NAJNOVIJEPREDSJEDNICA REPUBLIKE POZVALA PREDSTAVNIKE SINDIKATA U ZAGREB

PROKLETA NEIZVJESNOST: Radnici Uljanika u utorak opet na ulicama, najavili blokadu prometa

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
(Filip ŠKATAR/Arhiva)

Uljanikovci iščekuju da otezanju konačno dođe kraj. Neki bi više od svega voljeli bi da se donese odluka, pa kakva god ona bila. "Neka kažu već jednom što se sprema pa da krenemo dalje. Svima nam je grozno, nemamo od čega živjeti i prehranjivati obitelji ali čak i gore od toga je ovakva prokleta neizvjesnost, čekanje, lažna nada. Netko treba reći dosta i donijeti odluku, kažu radnici

Petog dana štrajka nitko još ne zna do kada će potrajati neizvjesnost i agonija koju već sedam mjeseci proživljavaju radnici bez plaće. Hoće li Uljanik u konačnici u stečaj ili će Vlada prelomiti i donijeti odluku o restrukturiranju. Upitan direktno hoće li Uljanik u stečaj ili restrukturiranje, potpredsjednik Vlade Predrag Štromar u ponedjeljak je u intervjuu za 24 sata indirektno najavio stečaj, rekavši da je "situacija već dosta jasna".

- Dobili smo informacije od ministara i premijera koliko treba uložiti ako se ide u restrukturiranje i koliko treba platiti ako se ne ide. To je sad velika razlika i vrlo brzo će biti donijeta odluka. I u drugim krajevima je bilo takvih pitanja. U Varteksu je bio stečaj i na kraju se restrukturirao svojim novcem bez i jedne kune poreznih obveznika. Pevec je išao u stečaj i on je pozitivan primjer da se može raditi u stečaju i poslovati. Siguran sam da će u škverovima biti aktivnosti, ali ne na ovaj način, da se daju sredstva poreznih obveznika, kazao je Štromar. Na konstataciju da je, dakle, Vlada izabrala stečaj, a ne restrukturiranje sa strateškim partnerom, Štromar je odgovorio: "Vidjet ćemo još u ovih par sljedećih dana".

Premda Vlada još nije donijela konačnu odluku, smatra da treba reći radnicima da mogu raditi i na drugom, boljem radnom mjestu.

Nemaju što izgubiti

U međuvremenu, sindikati u Uljaniku za utorak najavljuju još radikalniju akciju, a očekuje se da će u jednom trenutku radnici napustiti brodogradilište, izaći na ulice i blokirati promet. Predstavnici sindikata svjesni su da u ovom trenutku više nemaju što izgubiti, priznajući da su puno ranije trebali stvari uzeti u svoje ruke i "prema van" krenuti mnogo oštrije. Zasad ne otkrivaju na što su sve spremni, uzastopno ponavljajući da će se sve doznati na vrijeme.

- Svi ulazi su i dalje zatvoreni i tako će biti do daljnjeg. Radnici dolaze oko sedam sati ujutro, sjede, vrte se, ne znaju što bi sa sobom. Strašno je gledati te ljude koji su izgubili svaku nadu. Ovo što izvodimo su već očajnički potezi, mi to znamo ali ništa nam drugo nije preostalo. U utorak bi trebali krenuti van brodogradilišta, a ako sve dogovorimo, planirana je kraća blokada prometa. Jednostavno nemamo više što izgubiti! Moramo djelovati na sve moguće načine jer svjesni smo da nas više nitko ne šljivi. Sve ovo predugo traje, a iz Vlade i dalje tajac, nikakvih službenih informacija, kaže predstavnik Sindikata metalaca Hrvatske Đino Šverko. Potvrđuje da se oglasila i predsjednica Republike s kojom će se sindikalisti u utorak sastati u Zagrebu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam