NAJNOVIJE


TRAŽI SE RJEŠENJE

PROMPTNA REAKCIJA NA "POŽURNICU SINDIKATA": (Ne)isplata plaća u Uljaniku tema sastanka u Ministarstvu gospodarstva idućeg utorka

Radnici su se vratili na posao, ali plaće nema (D. ŠTIFANIĆ)

Nadam se da će krajem tjedna Uprava i Nadzorni odbor razgovarati i o ponudama koje će, vjerujem, stići nakon okončanja dubinskog snimanja, te da ćemo do sastanka u Ministarstvu znati i ime potencijalnog strateškog partnera. Gotovo uvjeren da se više-manje naziru ili se već i znaju imena potencijalnih ponuđača, kao i smjer u kojem bi trebali ići, kazao je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac

U Ministarstvu gospodarstva će idućeg utorka, 29. siječnja, biti održan sastanak na kojem će se razgovarati o Uljaniku, a jedna od glavnih tema tog razgovora trebao bi biti i model po kojem će biti riješen problem neisplaćenih plaća radnicima Uljanika i 3. maja. Određivanjem termina za sastanak sa sindikatima u dva brodogradilišta ministar Darko Horvat promptno je odgovorio na svojevrsnu „požurnicu“ kojom se još jednom traži hitno rješenje za situaciju u kojoj su se zbog financijskog kolapsa Uljanik grupe našli radnici oba škvera.

Bez rješenja

Oni su, podsjetimo, još krajem prošle godine stavili štrajk u mirovanje i vratili se na posao, međutim ostalo je otvoreno pitanje kako će se isplatiti ostatak do punih plaća za period od rujna do studenog kada su radnicima isplaćeni samo minimalci, ali i u međuvremenu dospjela plaća za prosinac te naredne plaće. Zbog toga su sindikati u više navrata usmeno, pa i pisanim putem apelirali na nadležna ministarstva da vode računa i tom aspektu.

U dopisu koji su potpisali predsjednik SSSH-a Mladen Novosel i predstavnici svih sindikata koji djeluju u dva brodogradilišta, ministra podsjećaju da su mu 16. siječnja uputili dopis kojim su zatražili da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta hitno organizira sastanak s predstavnicima Uprave, sindikata koji djeluju u Uljanik Grupi te Ministarstva financija, s ciljem definiranja rješenja za isplatu plaća. No, kažu, niti su dobili odgovor, niti je sastanak organiziran. "Dan ranije, 15. siječnja, bio je rok za isplatu plaća za prosinac koji su radnici uredno odradili, ali za to nisu plaćeni. Uz to, za većinu radnika postoji dug za rujan, listopad i studeni 2019. Neisplata plaća radnicima Uljanik Grupe utječe na život oko 20 tisuća hrvatskih građana. Možete li tu činjenicu ignorirati?", pitali su u dopisu Horvata predstavnici sindikata.

- Promptna reakcija i zakazivanje sastanka dokaz je da su i u Ministarstvu svjesni ozbiljnosti situacije, premda, priznajem, nadao sam se da bi do njega moglo doći već ovoga tjedna, kazao nam je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac komentirajući vijest koja je kasno poslijepodne stigla iz Ministarstva.

Sastanak na temu plaća očekivao je ranije, jer, kako kaže, nad radnici već predugo iščekuju tu informaciju, svaki dan važan, jer su svi financijski iscrpljeni i na ivici strpljena.

- No, nadam se da će krajem tjedna Uprava i Nadzorni odbor razgovarati i o ponudama koje će, vjerujem, stići nakon okončanja dubinskog snimanja, te da ćemo do sastanka u Ministarstvu znati i ime potencijalnog strateškog partnera. Gotovo uvjeren da se više-manje naziru ili se već i znaju imena potencijalnih ponuđača, kao i smjer u kojem bi trebali ići. S te je strane određeni termin je dobar, jer će o strateškom partneru moći razgovarati sve zainteresirane strane, uključujući i nas iz sindikata, kazao je Cerovac. Dodao je da se nada da će ovoga puta biti odabran strateški partner kojim će biti zadovoljni i Uprava i država i sindikati.

Opreznija odluka

- Bitno je da razgovaramo i da se svi usuglasimo oko toga, jer ako bilo tko od zainteresiranih ne bude zadovoljan rješenjem, opet nismo napravili ništa. Vidjeli smo kako je prošla priča sa Končarom i njegovim planovima. Zbog toga ovoga puta svi trebamo biti oprezniji i pronaći rješenje koje će zaista jamčiti dugoročnu opstojnost brodogradnje, kazao je čelnik Jadranskog sindikata.

Što se zaostalih plaća tiče, Cerovac vjeruje da se sredstva mogu naći kroz privremeno financiranje od strane države, ali i uz pomoć budućeg strateškog partnera koji bi financijskim sredstvima pokazao ozbiljnost svojih namjera i prije samog ulaska u program restrukturiranja. (M. PAVLOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam