GOSPA OD MORA NA STOJI:

Pročelje uređeno, a O OKOLIŠU IZA MORNARIČKE CRKVE nitko ne brine, opasno je prolaziti urušenim stepeništem

(N. LAZAREVIĆ)

Skroz porušeno lijevo stepenište kojeg već proždiru smokve. Pokradena vrijedna kamena gazišta i stupovi. Derutna kamena skalinada koja se urušava, puna smeća. Sve začinjeno snažnim smradom urina i brojnim papirićima. Na njima piše - jednokratne injekcijske igle. Sve sreća, na igle nismo naišli.

Okoliš je to Mornaričke crkve, odnosno crkve Gospe od mora na Stoji, sa stražnje strane prema Arsenalskoj ulici. Na postavljanju kamena temeljca za gradnju crkve stigao je 28. lipnja 1891. godine osobno car Franjo Josip I. Danas bi vjerojatno bio tužan da vidi u kakvom je stanju velebno zdanje koje nam je poklonio.

Opskurno mjesto

Ispred gladac, iza jadac, mogli bismo reći. Prostor oko crkve u potpunosti je dualan, s gornje strane ceste uređen travnjak, cvijeće. I relativno novi kip majke Tereze, postavljen tu prije deset godina, par mjeseci prije nego što je pulski gradonačelnik Boris Miletić porečko-pulskom biskupu Ivanu Milovanu uručio dokumentaciju kojom crkvu Gospe od mora Grad daruje Porečko-pulskoj biskupiji.

Sa stražnje strane crkve - pustoš u koju nitko normalan više ne zalazi, tek tu i tamo netko zaluta. Kao i djevojčice koje smo tu sreli. Vele nam da nisu iz kvarta, ali i one znaju da se ovdje ne bi baš trebalo prolaziti. U mraku je stepenište očito pogodno samo za opskurne stvari.

- Održava se okoliš, i to lijepo, ali samo s prednje strane. Župnik je nov, neki mladi dečko, trudi se, vele nam iz kafića preko puta crkve, dodajući da ne znaju kakvo je stanje straga, jer se tamo naprosto - ne ide. Radnik iz obližnje pekare upoznat je sa stanjem iza crkve, otišao je tamo na pauzi. Učinio je to, veli, samo jednom jer je prostor jako prljav i neuredan. Pokušali smo doći i do župnika, ali nismo uspjeli.

Skroz propalo

- Tuga i žalost. Poslala sam početkom turističke sezone u gradsku upravu slike i tražila da se to dovede u red, sram me zbog naših gostiju, turista. Pa i ja poludim kada se ovuda prošećem sa psom pa stanem u izmet ili si on razreže šapu na staklo. Odgovorili su mi da to nije njihovo već državno i da nemaju ništa s tim. Donje stepenice i zid su opasni, moglo bi se sve urušiti, tko će odgovarati ako se nešto desi, priča nam mještanka Stela koja u blizini ima apartman.

Pojašnjava nam da je lijevo stepenište urušeno već sigurno deset godina, no da je u zadnje dvije godine ono koje od crkve vodi prema Arsenalskoj skroz propalo, a zid se naherio pa je situacija već alarmantna. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of