PROMJENE U PANDEMIJI

LISTE ČEKANJA U PULSKOJ BOLNICI: Na gastroskopiju se čeka samo dva dana, a na neke pretrage i preko 400

| Autor: Jasna ORLIĆ
Opća bolnica Pula (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Opća bolnica Pula (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Prije nekoliko dana ugodno iznenađenje doživjela sam na šalteru ambulante za neurologiju. Za dvije pretrage - color doppler karotida i TCD vb sliva - čekat ću samo 15 dana. Znači li to da su se skratile liste čekanja u pulskoj bolnici, unatoč strci s covidom i prenapregnutosti cijelog sustava?

Prema nedavno objavljenim podacima nekoliko hrvatskih bolnica, iznenađenje u pandemiji je i to što liste čekanja za pretrage nikada nisu bile tako kratke. Znači li to da je strah od korone smanjio odlazak pacijenata na pretrage? Jesu li liječnici iz primarne zdravstvene zaštite manje slali uputnice?

Iz podataka koje smo dobili iz stručne službe Opće bolnice Pula stanje nije jednoznačno. Proizlazi da se za neke pretrage doista čeka kraće, posebice kada se radi o prvom pregledu. No, još uvijek ima postupaka na kojima se pacijenti naručuju za daleku budućnost kao što je primjerice UZV color doppler arterija i vena, a na koji se čeka 15 mjeseci.

Međutim, uspoređujemo li podatke prije pandemije s današnjim, osjetno se smanjilo vrijeme čekanja za ergometriju - sa 147 na 66 dana. Na gastroskopiju se čeka samo dva dana umjesto ranijih 31, na kolonoskopiju 52 dana (prije 102), na MR abdomena samo 45 dana, a za ultrazvuk srca još uvijek predugih 178 dana, dok se prije čekalo 271 dan.

S druge strane, jako se dugo čeka na neke druge pretrage. Ako se danas naručite za UZV dojki, na red čete doći za 293 dana, za MR mozga čeka se 321 dana, a UZV abdomena 400 dana, dok je 2019. godine u isto vrijeme bilo 292 dana. Dodajmo i to da je ukupan broj naručenih pretraga danas manji nego što je bio prije pandemije, i to za više od 7.000 postupaka.

Prema riječima zamjenika ravnateljice OB Pula dr. Ivice Fedela, stanje nije tako jednoznačno i veći broj faktora utječe na liste čekanja, prije svega raspoloživi kadrovi, broj ugovorenih pretraga sa HZZO-om, kao i stanje s koronavirusom.

- U prvo vrijeme pandemije liječnici primarne zdravstvene zaštite su manje upućivali na pretrage i konzultacije su se više obavljale elektronskim putem tzv. A5 uputnice, bez prisustva pacijenta. Osim toga, pacijenti su se u početku pandemije bojali dolaziti zbog zaraze. Međutim, cijelu prošlu godine bolnica je radila punim opsegom, sve do granica izdržljivosti. U isto vrijeme dio zdravstvenih djelatnika i ostalog bolničkog osoblja bio je u samoizolaciji ili izolacije zbog obolijevanja od covida, uglavnom kao posljedica obiteljskih kontakata, što stvara zastoje i otežava organizaciju posla. Međutim, poliklinika radi punom parom i obavljamo broj pretraga prema ugovoru s HZZO-om, kaže dr. Fedel i dodaje da nije moguće previše prekoračiti ugovor jer se povećavaju troškovi koje ne podmiruje Zavod.

- Na onim odijelima na kojima su se liječnici vratili sa specijalizacije radi se veći obim posla. Naglašavam da akutna stanja uvijek riješimo na vrijeme i nađemo termin za pregled i pretragu, naglašava dr. Fedel.

Nepovoljna okolnost u Puli i Istri je ta što su sve pretrage spale na bolnicu, dok se u drugim sredinama mnoge od njih obavljaju u domovima zdravlja, kao što su ultrazvučne pretrage. Bolnica je ustanova koja se brine primarno o akutnim bolesnicima. Kada se tome pribroji i previše upućivanja na pretrage dolazi do predugih lista čekanja.

Dr. Fedel podsjeća da već četiri mjeseca djeluju dva dodatna odjela za covid pozitivne pacijente.

- Umjesto 20 bolesnika na Odjelu infektologije, koliko ih prema ugovornoj mreži predviđeno, posljednjih mjeseci ih je između 60 i 80, što zahtjeva puno više osoblja i cijeli sustav dovodi u stanje prenapregnutosti, zaključuje Fedel.

KRAĆE ČEKANJE (prije pandemije i danas)

Ergometrija 147/66 dana

Gastroskopija 31/2 dana

Kolonoskopija 102/52 dana

MR abdomena 65/45 dana

Ultrazvuk srca 271/178 dana

DUŽE ČEKANJE (prije pandemije i danas)

UZV abdomena 292/400 dana

MR mozga 290/321 dan

UZV dojki 103/293 dana

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of