NIJE SVIMA SJELO

PRVI DANI REDUKCIJE VODE U PULI: Vlasnik autopraonice prijeti tužbama i poručuje: "Prosječan restoran dnevno troši vode koliko i moja praonica. Oni smiju raditi, a ja ne"

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Sandro Želesko bio je jedan od stotina korisnika usluge autopraonica koje su mogle raditi jer imaju svoju vodu

Sandro Želesko bio je jedan od stotina korisnika usluge autopraonica koje su mogle raditi jer imaju svoju vodu


Prvi su dani provedbe djelomične mjere redukcije pitke vode prvog stupnja u Istarskoj županiji. Nije dozvoljeno zalijevanje javnih i privatnih zelenih površina i sportskih terena, upotreba tuševa na plažama, pranje osobnih automobila, teretnih vozila i vozila javnog prijevoza te pranje javnih površina, ulica i trgova, osim tržnica i ribarnica. Posljedica je to izuzetno nepovoljnih hidroloških prilika, velike suše i nedovoljne izdašnosti izvorišta voda koja su u sustavu vodoopskrbe Istarske županije te u cilju održivosti i stabilnosti vodoopskrbnog sustava.

Nakon provjere stanja na terenu utvrdili smo da je Pula spremno dočekala redukciju pitke vode. Iako nije dozvoljeno zalijevanje javnih zelenih površina, sportskih terena, pranje javnih površina, ulica i trgova, to će se u Puli nastaviti činiti jer i Herculanea i Pula sport koriste vodu iz bunara i izvora koji nisu obuhvaćeni restrikcijom. Nije dozvoljeno pranje osobnih automobila, ali jučer smo uočili da tri pulske autopraonice uredno rade. Vele da koriste vodu iz bunara koje imaju na svojoj parceli. Nije dozvoljena upotreba tuševa na plažama. U kampu Stoja se pored uklonjenih tuševa nalaze kupatila s tuševima koji uredno rade.

Direktor pulskog Vodovoda Edo Krajcar jučer je izjavio da u Puli dnevna potrošnja vode iznosi od 43 do 45 tisuća kubika te da trenutno vodoopskrba nije upitna.

Voda

Uklonjeni tuševi na plaži ne smetaju gostima kampa Stoja

- Oko 60 posto količine vode trenutno dobivamo iz izvora Gradole i Butoniga, 32-33 posto iz izvora Rakonek u dolini Raše te oko 12 posto iz naših bunara. Činjenica je da je izdašnost bunara dosta niska, ali su svi u funkciji i zasad nema nekih nepredvidivih situacija, kaže Krajcar, koji procjenjuje da će mjere uroditi plodom te da će Pula imati između 10 i 30 posto manju potrošnju pitke vode.

Napominje da će redovito pratiti potrošnju te da će u narednim danima znati konkretnije o postignutim uštedama.

I čistoća javnih površina i zelenilo u javnim parkovima ne bi trebali biti dovedeni u pitanje. Herculanea je zajedno s Gradom Pulom pokrenula niz aktivnosti s ciljem racionalnijeg trošenja vodenih resursa.

Voda

Milan Bračulj

- Od trenutka objave informacije o mogućnostima korištenja tehnološke vode iz izvora Nimfej, primili smo veći broj upita zainteresiranih korisnika. Među njima su poljoprivrednici, ali i drugi subjekti. Iduće dane dogovorit ćemo sve uvjete i tehničke detalje preuzimanja vode, a u fokusu će nam biti poljoprivrednici koji proizvode hranu. Ovom aktivnošću želimo kao tvrtka doprinijeti smanjenju opterećenja vodoopskrbnog sustava i pomoći našim poljoprivrednicima u okviru naših mogućnosti, izjavio nam je direktor Herculanee Robi Fuart te zamolio sve zainteresirane za razumijevanje, strpljenje i odgovorno raspolaganje resursima koji će biti na raspolaganju u idućem razdoblju.

Radnici Herculanee ugasili su sustave za zalijevanje i isključili fontane, ali samo one koji nisu povezani s izvorom Nimfej, odakle se crpi tehnološka voda, koja nije za piće. Vodom iz tog izvora cisternama se zalijevaju najvrednije i najosjetljivije biljke, koliko god je to moguće. To je uslijedilo nakon što je u petak, 15. srpnja, Grad pokrenuo niz aktivnosti radi racionalnijeg trošenja vodnih resursa te nakon što je od jučer Županija uvela mjere redukcije prvog stupnja.

U pisanom priopćenju gradonačelnik Pule Filip Zoričić jučer je poručio da Grad s trgovačkim društvima ovime želi maksimalno pridonijeti dodatnoj racionalizaciji potrošnje vode.

Voda

Na Bunarini se plovila i dalje peru - morskom vodom

- Tim aktivnostima pokazujemo odgovornost u upravljanju i brigu o vitalnim resursima kao što je to voda. Pozivam ujedno sve sugrađanke i sugrađane, naše drage goste te poslovne subjekte, druge gradove i mjesta u Istri i čitavu zajednicu na racionalno trošenje vode da bismo zajedno lakše prebrodili trenutnu situaciju s vodnim resursima u našem gradu i Županiji, poručio je.

Redukcije vode ne bi trebale poremetiti poslovanje ni Pula sporta iako je uvedena zabrana zalijevanja sportskih terena. Direktor Mario Peruško pojašnjava nam da će vodu iz vlastitih bušotina koristiti za zalijevanje vlastitih nogometnih igrališta. Tako će, kaže, biti sve dok traje ovaj stupanj redukcije. Dodao je da će teniske terene na Bunarini zalijevati morskom vodom ukoliko uspostave sustav za crpljenje.

Redukciju su spremno dočekale brojne pulske praonice. Saša Artuković, osnivač i suvlasnik tvrtke Clean blue, na Bunarini nudi uslugu pranja plovila. No, na njega se restrikcije ne odnose jer ne koristili pitku slatku, već morsku vodu.

- Imamo usis iz mora i ne koristimo nikakve kemikalije ni slatku vodu. U stroju skupljamo sve nečistoće koje operemo s broda. Mi smo jedini na Sredozemnom moru koji koristimo Drive-in Boatwash tehnologiju, izjavio nam je Artuković.

Restrikcije u korištenju vode nemaju tri autopraonice koje smo jučer obišli: u Ulici Valica, Mutilskoj i Gumpčevoj. U dvije potonje su nam poručili da koriste vodu iz vlastitih bunara pa da za njih nema restrikcije. Milan Bračulj iz tvrtke Celtis, koja upravlja autopraonicom u Mutilskoj ulici, pojasnio nam je da su prilikom izgradnje praonice bušili do 25 metara dubine, a vodu našli na dubini od 14 metara.

- To smo učinili jer smo znali da može doći do problema s vodom. Napravili smo ugovor s Vodovodom da registriraju tu potrošnju i jednom godišnje nam naplaćuju. Radno vrijeme nam je od 0 do 24 sata i bunar nam do sada nije nikada presušio, rekao nam je Bračulj.

No, na pitku vodu su se dosad oslanjale autopraonice na Velom Vrhu i u Šijani. Jučer su obje bile zatvorene, a njihov vlasnik je očajan. Ukratko nam je rekao da mu je onemogućeno poslovanje i stvaranje prihoda, ali da mu rashodi nisu anulirani.

- I dalje moram plaćati pet radnika i sva njihova davanja. Dužan sam plaćati najam prostora, PDV, porez Gradu Puli, Vodovodu fiksne troškove, a ne dopuštaju mi da trošim vodu. Već sam 30 godina u tom poslu i znam da jedna autopraonica dnevno potroši vode koliko troši i jedan restoran za pranje suđa. Frustriran sam što samo ja ne mogu raditi, a svima ostalima koji također u svom poslovanju koriste vodu to se dopušta, ogorčeno nam je izjavio sugovornik koji je pristao dati izjavu pod uvjetom da ne objavimo njegovo ime i prezime. Najavljuje pokretanje tužbe jer mu je onemogućeno poslovanja.

Redukcija vode prvog stupnja stupila je na snagu jučer, ali su tuševi na pulskim plažama i kupalištima (Valkane, Stoja, Mornar, Zelenika i Hidrobaza) uklonjeni još u petak, kada je donijeta odluka o ograničenoj potrošnji pitke vode. Na kupalištu Stoja kupačima jučer nije smetalo što nemaju tuševe, već su bili zadovoljni što je ostavljena špina da si mogu natočiti vodu za piće.

Ne bude li uskoro padalina, naše sugovornike s tog kupališta više brine mogućnost većih restrikcija koje bi obuhvatile širi spektar potrošača. Kupačica s te plaže poručila je predstavnicima Grada da, "kada vrate tuševe na plaže, postave i pismena upozorenja da se na plaži ne smije koristiti šampon". Sva ta pjena na koncu odlazi u more gdje ljudi plivaju, kaže.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of