CRNI BALONI IZNAD ZLATNIH VRATA

NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA Branka Žužić, Sigurna kuća Istra: "Domovi su postali najopasnija mjesta za život i sigurnost žena"

Kronično je nepovjerenje žrtava prema ovakvom sustavu, ali sada apeliram na svakog od vas da aktivirate svoju savjest i obavite svoju građansku dužnost i obavezu, te svaku sumnju na obiteljsko nasilje prijavite policiji ili Sigurnoj kući Istra, poručila je Branka Žužić, glasnogovornica i suosnivačica Sigurne kuće Istra

| Autor: Glas Istre


Uz Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj koji se obilježava u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a zapisničarku Stanku Cvetković je ranio, jučer je u Puli održan tradicionalni mimohod posvećen svim ženama žrtvama obiteljskog nasilja. Mimohod je, kao i prethodnih godina, organizirala Sigurna kuća Istra, jedina udruga u Istri koja zbrinjava žene žrtava obiteljskog nasilja i njihovu djecu.

Epidemija obiteljskog nasilja

Sudionici mimohoda su, noseći prigodne transparentne i simbolične crne balone, hodali od Foruma pa kroz Ulicu Sergijevaca do Portarate, gdje je održan kratki prigodni program.

Na Portarati se okupljenima obratila Branka Žužić, glasnogovornica i suosnivačica Sigurne kuće Istra.

- Na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama Sigurna kuća Istra ovim tradicionalnim mimohodom želi i mora upozoriti na svojevrsnu epidemiju obiteljskog nasilja koje je sve surovije, sve brutalnije, a kojem nažalost doprinosi i covid pandemija. Koristim priliku i da najiskrenije i najtoplije čestitam i zahvalim Sigurnoj kući Istra na respektabilnom jubileju, petnaestogodišnjici uspješnog rada. Hvala hrabrim, požrtvovnim i odgovornim stručnjakinjama Sigurne kuće Istra: Sanji, Ani, Jasmini, Željki, Mileni i Ireni pod stručnim vodstvom koordinatorice Jadranke Černjul.

Žužić je istaknula da bi bez pomoći, savjeta, predanog rada i danonoćne brige djelatnica Sigurne kuće Istra brojke žrtava bile daleko veće. Naglasila je da su domovi postali najopasnija mjesta za život i sigurnost žena.

- Prošle godine, za vrijeme takozvane covid godine, u Istri su ubijene dvije žene: jedna bivša supruga u Galižani i jedna 91-godišnja baka u Puli, istaknula je Žužić.

- Sada se moram ovdje javno zapitati: bi li pokojna Jasna iz Galižane danas bila živa i njezina djeca imala svoju majku, da pulski Sud nekoliko mjeseci prije brutalnog ubojstva notornog nasilnika nije kaznio s uvjetnom zatvorskom kaznom umjesto bezuvjetne? Bi li 91-godišnja baka bila danas živa da je zdravstveni tim koji je liječio njenog psihički bolesnog unuka pravodobno prepoznao da je opasan za okolinu? Odgovori se, nažalost, sami nameću, ustvrdila je Žužić.

Preblaga kaznena politika

Preblagu kaznenu politiku prokazala je kao suodgovornu za porast nasilja, ali i broj ubojstava žena žrtava obiteljskog nasilja, jer se u tom području bezuvjetne zatvorske kazne izriču u manje od deset posto slučajeva.

- Kronično je nepovjerenje žrtava prema takvom sustavu, ali sada apeliram na svakog od vas da aktivirate svoju savjest i obavite svoju građansku dužnost i obavezu, te svaku sumnju na obiteljsko nasilje prijavite policiji ili Sigurnoj kući Istra - zaključila je Žužić.

Mladi sudionici programa, Melisa i Moris, nadahnuto su pročitali svjedočanstva nekih od žrtava obiteljskog nasilja. Članice kluba borilačkih vještina Krav Maga Croatia prezentirale su i emonstrirale neke od obrambenih tehnika u svrhu obrane fizičkog integriteta prilikom potencijalnih napada.

Branka Žužić na kraju se zahvalila za programsku suradnju Milisavu Katrošenku i Vedranu Vojniću te gradonačelniku Filipu Zoričiću koji je po prvi put u toj ulozi pratio ovo obilježavanje.

Program je završen puštanjem u zrak nekoliko desetina crnih balona koji su tijekom godina postali simbolom svih ubijenih žena, žrtava obiteljskog nasilja u Hrvatskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum