BIVŠI MINISTAR OBRAZOVANJA O SURADNJI S PULSKIM STUDIJEM MEDICINE

PROF. DR. DRAGAN PRIMORAC: Pulski studenti medicine učit će u bolnici gdje se matičnim stanicama liječi osteoartritis i genetskim testiranjem utvrđuje rizik od raka

| Autor: Jasna ORLIĆ
(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Sve naše kapacitete stavit ćemo na raspolaganje Sveučilištu u Puli, kako bi se studenti i nastavnici tog sveučilišta upoznali s najnovijim dostignućima modernih biomedicinskih znanosti. Sveučilište u Puli ima brojne mogućnosti u razvijanju izvrsnosti u području medicine i biomedicinskih znanosti, kako u suradnji s hrvatskim medicinskim fakultetima tako i s onim iz inozemstva

Rektor Alfio Barbieri ispred pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile i prof. dr. Dragan Primorac u ime Specijalne bolnice Sv. Katarina potpisali su proteklog tjedna ugovor o suradnji na studiju medicine u Puli. Već se ove jeseni planiraju upisati prvi studenti nakon što sveučilište dobije akreditaciju programa. Za Istru koja vapi za liječničkim kadrom studij medicine bio bi doista veliki korak naprijed, ali u isto vrijeme i vrlo ambiciozan zalogaj za sveučilište u, uvjetno rečeno, provinciji.

No, unatoč skeptičnim procjenama, uvjerili smo se da u studij medicine ipak mnogi vjeruju. Među njima je i prof. dr. Dragan Primorac vodeći hrvatski stručnjak i utemeljitelj forenzičke DNA analize u Hrvatskoj i među prvim znanstvenicima u svijetu koji su primijenili DNA analizu u svrhu identifikacija žrtava rata pronađenih u masovnim grobnicama. Spomenimo i to da je Primorac dužnost ministra znanosti, obrazovanja i sporta obnašao od 2003. do 2009. godine, a prema anketi International Republican Institute ocijenjen je najuspješnijim ministrom u Vladi.

Prilikom boravka u Puli prof. Primorac je naglasio da projekte pulskog Sveučilišta doživljava poprilično osobno, jer je sudjelovao u njegovu osnivanju.

Čemu ceste…

- Vezan sam za Pulu jer je sveučilište osnovano u vrijeme dok sam bio ministar obrazovanja. Svaki je medicinski fakultet dužan pomoći Puli jer niti oni nisu nastali iz ničega. I njima je jednom netko pomogao. Trenutno u cijelom svijetu vlada ogroman nedostatak zdravstvenih radnika, od Amerike, preko Njemačke do Hrvatske. Nedostaje medicinskih sestara, liječnika. Hrvatska je pokazala da zna i može i upravo u ovom segmentu vidim potencijal pulskoga sveučilišta, naveo je Primorac dodajući da će mu srce biti ogromno kada sa sveučilišta budu izlazili studenti konkurentni na svjetskom tržištu. Uz riječi da su zemlji uzaludne moderne autocesta i mostovi ako njima nema tko voziti naglasio je da bi prioritet svake vlade trebao biti cjelokupna vertikala obrazovanja, a jedan od tih kotačića je upravo Pula.

- Budući da ste ispred bolnice Sv. Katarina potpisali ugovor o suradnji s pulskim Sveučilištem i studijem medicine očito vjerujete u taj projekt. Možete pojasniti na koji način će se suradnja između tih dviju ustanova realizirati.

- Specijalna bolnica Sv. Katarina nastavna je baza medicinskih fakulteta sveučilišta u Rijeci, Splitu, Osijeku i Mostaru te Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Isto tako blisko surađujemo s njemačkim bolnicama Unfallkrankenhaus iz Berlina te Regiomed kliniken iz Bavarske te s Carolina's Pain Institute iz SAD-a. Sv. Katarina je službena bolnica Hrvatske nogometne reprezentacije i Hrvatskog olimpijskog odbora. Kao što je slučaj sa svim drugim sveučilištima čija smo nastavna baza sve naše kapacitete stavit ćemo na raspolaganje Sveučilištu u Puli, kako bi se studenti i nastavnici tog sveučilišta upoznali s najnovijim dostignućima modernih biomedicinskih znanosti.

- Može li bolnica Sv. Katarina svojom orijentacijom ka medicini budućnosti usmjeriti i pulski studij prema suvremenim trendovima?

- Apsolutno. I sve ćemo učiniti da se to i dogodi. Uvjeren sam da je to interes i drugih medicinskih fakulteta iz Hrvatske.

- Treba li u Hrvatskoj disperzirati studije medicine i druge zdravstvene studije u manje sredine?

- Jedini kriterij koji je presudan pri donošenju takvih odluka je kvaliteta studijskog programa, raspolaganje s kadrovima koji mogu provoditi nastavu na najvišoj mogućoj razini, postojanje zdravstvenih institucija u kojima će se održavati praktični dio nastave, suradnja s domaćim i međunarodnim centrima izvrsnosti, itd. Tu posebno ističem međunarodnu suradnju jer je ona ključna u postizanju konkurentnosti i međunarodne prepoznatljivosti. Navest ću vam jedan primjer koji pokazuje kolika je snaga međunarodne suradnje u postizanju izvrsnosti čak i u slučaju novoosnovanih medicinskih fakulteta poput ovog u Bavarskoj. Konkretno, radi se o primjeru suradnje koju sam pokrenuo između lanca njemačkih bolnica Regiomed Kliniken iz Bavarske i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. U početku je malo tko vjerovao da je moguće ostvariti suradnju tijekom koje, svake godine 30-tak studenata iz Bavarske dolazi na pretklinički dio edukacije na Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu. Klinički dio edukacije kombinacija je provođenja nastavnih procesa, vježbi i seminara kako na Sveučilištu u Splitu tako i u bolnicama koje su u sastavu Regiomed Kliniken u Bavarskoj. To je iznimno važan i jedinstven koncept integriranih studija na europskoj razini za koje sam se zalagao kao ministar znanosti, obrazovanja i sporta. Model koji ovom suradnjom promičemo jedinstven je i inovativan, čak i na razini EU-a, a takva suradnja osim edukacije studenata medicine otvara mogućnosti kliničarima iz obiju država za razmjenu iskustava kao i zajedničko sudjelovanje u edukacijskim procesima te natjecanje za najatraktivnije projekte EU-a. Sveučilište u Puli ima brojne mogućnosti u razvijanju izvrsnosti u području medicine i biomedicinskih znanosti, kako u suradnji s hrvatskim medicinskim fakultetima tako i s onim iz inozemstva. Uvjeren sam da će u skoroj budućnosti pokrenuti i studij na engleskom jeziku što će stvoriti preduvjete da Sveučilište u Puli postane atraktivno mjesto za studiranje medicine i brojnim budućim mladim kolegama iz inozemstva.

Matične stanice

- Kamo ide medicina danas? Izjavili ste više puta da će se kroz nekoliko godina sve stubokom izmijeniti. Što se može očekivati nakon liječenja matičnim stanicama, molekularne dijagnostike i drugih aspekta personaliziranog liječenja koje provodite i u bolnici Sv. Katarina.

- Koncept personalizirane ili kako je neki zovu precizne medicine, nove tehnologije i umjetna inteligencija odredit će budućnost medicine. Kad je riječ o umjetnoj inteligenciji, ona ima golem potencijal transformacije dijagnostičkih i terapeutskih postupaka u najbolja moguća rješenja.

Specijalna bolnica Sv. Katarina među prvim je zdravstvenim institucijama koje žive koncept personalizirane medicine. Jedinstveni i integrirani koncept personalizirane medicine, koji uključuje molekularnu dijagnostiku, staničnu terapiju, farmakogenomiku itd.. Po tome su se snažno pozicionirali na svjetskoj razini.

Iz nekoliko primjera ću Vam objasniti ključne projekte iz područja personalizirane medicine koje provodimo u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina. Trenutno nam je poseban interes liječenje oboljelih od osteoartritisa, degenerativne bolesti zglobova u čijoj podlozi glavnu ulogu ima oštećenje zglobne hrskavice. Ova bolest jedan je od vodećih uzroka invalidnosti u modernome svijetu i pretpostavlja se da više od 750 milijuna ljudi širom svijeta boluje od osteoartritisa. Liječenje osteoartritisa dugo se temeljilo isključivo na modulaciji boli i u najtežim slučajevima ugradnjom parcijalne ili totalne endoproteze. Nove spoznaje idu u prilog velikom napretku na polju tkivnog inženjeringa i regenerativne medicine, a jedna od metoda jest primjena matičnih stanica u liječenju osteoartritisa s kojom smo postigli iznimne rezultate, a o njima naši pacijenti svakodnevno svjedoče. Rezultati naše studije nedavno su objavljeni u časopisu Genes.

S druge strane proaktivni genetski testovi dostupni u Sv. Katarini su pokazali da 16,1 posto zdravih osoba u populaciji ima određeni genetski rizik za nastanak bolesti, no posebno značajno je to što među njima 7, 2 posto osoba posjeduju klinički relevantne varijante gena koje su povezane s nastankom kardiovaskularnih ili malignih oboljenja. Drugim riječima, genetski predisponirane osobe imaju veliku šansu da tijekom svog životnog vijeka razviju poremećaj u kojem nasljeđe igra presudnu ulogu, a jedini način za to utvrditi je uz pomoć genetičkog testiranja. Stoga, u Sv, Katarini dostupno je testiranje na 147 gena povezanih s nastankom najčešćih karcinoma uključujući melanom, sarkom, rak želuca, prostate, dojke, jajnika, kolona, rektuma, mozga, gušterače, endokrinog sustava, itd. te kardiovaskularnih bolesti kao što su kardiomiopatija, posebice hipertrofijske kardiomiopatije te niza aritmija ali i drugih stanja poput plućne arterijske hipertenzije, obiteljske hiperkolesterolemije, artropatije, itd. Test se posebno preporučuje zdravim osobama u čijim obiteljima postoje oboljeli od kardiovaskularnih i zloćudnih bolesti, a pružit će dragocjene informacije koje su nužne za najbolji dijagnostički i terapeutski pristup.

Određivanje doze

Posebno značajnim držimo naš inovativni iskorak iz područja farmakogenomike. Sv. Katarina i američka korporacija OneOme, osnovana od strane poznate američke Mayo Clinic, provode inovativno farmakogenomsko testiranje pacijenata - RightMed test, a kojemu je glavni cilj smanjiti štetne učinke lijekova. Ovaj test obuhvaća preko stotinu lijekova koji se primjenjuju kao terapija brojnih medicinskih stanja. RightMed test pomaže liječniku precizno, individualizirano i najučinkovitije propisivanje lijeka čime se smanjuje nastanak čestih nuspojava na lijek te neželjenih interakcija između pojedinih lijekova. Obzirom da se radi o analizi DNA, koja ne podliježe promjenama, ovaj test će pomoći liječnicima u određivanju pacijentove terapije kako trenutno tako i u budućnosti. Naime, u budućnosti, farmakogenomika će postati nezamjenjiva u biranju najboljeg mogućeg lijeka za pacijente, kao i doziranja, a u našoj bolnici ta testiranja provode se za cijelu Europu.

Stiže četvero Nobelovca

- O čemu će biti riječi na skorašnjem kongresu primijenjene biologije u Splitu koji organizirate u suradnji s klinikom Mayo?

- Od 17. do 22. lipnja u organizaciji Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS), Specijalne bolnice Sv. Katarina i vodeće američke bolnice Mayo Clinic u suradnji s američkom Akademijom za forenzične znanosti, u Splitu se organizira “11th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine”. Sama konferencija koja bilježi preko dvadeset godina tradicije, jedan je od vodećih svjetskih znanstvenih događaja u 2019. godini. U radu ovogodišnjeg kongresa sudjeluje četvero dobitnika Nobelove nagrade: prof. dr. Paul Modrich (Duke University), prof. dr. Avram Hershko (Technion) i prof.dr. Robert Huber (Max Planck Institute of Biochemistry) i prof. dr. Ada Yonath (Weizmann Institute of Science). Uz njih, znanstvenici i liječnici iz vodećih svjetskih institucija uključujući renomirane stručnjake sa Harvard School of Medicine, MIT, University of Pennsylvania, Penn State University, Duke University, The Technion-Israel Institute of Technology, Stanford University, University of New Haven, Columbia University, Mayo Clinic, Weizmann Institute of Science, George Washington University, The Wake Forest University, King’s College, UC Davis, University of California-Berkley, itd. sudjelovat će u radu konferencije.

Glavne teme koje će biti obrađene tijekom trajanja kongresa su personalizirana i regenerativna medicina, farmakogenomika, molekularna dijagnostika, terapija matičnim stanicama, epigenetika, mikrobiom, genetika raka, imunoterapija forenzička i antropološka genetika, analize drevne DNA itd.

 

Kongresi koje organiziraju ISABS, Mayo Clinic i Specijalna bolnica Sv. Katarina strateški pozicioniraju Hrvatsku u svijetu i predstavljaju jedan od najvećih znanstvenih brandova u čijem će bogatom petodnevnom znanstvenom programu konferencije sudjelovati preko 600 sudionika iz brojnih zemalja diljem svijeta. Podatak da je od osnivanja ISABS-a do danas službenu web stranicu ISABS-a (www.isabs.hr) posjetilo više od milijun posjetitelja. U radu kongresa sudjelovalo je 5.000 znanstvenika i 600-tinjak pozvanih predavača iz više od 70 država svijeta govori sam za sebe.

Tijekom i nakon konferencije javnost će biti upoznata s novim smjerom razvoja biomedicinskih znanosti te konceptom „medicina 22. stoljeća“, koji će u cijelosti promijeniti medicinske znanosti koje poznajemo danas.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of