NAKON DESETLJEĆA TRADICIJE

PULA OSTAJE BEZ BRODOGRADITELJA Tehnička škola od iduće godine neće više upisati NIJEDNOG BRODOGRAĐEVNOG TEHNIČARA

| Autor: Borka PETROVIĆ
(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


Trenutno u školi postoje dva razreda ovog usmjerenja, drugi razred i razred maturanata čije školovanje ide svojim putem. Jedini problem na koji trenutno nailaze jest ljetna praksa koju su učenici najčešće odrađivali upravo u Uljaniku, upoznajući brodogradilište i proizvodne procese od početka do kraja, navodi ravnateljica Sandra Balde

Nakon desetljeća tradicije u Puli se više neće školovati brodograđevni tehničari. Na ovogodišnjim upisnim rokovima Tehnička škola Pula to usmjerenje neće imati u svom programu, doznajemo od ravnateljice Tehničke škole Pula Sandre Balde, a hoće li se taj program ikada vratiti u školu, ostaje pod znakom upitnika.

Ta odluka, dodaje Balde, ipak nije usko povezana s trenutnom situacijom u brodogradilištu Uljanik, pojašnjavajući nam upisnu politiku škole koju potvrđuje nadležno ministarstvo.

Spajali razred

- Naša škola od lanjske godine upisuje programe dijelom po novom, takozvanom strukovnom kurikulumu, a dijelom po starom obrazovnom programu. U nove smjerove ubrajamo strojarskog računalnog tehničara, tehničara za mehatroniku i tehničara za geodeziju i geoinformatiku, dok su stari smjerovi oni za elektrotehničara i arhitektonskog tehničara, pojašnjava Balde. Dodaje da su svake druge godine upisivali i pola razreda za brodograđevnog tehničara, dakle po 12 učenika koje su spajali s isto toliko učenika smjera računalnog tehničara za strojarstvo da bi u konačnici dobili cijeli razred. Napominje da su svi smjerovi uvijek bili popunjeni već u prvom upisnom krugu, a da su mnogi učenici ovih četverogodišnjih usmjerenja nakon državne mature nastavljali svoje školovanje na fakultetima.

- Ove smo godine trebali upisati upravo brodograđevne tehničare. Međutim, od Ministarstva smo krajem veljače dobili dopis, a koji se odnosi na sve hrvatske škole, da nije dozvoljeno povećanje razrednih odjela u odnosu na broj razreda u školskoj godini 2018./2019. te da nije moguće kombinirati program obrazovanja, u koji spada brodograđevni tehničar, i strukovni kurikulum (strojarski računalni tehničar), pojašnjava Balde.

Dodaje da je ova pulska srednja škola, uz riječku, jedina koja je u Hrvatskoj imala smjer za brodograđevnog tehničara i cilj im je bio da se, uz potporu Županije, pronađe rješenje. No, u tome se, za sada, nije uspjelo.

Trenutno u školi postoje dva razreda ovog usmjerenja, drugi razred i razred maturanata čije školovanje ide svojim putem. Jedini problem na koji trenutno nailaze jest ljetna praksa, a koju su učenici najčešće odrađivali upravo u Uljaniku, upoznajući brodogradilište i proizvodne procese od početka do kraja, navodi ravnateljica.

- Još uvijek ima dovoljno privatnih tvrtki koje će nam izaći ususret i primiti učenike, a čak smo uspostavili suradnju s pulskom podružnicom nizozemske tvrtke Royal IHC koja se bavi upravo projektiranjem brodova i brodske opreme. Ukoliko učenici sami ne budu mogli pronaći praksu, škola će im zasigurno pomoći i na tom području ne očekujemo ozbiljnije probleme, zaključuje Balde.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter