BAHATI VOZAČI

DO KAROLINE PA PREKO GRADILIŠTA, AKO IDE - IDE Puljani ne poštuju privremenu signalizaciju. Na Rivi ispisane 32 kazne teške od 2.000 do 5.000 kuna!

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Milivoj MIJOŠEK

Vozili smo na Rivu "119-om" s Velog Vrha, ali kod Karoline nismo mogli proći jer su nam vozila iz centra blokirala put. A dolje ih je već čekala policija. Jedan je čak pokušao maknuti rampu da bi se izvukao. Najgori su oni što kada vide ostale da prolaze ne znaju bi li ili ne bi poštivali propise, priča jedan pulski vozač

Znak zabrane prometa preko gradilišta na našim cestama treba shvatiti najozbiljnije - i zbog sigurnosti i zbog drakonskih kazni po novom zakonu. I privremenu signalizaciju zabrane prometa treba poštovati, ako ništa drugo onda zbog toga što će nesavjesne vozače poigravanje s propisima koštati od 2.000 do 5.000 kuna!

A upravo je takve kazne, od 28. listopada do 5. studenog, do kada je posve zatvoren promet preko gradilišta kružnog toka na Rivi iz pravca centra grada, prometna policija ispisala za čak 32 vozača!

a

Tko ovaj znak ne poznaje, nema što tražiti na cesti (Z. STRAHINJA)

- Zbog nepoštivanja privremene regulacije prometa, odnosno vožnje zabranjenim smjerom, policijski su službenici u ulici Riva vozačima izdali 32 prekršajna naloga. Riječ je o prekršaju iz čl. 49. st. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, za koji je propisana novčana kazna od dvije do pet tisuća kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, izvijestili su nas iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU istarske.

Spomenutim člankom Zakona određene su sankcije za vožnju kolničkim trakom namijenjenim vozilima iz suprotnog smjera, odnosno za vožnju u suprotnom ili zabranjenom smjeru. Vozač koji ponovno počini takav prekršaj ostaje bez dozvole na tri mjeseca, za treći prekršaj kažnjava se i sa šest mjeseci oduzimanja vozačke. Da prekršaj nije banalan, sugerira i odredba da se takva situacija na brzoj cesti kažnjava globom od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana!

Prolaz Rivom moguć je jedino iz Ulice 119. brigade, no time se, ili zbog komocije ili zbog nepoznavanja prometnih propisa, očito nisu opterećivali nesavjesni vozači iz drugog smjera, koji su gradilištem željeli prekratiti put unatoč zabrani.

- Vozili smo na Rivu "119-om" s Velog Vrha, ali kod Karoline nismo mogli proći jer su nam vozila iz centra blokirala put. A dolje ih je već čekala policija. Jedan je čak pokušao maknuti rampu da bi se izvukao, ali nije uspio. Na prilazu Karolini zaustavio me vozač iz suprotnog smjera da pita može li se proći. Ne može, okreći se i bježi!, rekao sam mu. Najgori su oni što kada vide ostale da prolaze, ne znaju bi li ili ne bi poštivali propise, priča nam jedan pulski vozač.

Vozači skloni prekršaju koristili su to što je cesta bila otvorena do ulaza na parkiralište Karolina pa bi produžili dalje preko gradilišta - ako ide, ide! I baš se takvima može zahvaliti što je posljednjih tjedan dana Riva zatvorena već kod semafora, a do parkirališta na Karolini iz centra grada može se jedino preko Kolodvorske i Splitske te Ulice 119. brigade.

a

Jedini mogući prolaz gradilištem je onaj iz Ulice 119. brigade

- Budući da smo na terenu utvrdili da najčešće prometne prekršaje čine vozači s područja Pule, na način da ne primjećuju promjene u regulaciji prometa, već voze po navici, pulska prometna policija uputila je Gradu i Hrvatskim cestama prijedlog za izmjenu prometnog projekta. Da se rampom fizički zabrani promet od semaforiziranog raskrižja s Ulicom sv. Ivana i Rive te pristup prema parkiralištu Karolina, odnosno da se promet u smjeru parkirališta Karolina odvija isključivo iz smjera Ulice 119. brigade. Nakon prihvaćene izmjene prometnog projekta, od 5. studenoga u Ulici Riva nisu zabilježeni prometni prekršaji nepoštovanja privremene prometne signalizacije, poručuju iz pulske policije.

Velik broj evidentiranih prekršaja na jednom mjestu mogao bi sugerirati i da privremena prometna signalizacija nije bila postavljena na ispravan način, međutim iz policije odbacuju takvu mogućnost. Štoviše, navode da su policijski službenici obavili pregled i utvrdili da je signalizacija postavljena prema projektima, da je područje radova uredno obilježeno i osigurano u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnikom o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cesti.

        U Puli se ove jeseni jako puno radi na cestama. Za primjer, kružni tok na frekventnoj Rivi gradit će se do Božića, a osim raskopanim dionicama, Puljani će se uskoro morati nositi i sa zatvorenim ulicama u centru zbog klizališta kod Giardina. Kopa se i u pulskom susjedstvu - u Valbandonu je već mjesec dana zbog radova na Fažanskoj/Puljskoj cesti onemogućen direktan promet relacijom Pula-Fažana. A i tamo ima onih koji su zbog nepoštivanja prometne signalizacije na račun komoditeta ostali bez najmanje 2.000 kuna. Uštedjeli bi ih da su se koristili obilaznim pravcima.

Fažanska cesta

- I na Fažanskoj cesti djelatnici pulske prometne policije nadziru promet u zoni radova, ali na ovoj lokaciji utvrđen je manji broj prekršaja. Nije prepoznato kao mjesto na kojem se ne poštuje privremena prometna signalizacija, poručuju iz policije.

Na prilazu gradilištu u Valbandonu prometna signalizacija zabranjuje prolaz svima, osim javnom gradskom prijevozu i stanarima. Odnosi li se to na stanare pojedinih ulica ili cijelog naselja?

- Prolaz ovim gradilištem dozvoljen je stanarima naselja Valbandon, odgovorili su iz policije te još jednom poručili sudionicima u prometu da poštuju postavljene prometne znakove u zoni radova.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater