NAJNOVIJA GRADSKA OAZA

PULJANI I PULAČINKA SE VOLE Osmisli sam svoju palačinku



Jedna je od omiljenih slastica djeci i odraslima. Jednostavna je za napraviti, ali se nekada jednostavno ne stigne napraviti u kućnoj radinosti. Dobra je i slana, poput pravog obroka.

Pogađate, riječ je o palačinki, koja može biti doručak, marenda, ručak, večera, desert, a u što je više okusa dostupna, to je bolja. Od nedavno su ljubitelji palačinki u Puli došli na svoje. Prije nešto više od mjesec dana, 24. studenog, kod stare autobusne stanice u Istarskoj ulici otvorena je Pulačinka, objekt gdje se mogu pojesti slane i slatke palačinke, waffli, a i druge slastice.

Od ideje do realizacije

- Ideju sam dobio prije par godina, putovanjem po Europi i zemljama Beneluksa, gdje sam vidio i posjetio razne objekte u kojima se pripremaju palačinke i vafli. Budući da sam iz ugostiteljske obitelji, te sam praktički od svoje trinaeste godine u tome poslu, nisam ima previše nedoumica oko pokretanja toga projekta. Kada sam malo složio ideje u glavi kako krenuti u sve to, počelo je traženje prostora. Htio sam da to bude u samome središtu grada, gdje ljudi mogu dolaziti pješke, busom, u prolazu, mjestu koje nije van ruke lokalnim žiteljima i turistima, veli vlasnik Pulačinke Filip Kovčalija.

Uz veliku podršku roditelja, djevojke, sestre i kunjada, krenuo je u taj posao, te je uz arhitekticu Valentinu Kaić osmislio interijer objekta.

- Neko vrijeme smo tražili idealan recept za palačinke, sve dok nismo pronašli taj idealan omjer za palačinke, kao i waffle. Sve palačinke i waffle radimo sami, kolače preuzimamo iz Concettina, a razmišljamo o tome da u budućnosti krenemo i s bezglutenskim palačinkama, no za sada još nemamo uvjete, jer kada nešto radimo, želimo da to bude u najboljem mogućem redu. Radimo po principu da svaki gost dobije papir sa svim kombinacijama koje nudimo, i sam si napravi i izabere palačinku, veli Kovčalija.

Raznolika ponuda

Naime, u ponudi je klasična slatka palačinka, crna palačinka, također slatka, pohana palačinka s pršutom, sirom, tartarom i limunom, pohana palačinka sa šunkom, sirom, tartarom i limunom, a za palačinke moguće je birati između sljedećih namaza: Nutella, linolada, marmelada od marelica ili šumskog voća, kikiriki maslaca, premium čokolade, premium bijele čokolade, nadjeva Ferrero, Raffaello i Bounty.

Uz te nadjeve, moguće je palačinku napuniti i keksom, primjerice mrvljenom plazmom ili oreom, napolitankama, jaffom ili domaćicama. Od voća, tu su banane i šumsko voće, a moguće je sve to ukrasit lješnjacima, orasima, kikirikijem, bademima ili kokosom, te čokoladicama, primjerice raznim vrstama Kindera - Bueno crni i bijeli, Maxi king, ili s još desetak vrsta čokoladica.

Preljevi su od čokolade, lješnjaka, jagode, karamela, šumskog voća i javorovog sirupa, a moguće je staviti i kuglicu sladoleda, šlaga, nešto čokoladnih mrvica ili bombona. Za slane palačinke, tu su umaci od kečapa, majoneze, tartara i vrhnja.

Kovčalija veli da sve vrste palačinki dobro idu, da se posebno traži nadjev Ferrero, premda nema pravila, jer sva punjenja vrlo dobro idu, traže se slane i slatke palačinke.

- Sada smo se uigrali, imamo desetak djelatnika, vrlo dobru mladu ekipu, a sigurno ćemo biti sve bolji i bolji. Sve smo poteškoće rješavali u hodu i drago mi je da imamo dobre povratne informacije, da su ljudi prepoznali naše pulačinke. Školarci su dok je bila nastava dolazili nakon jutarnje smjene, prije popodnevne, nakon popodnevne, a nama je poticaj biti sve bolji i bolji, treba biti inovativan, ljudi su danas, zahvaljujući sve boljim mogućnostima informiranja, sve informiraniji i traže sve veću kvalitetu, zaključuje Kovčalija najavljujući i za budućnost neke novitete za koje želi da za sada ostanu "slatka" tajna.

Sam ambijent je, iako prostorno nije velik, vrlo ugodan, pruža neki osjećaj topline, a porcija palačinka je, kao što smo se uvjerili, i više nego obilna, a kombinacije i mogućnosti su vrlo brojne. U poslijepodnevnim i večernjim satima uvijek je tu, kako smo mogli vidjeti, gužvica, što je očito da se Puljani i pulačinke vole.( Vanesa BEGIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter