NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

PULJANKA KOJA JE POBJEGLA IZ PAKLA OBITELJSKOG NASILJA: Trpjela sam učestala verbalna omalovažavanja i uvrede. Podnosila sam to zbog djeteta, misleći da će stvari krenuti nabolje, a ispostavilo se da je to najveća zabluda u koju nebrojene žene vjeruju

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Ilustracija (Snimio Vedran Karuza / Novi list)

Ilustracija (Snimio Vedran Karuza / Novi list)


Danas se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Nažalost, o tome se premalo priča, no surova je realnost da je obiteljsko nasilje u porastu.

Donosimo priču jedne Puljanke koja je pobjegla iz pakla nasilja - ona je bila žrtva suprugovog nasilja te je trpjela učestala verbalna omalovažavanja i uvrede. Podnosila je to zbog djeteta, također misleći da će stvari krenuti nabolje, a ispostavilo se da je to najveća zabluda u koju nebrojene žene vjeruju. Ona je odlučila otići već nakon prvog fizičkog nasilja, jer je, srećom, imala je kamo.

No, tek tada je započela njezina prava borba s institucijama, i to onima koje se kunu da čine sve za dobrobit djeteta, koje, poznato je iz prakse.

- Bila sam u prednosti u odnosu na mnoge žene, imala sam gdje otići, imala sam potporu obitelji. Pokrenula sam razvod, angažirala odvjetnicu koju sam sama morala plaćati, jer bez stručne osobe ne znaš ni što ni kako, govori naša druga sugovornica.

- Socijalnom službom sam bila jako nezadovoljna. Njihov rad nije imao nikakve svrhe. Ti sastanci, mirenja, sve je išlo tako sporo. Nezaštićena sam dolazila u njihov ured, uvijek sa strepnjom da ga ne sretnem pa da ne napravi neku scenu na ulici. Oni mi ništa konkretno nisu savjetovali ni pomogli, kaže ona.

Tromost institucija

Ogorčena je i sporošću institucija koje bi trebale žurno reagirati.

- Nakon poziva, poruka, vrijeđanja i prijetnji, otišla sam ga prijaviti. U policiji to uredno zabilježe, zaštitu nikakvu ne dobiješ, a poslije niti ikakve informacije o predmetu, ističe i dodaje da se i proces razvoda otezao stalnim suprugovim žalbama na alimentacije, viđanje djeteta i da je imala osjećaj da je prepuštena sama sebi.

- Sve je presporo. Znam da ne može ići preko noći, postoje procedure s razlogom, ali ove obiteljske situacije su najosjetljivije; mir, stabilnost, samopouzdanje, sve ti je narušeno. Nekome je i život ugrožen i užasno je da se sustav tome ne posvećuje sa žurnošću, zaključuje ova žena koja drugim ženama poručuje:

- Žena se mora maknuti od nasilnika i ne smije ga prešućivati, niti opravdavati. Jednom je previše. I povratka više nema u takvom odnosu.

Prvi dio članka pročitajte ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater