POZITIVAN PRIMJER

PULA LIDER U OSTVARIVANJU PRAVA TALIJANSKE NACIONALNE MANJINE. Matić: "Možemo biti ponosni na bogatstvo različitosti"

| Autor: Portal GlasIstre.hr

Vijeće Europe odabralo je upravo Grad Pulu za sastanak iz razloga jer je Grad prepoznat kao lider u ostvarivanju prava talijanske nacionalne manjine iznad propisanih standarda, te kako bi se iz pozitivnog primjera dobre prakse Grada Pule prenijela iskustva u ostvarivanju prava nacionalnih manjina i drugim predstavnicima regionalnih i lokalnih vlasti

Predstavnici Grada Pule, predvođeni zamjenicom gradonačelnika Elenom Puh Belci i pročelnikom Ureda Grada Aleksandrom Matićem, primili su jučer u prostorijama Komunalne palače Odbor stručnjaka Vijeća Europe za Europsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima. Naime, Vijeće Europe odabralo je upravo Grad Pulu za sastanak iz razloga jer je Grad prepoznat kao lider u ostvarivanju prava talijanske nacionalne manjine iznad propisanih standarda, te kako bi se iz pozitivnog primjera dobre prakse Grada Pule prenijela iskustva u ostvarivanju prava nacionalnih manjina i drugim predstavnicima regionalnih i lokalnih vlasti.

Dijalog

"Pripadnicima talijanske autohtone nacionalne zajednice koji žive na području Grada, radi ostvarivanja slobode u izražavanju svojih nacionalnih osobitosti, te s ciljem očuvanja i razvijanja dostignute razine suživota, zajamčuje se u skladu sa Ustavom, zakonima, Statutom te međunarodnim ugovorima slobodna i ravnopravna upotreba talijanskog jezika, razvijanje vlastite kulture, odgoja i obrazovanja na svojem jeziku, čime se mi kao Grad ponosimo", istaknula je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

Pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić istaknuo je kako Grad Pula imao prvi dvojezični Statut Skupštine Općine Pula iz 1974. godine. Statutom iz 1974. bila je propisana ravnopravna upotreba hrvatskog i talijanskog jezika na pojedinim dijelovima Pule te nadodao da s ponosom ističemo svoju multikulturalnost prepoznatu i šire u regiji.

"Najveće zasluge za tako dobar suživot i poštivanje različitosti imaju upravo građani grada Pule, predstavnici nacionalnih manjina i sam Grad Pula. Možemo biti ponosni na ovo bogatstvo različitosti te činjenicu da smo pozitivan primjer suživota i tolerancije diljem Europe te zaista svojim primjerom pokazujemo da smo 'Ujedinjeni u različitosti' što je ujedno službena krilatica Europske unije", zaključio je pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić.

Naime, zbog autohtonog karaktera pripadnicima talijanske autohtone nacionalne zajednice osigurava se puna afirmacija njihovog individualnog i kolektivnog identiteta bez obzira na njihov udio u ukupnom stanovništvu, te je upravo ta činjenica posebno zanimala Odbor stručnjaka Vijeća Europe za Europsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima.

Praksa

Nadalje, Odbor stručnjaka Vijeća Europe među mnogim temama zanimala je praktična uporaba talijanskog jezika u uredovanju upravnih tijela Grada, dvojezični natpisi na pločama s nazivima mjesta, ulica i trgova, službene novine, Statut, službene web stranice, pa sve do mogućnosti da se čin zaključenja braka može obaviti i na talijanskom jeziku, što je sve omogućeno Statutom našeg Grada. Predstavnici Grada upoznali su Odbor stručnjaka Vijeća Europe da radi zaštite autohtonih, etničkih i kulturnih osobitosti talijanske nacionalne zajednice Grad materijalno i moralno pomaže i potiče osnivanje i djelatnost institucija talijanske nacionalnosti u cilju razvijanja svih aktivnosti na kulturnim, prosvjetnim i drugim poljima.

Grad Pula također je bio domaćin primanja koje je Vijeće Europe organiziralo s nevladinim udrugama talijanske manjine, a na koje su se odazvali predstavnici Zajednice Talijana Pula predvođeni predsjednicom Tamarom Brussich, te Talijanske Unije, predvođeni predsjednikom Mauriziom Tremulom.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater