništa ni ne vidi od djetetove glave. A to je tako prirodno", dodaje.

Zajednički plač

Imaju li poslodavci razumijevanja budući da se majke znaju vratiti na posao i nakon šest mjeseci od porođaja? Po zakonu, do prve godine djeteta imaju pravo na stanku za dojenje, ali najčešće ih, kažu, podoje tijekom noći, prije odlaska na posao ili navečer za slađi san. Tada su već uvedeni i kruti obroci.

- Majčino mlijeko uvijek je spremno i najjeftinije. Mlade mame svjesne su važnosti dojenja. One koje se nećkaju, postupaju li dobro, je li im mlijeko slabo ako im beba noću plače, ovdje ih ohrabrimo. Moji stariji sinovi Luka i Marko sisali su dvije godine. Djeca stječu imunitet, ali je važna i emocionalna komponenta. Još ima mitova da se time dijete previše veže uz majku, ali to nije istina. Ta su djeca inteligentnija i emotivno stabilnija. Dojenje je dobro i za zdravlje majke jer dojilje manje obolijevaju od karcinoma dojke i jajnika, kaže Mara Kozić koja je ovdje u dvostrukoj ulozi: po treći put je mama, s malom Lucijom u naručju, a i radi s mladim majkama, patronažna je sestra, također u Domu zdravlja u Puli.

Među bebama na prostirki proširi se plač. "Kada počnu jedna za drugom plakati, kažu da tako izražavaju svoju empatiju, suosjećanje", tumači nam sestra Dragica. Vrijeme da ih ostavimo na miru.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam