TRAŽENA PRETRAGA

Pulska bolnica od travnja gotovo udvostručila broj magnetnih rezonanci. No, i DALJE SE ČEKA PREDUGO, jer imaju samo jedan uređaj

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje krajem srpnja je, prema uputi Ministarstva zdravstva, raspisao natječaj za sklapanje ugovora o provođenju postupaka magnetske rezonance (MR) radi smanjenja Nacionalne liste čekanja. Donesena je Odluka o izboru najpovoljnijih ponuditelja za ugovaranje dodatnih MR postupaka do kraja ove godine i to njih ukupno 4.796; za zagrebačku regiju 2.600 postupaka, splitsku 996 te 1.200 postupaka za osječku regiju.

Budući da OB Pula spada u riječku regiju, koja nije obuhvaćena ovom odlukom HZZO-a, upitali smo ima li pulska Opća bolnica potrebe za dodatnim MR pretragama.

"Koliko je nama poznato, ovaj poziv se odnosi na pružatelje ove usluge izvan javnog sektora. OB Pula je, kao i ostale zdravstvene ustanove u javnozdravstvenoj mreži, u travnju ove godine dobila mogućnost da poveća broj pretraga u posebnim programima financiranja od strane HZZO–a. Isto smo i učinili i povećali broj pregleda u svim programima pa tako i u programu MR dijagnostike", pojasnio je zamjenik ravnateljice Opće bolnice Pula Ivica Fedel. Dodao je da je od tada OB Pula broj mjesečno ugovorenih MR pretraga povećala s 280 na 520 postupaka. "Budući da OB Pula ima jedan MR uređaj, daljnje povećanje broja pregleda fizički nije moguće", istaknuo je Fedel.

Što se tiče listi čekanja na MR pretrage, u pulskoj Općoj bolnici najduže se čeka na MR neuro-pretragu, za koju je, prema najnovijim podacima, upisan posljednji termin za 19. lipnja iduće godine! Nekoliko mjeseci manje čeka se na MR dojke (termin 9. veljače 2023.) te MR abdomena, za koju se može dobiti termin također u veljače 2023.

Zamjenik ravnateljice navodi da se MR pretraga u Općoj bolnici Pula provodi svaki radni dan, i to kroz rad u dvije smjene, jutarnjoj i popodnevnoj te subotom u jutarnjoj smjeni.

"Dnevno se učini između 20 do 25 pretraga, a na godišnjoj razini, u razdoblju od 1. kolovoza 2021. do 31. srpnja 2022., učinjeno je 6.562 MR pretraga", zaključio je Fedel.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini