POBIJEDILI U SPLITU

Prvi u robotici, a uopće nemaju taj predmet: Učenici pulske Tehničke škole najbolji s drvenim ROBOTOM BLENTOM


Učenici četvrtog razreda Tehničke škole Pula, Niko Vujić i Vedran Zović, pod mentorstvom profesora Denisa Gentilinija, osvojili su prvo mjesto i pokazali zavidno znanje iz robotike proteklog četvrtka u Splitu na Međužupanijskom natjecanju učenika srednjih strukovnih škola iz robotike. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je organizacija skladišta uz upotrebu mobilnih robota, gdje su učenici srednjih strukovnih škola dizajnirali, izradili i programirali robote koji će moći obavljati poslove transporta europaleta. Zanimljivo je da je njihov pobjednički robot jedini bio drveni.

Danonoćne pripreme

"Prva ideja je bila da robot bude 3D insprintan, ali nismo to uspjeli napraviti. Ispalo je da je upravo zbog tih nekih svojih nedostataka bio pobjednički", kažu Vedran i Niko."Malo smo pretjerali s komponentama, htjeli smo da bude jači i naše je pretjerivanje rezultiralo pobjedom", veli mentor Gentilini.

Pobjeda je tim slađa jer je nisu očekivali iz razloga što su na natjecanje došli s drugačijim robotom od ostalih. "Kada smo ujutro ušli u dvoranu i pogledali konkurenciju, rekao sam Vedranu: Jesi li ti svjestan da mi jedini imamo drvenog robota? Ostali su imali plastične, 3D isprintane, i mislili smo da su puno bolji od naših. Eto, ispalo je da smo na natjecanju jedino mi imali robota koji je nalikovao radu viličara. Dakle, došao je, podigao i zabacio teret da ne ispade", objašnjavaju pobjednici koji su na natjecanju robotike sudjelovali, a da u školi uopće nemaju predmet robotike.

"Mi smo elektrotehničari. Nikad se nismo bavili robotikom. Čak smo slabo radili i s Arduinom. Profesor nam je predložio da odemo na natjecanje, pa smo rekli: Zašto ne?!" pričaju nam. Za izradu robota danonoćno su se pripremali mjesec dana.

Proradio je

"Robot se zove Blento jer smo imali dosta problema dok ga nismo osposobili", kaže Vedran. Niko dodaje: "Jedan dan kada smo bili kod mene pokušali smo ga napraviti i to nikako nije funkcioniralo, pa je moja sestra rekla da mu moramo dati ime da bi funkcionirao. Vedran je rekao Blento, i robot je proradio."

Četiri najbolja tima će od 26. do 28. ožujka sudjelovati na državnom natjecanju, gdje će na licu mjesta poboljšati robote i izraditi nešto na licu mjesta. Ovogodišnje se natjecanje po prvi puta provodi na novi način i pod novim nazivom WorldSkills Croatia. Ovakav način natjecanja omogućava učenicima da se usmjeravaju u STEM području. Ovo je još jedan dokaz da Hrvatska i Istra imaju budućnost u mladim ljudima, pokazali su da odlične ideje ne samo da postoje, već da ih znaju i ostvariti. (L. BAGAR)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum