KAMERE UPALJENE

PULAWOOD: Još jedna velika produkcija stigla u grad. Netflix snima seriju u čuvenom pulskom disko klubu

| Autor: Lara BAGAR

Jedan od najpoznatijih pulskih disko klubova Piramida ovih je dana postala filmski set za Netflixovu seriju koja se snima u samom klubu. Doći na set gotovo je nemoguće, budući da na desetine redara čuva okruženje Piramide kao da je riječ o summitu G8. Sudeći prema scenografiji eksterijera u kojoj dominira prašnjavi silos i dojam napuštene lokacije, vjerojatno je riječ o distopijskoj priči koja je u posljednje vrijeme iznimno popularni žanr u filmskoj i televizijskoj produkciji.

Iako je sve obavijeno velom tajne, doznajemo da je riječ o njemačkoj seriji koja bi se trebala emitirati iduće godine, a u Hrvatskoj je angažirana producentska kuća Blue Sky Adriatic koja je prije dva mjeseca istu seriju snimala na Petrovoj gori. Tada je u članku za jedan dnevni list Tanja Ladović Blažević iz Hrvatskog audiovizualnog centra potvrdila da je HAVC upoznat s namjerom tvrtke Blue Sky Adriatics da na području Hrvatske, između ostalog i na Petrovoj gori, u ulozi servisnog producenta sudjeluje u snimanju opsežnog projekta u originalnoj njemačkoj produkciji u jeseni ove godine.

Blue Sky Adriatic, može se pronaći na njihovim stranicama, produkcijska je kuća koja, kako piše, "organizira međunarodne produkcije u Hrvatskoj, Sloveniji i u drugim zemljama regije". Jedna je od ponuda da organiziraju snimanja na lokacijama "vezanim uz komunističku arhitekturu". Možda je Piramida, kao arhitektonski kuriozitet iz zlatnog doba zabave Pule koje je bilo u doba komunizma, upravo zato privukla njemačku produkcijsku kuću.

Nešto kao bajka

Istovremeno su i Galebove stijene, najljepša pulska plaža, proteklih tjedana bile set za snimanje američkog filma "Mayday" . Pripreme za snimanje nezavisnog američkog filma u Hrvatskoj vodi zagrebačka produkcijska kuća Antitalent. Od njihovog servisnog producenta Danijela Peka doznali smo da se većina filma zapravo snimala upravo u Puli, a u našem će gradu imati i privremeni studio, dok će se neke scene snimati na Kamenjaku i u Peroju.

- Osim na području Pule, snimat će se i u Pazinu, na području Zarečkog krova, zatim u Rovinju te u Opatiji, a snimanje bi trebalo biti gotovo do prosinca. Jedna od glavnih lokacija bit će upravo Galebove stijene gdje će se privremeno postaviti dio montažne scenografije za potrebe snimanja filma, izjavio je za naš list prije nekoliko tjedana Pek, te dodao da će se ovdje povremeno izvoditi i specijalni efekti poput pucnjave filmskim oružjem.

net

Piramida kao filmska kulisa

Ono što se o filmu za sada zna jest da je on dijelom bajka, dijelom ratna saga koja baca modernu heroinu u uzbudljiv izmišljeni svijet u kojem mora birati između sukoba i prijateljstva kako bi preživjela. Film će biti distribuiran po američkim i svjetskim festivalima i kinima. Iz zagrebačke tvrtke Antitalent stoga ističu da je ovo izvrsna prilika za još jednu promociju Istre, odnosno Hrvatske kao odlične lokacije za snimanje filmskih projekata.

I dok se u Piramidi, pod visokim mjerama zaštite snima Netflixova seriji, na Galebovim stijenama već je tjednima nasukan 30-metarska ogromna austrijska ratna podmornica "U Boot" koja je bila dio atraktivne scenografije tijekom snimanja u Puli i koja se na radost mnogih Puljana još uvijek može razgledati.

Besplatna reklama

Kakogod bilo, izgleda da ne samo Pula, već i Istra postaje zanimljiva filmska lokacija. Proljetos su u Rovinju Salma Hayek, Samuel L. Jackson i Ryan Reynold mjesec dana snimali nastavak filmskog hita "The Hitman's Bodyguard". Glumci su bili oduševljeni Rovinjom te su putem društvenih mreža svojim obožavateljima otkrili ovaj dio svijeta.

No, čini se da nisu samo glumci oduševljeni, već i producenti koji Istru sve više koriste za snimanje i reklama za luksuzne brendove poput Lexusa i Mercedesa, Renaulta koji je nedavno snimao reklamu u Bujama i Grožnjanu, a u Bujama se snimala i reklama za vrhunsko talijansko pivo, Buru Moretti. Ne treba zanemariti važnost ovakvih televizijskih i filmskih produkcija koja u mrtvoj sezoni i regiji koja prvenstveno živi od turizma angažira ljude i izvan sezone, a time se i popunjuje hotelski smještaj i izvan sezone. Tako reklama postaje najbolja besplatna reklama za Istru, a Pula je u nekom drugom filmu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini