DOBRA VIJEST

PRIZNANJE ZA ISTARSKO ZDRAVSTVO: Opća bolnica u Puli dobila je uglednu europsku nagradu

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimio: Dejan Štifanić)

(Snimio: Dejan Štifanić)


Pulska Opća bolnica, središnja i najvažnija županijska zdravstvena ustanova, dobitnica je godišnje Hands Hygiene Excellence, europske nagrade koju dodjeljuje ugledna Aesculap akademija. Radi se o organizaciji koja je divizija jednog od globalnih divova kada je u pitanju razvoj inovacija u sektoru medicinskih i farmaceutskih proizvoda, njemačkog B. Brauna. U Aesculap akademiji djeluju i rade stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije, a njom predsjedava jedan od poznatijih i utjecajnijih svjetskih mikrobiologa dr. Didier Pittet.

Hands Hygiene Excellence Award, pojašnjava nam članica tima za kontrolu bolničkih infekcija Martina Močinić, nagrada je za higijenu ruku koja je uvedena 2010. u azijsko-pacifičkom krugu. S ocjenjivanjem i odabirom najboljih bolnica po tom kriteriju krenulo se neposredno nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija predstavila svoju novu globalnu kampanju "Čista skrb je sigurnija skrb", odnosno "Čiste ruke spašavaju živote", koju je vodio i profesor Pittet. 

Bolji od Villacha

Nagrada je, kako stoji u obrazloženju, zamišljena kao platforma za prepoznavanje, davanje priznanja, počašćivanje i slavljenje bolnica i zdravstvenih radnih grupa koji su svojom izvrsnošću, entuzijazmom i inovativnim metodama pridonijele sigurnosti pacijenta. A po tom se pitanju pulska bolnica i mali, ali izuzetno vrijedan i uporan tim za kontrolu bolničkih infekcija, u kojem se uz Martinu Močinić nalazi još jedna sestra za kontrolu bolničkih infekcija Jasenka Lončarić te mikrobiologinja dr. Lorena Lazarić Stefanović, doista ima čime podičiti. Naime, još koncem devedesetih je bolnica dobila prvu sestru za kontrolu bolničkih infekcija te su uskoro izrađene prve smjernice za prevenciju i formiran tim.

Za odabir bolnice kojoj će biti dodijeljena nagrada razvijen je jedinstveni postupak. Profesor Pittet, koji je direktor Programa za kontrolu infekcija i Centra WHO za suradnju na sigurnosti pacijenta u Ženevi, i njegov tim, koji čine vodeći međunarodni stručnjaci za kontrolu infekcija, ocjenjuju kandidature i odabiru finaliste, pa se tako u finalu ovogodišnjeg europskog izbora, uz našu Opću bolnicu, našla i bolnica u austrijskom Villachu. Stručnjaci okupljeni oko Aesculap akademije prvo analiziraju vrlo mjerljive parametre kao što je primjerice broj zabilježenih infekcija, i to za razdoblje od 2015. do 2019.

"Posebno naglašavamo da se radi o razdoblju do 2019., jer moramo biti svjesni da je izbijanjem pandemije Covida 19 naglo porasla upotreba alkoholnih antiseptika. Ovo priznanje dokaz je da u našoj zdravstvenoj ustanovi pandemija nije bila okidač za podizanje higijenskih standarda u poslovanju, već su ti standardi i prije pandemijskog razdoblja bili dovedeni do najviše moguće razine", kaže sestra Močinić.

Ulaskom u finale bolnica je morala proći i vanjski audit, a na njega je stigao osobno profesor Pittet. Na tom je auditu njemu i njegovom timu bilo najvažnije provjeriti što se sve u pulskoj bolnici po pitanju sigurnosti pacijenata danas poduzima, odnosno koji su razlozi zbog kojih bi upravo naša zdravstvena ustanova zaslužila europsku nagradu za higijenu ruku. Pritom je svakako bilo značajno provjeriti koliko se u bolnici pridržavaju preporuka WHO-a da se, kad je u pitanju higijena ruku, više bazira na korištenju alkoholnih antiseptika nego na korištenju vode i sapuna. 

Savjesni pacijent

"Volimo reći da su ruke zdravstvenih djelatnika na neki način taksi za prijenos multirezistentnih bakterija unutar neke zdravstvene ustanove. Ako su naše ruke dezinficirane i čiste, onda taj taksi ne vozi i nema opasnosti od moguće transmisije", kaže Močinić.

Međunarodna ekipa koja je radila audit nakon inicijalne prezentacije sama je odabrala koje odjele želi posjetiti, a to su bile intenzivne jedinice, anesteziološka, internistička, odjel kardiologije i traumatologije. Sve je oduševila situacija kada je jedan stariji pacijent na kardiologiji na izlasku iz sobe zaustavio profesora Pitteta i upozorio ga da poput svih ostalih zdravstvenih djelatnika mora na odlasku dezinficirati ruke, što je vjerojatno bio jedan od najuvjerljivijih dokaza auditorima da se nalaze u bolnici u kojoj ova vrst skrbi o sigurnosti pacijenta nije tek puka uzrečica ili dobra namjera već svakodnevica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater