NAJNOVIJEĐAKOVAČKI SCENARIJ

Pomoćnik za financije srećom nije nasjeo na poruke lažne ravnateljice: PULSKA BOLNICA PUTEM FANTOMSKOG MAILA UMALO POKRADENA ZA 40 TISUĆA EURA!

(D. B. P.)

Meta neuspjele prijevare bio je pomoćnik ravnateljice pulske bolnice zadužen za financije Vladimir Barbić, koji je 15. studenog primio e-mail i mislio da mu ga šalje ravnateljica dr. Irena Hrstić. U mailu se tražilo da uplati 40 tisuća eura na račun u banci HSBC u Velikoj Britaniji. Barbić je za Glas Istre ispričao da je umalo to i učinio, misleći da se doista radi o ravnateljičinom nalogu, ali je u posljednji trenutak odustao

Pulska Opća Bolnica zamalo je pokradena za 40 tisuća eura! Za dlaku je izbjegnut đakovački scenarij kada je u srpnju ove godine zbog računalne prevare proračun Grada Đakova ostao tanji za 50 tisuća eura. Svi još pamte nasamarenog pročelnika financija koji je doveden u zabludu misleći da mu e-mail šalje njegov šef, odnosno gradonačelnik Đakova, pa je kao savjestan službenik, imajući puno povjerenje u svog šefa bez da ga kontaktira, novac s gradskog računa naivno prebacio na nepoznati račun u Veliku Britaniju.

Malo je nedostajalo da se nešto slično dogodi u pulskoj bolnici. Meta je bio pomoćnik ravnateljice zadužen za financije Vladimir Barbić, koji je prepričao nemili događaj za Glas Istre. On je 15. studenog primio e-mail i mislio da mu ga šalje šefica, ravnateljica bolnice dr. Irena Hrstić. Prepiska je krenula već rano ujutro kad je Barbić došao na posao i započeo svoj uobičajeni radni dan. Prvo je provjerio pristiglu elektronsku poštu, a među porukama bila je i jedna ravnateljice Irene Hrstić. Barem je tako u tom trenutku vjerovao.

"Dobro jutro, možemo li platiti 40 tisuća eura danas? Lijep pozdrav, Irena Hrstić", glasila je poruka koja je u zaglavlju imala napomenu "Hitno plaćanje u eurima!". U tom trenutku šef bolničkih financija mahinalno je odgovorio, ne obraćajući pažnju na točnu adresu e-maila s kojeg je poruka stigla. U početku mu ništa nije bilo čudno jer poruka mu stiže naslovljena kao Irena Hrstić, a pristigla mail adresa sadržavala je prvo slovo ravnateljičinog imena i prezime, uključujući internetsku domenu pulske opće bolnice koju koriste zaposlenici. Sve to u prvi trenutak nije odavalo da se radi o prevari.

Crv sumnje

Misleći i dalje da se dopisuje s ravnateljicom, Barbić joj je poslao novi mail u kojem poručuje: "Na OTP banci nema, jedino s Erste od kredita". Barbić tada još ništa nije sumnjao, no ubrzo stiže drugi mail u kojem mu je "lažna ravnateljica" dala potvrdu da se novac uzme iz kredita te da će dokumentaciju poslati kasnije. Uz tu poruku, šef financija bolnice dobio je i detaljne upute i podatke gdje i kome novac treba uplatiti. Dakle, 40 tisuća eura trebalo je završiti na računu izvjesne Victorije McLaine u banci HSBC u Velikoj Britaniji, a vrlo transparentno navodi se IBAN i Swift banke, uz napomenu da Barbić pošalje povratno obavijest kad bude uplata. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam