U SVIJETU KRENUO VAL POSKUPLJENJA

PULJANI SVE TEŽE PREŽIVLJAVAJU: Uskoro se očekuje izraženije poskupljenje hrane - već sada se građani žale da cijene rastu, a plaće ostaju iste

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Na pulskoj tržnici nema velikih odstupanja u cijenama (Snimio Duško Marušić Čiči)

Na pulskoj tržnici nema velikih odstupanja u cijenama (Snimio Duško Marušić Čiči)


Još početkom kolovoza najveće svjetske sile, Sjedinjene Američke Države i Rusija, najavile su poskupljenja hrane. Bilo je iluzorno očekivati da će Hrvatsku takav scenarij zaobići.

Zbog velikih vrućina i dugotrajnog sunčanog razdoblja minulog ljeta, kukuruz je u Hrvatskoj bio u iznimno lošem stanju, a bolje nisu prošle ni žitarice. U Osječko-baranjskoj županiji bilo je proglašeno stanje elementarne nepogode. U SAD-u su već poskupjeli govedina, mliječni proizvodi i jaja, a slična situacija najavljuje se i u Hrvatskoj, i to već ove jeseni.

Cijela sezona je bila odlična

Provjerili smo kakva je situacija na pulskoj tržnici, gdje ima voća, povrća, mesa i ribe u izobilju, ali i mnoštvo kupaca. Za turiste koji su tu donedavno bili samo u prolazu, ništa nije skupo. No, domaće stanovništvo malo-pomalo svake godine osjeti dodatno poskupljenje. Ove jeseni bit će to, čini se, izraženije nego prije.

Jesu li osjetili pad kupovne moći kupaca, upitali smo nekoliko prodavača na merkatu. Marija Miljavac rekla je da je sve bilo sjajno dok su turisti bili tu i dok kupuju proizvode lokalnih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava. "Kasnije se itekako osjeti slabija kupovina među domaćima", kaže Miljavac.

- Ne osjećam pad kupovne moći kupaca. Cijela sezona je bila odlična i do danas je tako, nemam nikakvih problema, izjavio je Valter Peruško.

Na sjajnu sezonu nadovezala se i Nataša Šarić, prodavačica u prostoru Vindije.

Kupci se bune

- U sezoni je sve u redu i mi kao prodavači ne primjećujemo posljedice neke manje kupovine. Ali naši kupci se bune zbog poskupljenja, navodi Šarić.

Da je realno da samo sezona nosi prihode prodavačima, a ne usmjerenost na čitavu godinu, nije. No činjenica je da pojedini prodavači ipak pribjegavaju dizanju cijena u mjesecima u kojima su turisti češći gosti među zelenim štandovima. Pritom ti isti pojedinci zaboravljaju da od stalnih, domaćih kupaca ipak žive svih 12 mjeseci.

Pitanje je osjete li poskupljenja naši sugrađani i boje li se nastavka tog trenda.

- Bilo bi nespretno reći da se ne bojim dizanja cijena, ali se nadam da ih neće biti. Poskupljenja se osjete, ali ona nisu opravdana, jer plaće nam ostaju iste. U tome je pravi problem, istaknula je Kristina Rojnić, jedna od rijetkih kupaca koji su uopće pristali komentirati ovu temu.

Nestašica zbog suše

Što se samih cijena proizvoda tiče, šetnjom kroz štandove stječe se dojam prešutno dogovornih cijena, jer od klupe do klupe nema velikih odstupanja, tek po kunu ili dvije.

Još ima rajčica koje stoje oko 16 kuna, grožđe košta 20 kuna. Još se nađu i breskve po 20 do 24 kune, a jesenski šipak drži cijenu od 25 kuna po kilogramu. Mrkva je 10, jabuka, osam, a kilogram češnjaka 50 do 80 kuna. Standardno je najpovoljniji krumpir, po cijeni od 7 do 8 kuna.

Posebno se o potonjoj poljoprivrednoj kulturi ljetos govorilo na razini cijele države. U nekim dijelovima Hrvatske, primjerice u Baranji i sjevernom području, ovogodišnja suša odigrala je veliku ulogu i otvorila pitanje problema nestašice.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of