Posljedice pandemije

PULAPROMET LANI OSTVARIO UPOLA MANJE PROMETA NEGO REKORDNE 2019. Umjesto stotinu, smiju prevesti tek 35 putnika

Putnika je 2019. bilo 3,7 milijuna, a lani se njihov broj smanjio na 1,8 milijuna * Oni koji donose odluke trebaju shvatiti, a valjda će shvatiti, da onog trenutka kad počne škola i ostanu epidemiološke te mjere, bit ćemo u prekršaju iste sekunde, kaže direktor Pulaprometa Igor Škatar

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Ilustracija (snimila Tea Tidić)

Ilustracija (snimila Tea Tidić)


Nakon lanjskog lockdowna, Pulapromet je krenuo s vrlo reduciranim voznim redom, da bi u rujnu ostvario 15 posto manje polazaka u odnosu na razdoblje prije pandemije, izvijestio je na posljednjem aktualnom satu Gradskog vijeća Igor Škatar, direktor Pulaprometa. "To je prilično razborito jer ne možemo imati velik broj putnika, najviše 35 od stotinjak koliki je kapacitet 12 metara dugog autobusa. U prosjeku imamo devet putnika po polasku, što ne ohrabruje", izjavio je tad. Danas se, situacija, kad je riječ o broju putnika, popravila s obzirom da su učenici nižih razreda krenuli u školu.

U očekivanju školaraca

- Radnim danom imamo skoro 5.000 putnika, za razliku od lani kad ih je u istom razdoblju bilo od 10.700 do gotovo 12 tisuća, kaže Škatar. Na pitanje jesu li povećali broj polazaka s obzirom na epidemiološke mjere i ograničen broj putnika, kaže: "Imamo kapacitet koji imamo i broj vozača koji imamo."

- Limitirani smo brojem vozila, nemamo autobuse na kat. Oni koji donose odluke trebaju shvatiti, a valjda će shvatiti, da onog trenutka kad počne škola i ostanu te mjere, bit ćemo u prekršaju iste sekunde. Najveći broj djece odlazi u školu u jutarnjoj smjeni, ipak je naša regija napravila iskorak. Pikovi, doba dana kad prevozimo najviše djece, su nešto prije osam ujutro i nakon završetka nastave. Zato očekujem da se i javnom prijevozu "olakša" u trenutku kad se budu ublažile epidemiološke mjere. Putnici uđu u Medulinu, bus nastavi kroz Ližnjan i pokupi još ljudi, a onda u Šišanu ne staje jer već ima dovoljan broj putnika, navodi Škatar ono što bi se vjerojatno moglo dogoditi u budućnosti ne dođe li do korekcije broja putnika koji se mogu prevesti. Zasad je to 35 ljudi u 12 metara dugom autobusu koji ih može primiti stotinu.

Putnika je 2019. bilo 3,7 milijuna, a lani se njihov broj smanjio na 1,8 milijuna. Manji broj putnika smanjio je i prihode pulskog prijevoznika.

- Godina 2019. bila je najbolja u povijesti Pulaprometa: tad je ostvaren prihod od skoro 17 milijuna kuna. Lani smo ostvarili 8,5 milijuna kuna prihoda od osnovne djelatnosti, prijevoza, odnosno prodaje svih vrsta karata. Dakle, pad prihoda od osnovne djelatnosti bio je skoro 50 posto, ništa drugačije nego u ostalih prijevoznika, veli Škatar. 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini