MNOGI PACIJENTI NISU ZA HITNU

Privatne turističke ambulante spašavaju bolnički hitan prijem od još veće gužve. DOMINIK GJONI: "Dnevno obradimo gotovo 100 pacijenata"

Turističke ambulante značajno sudjeluju u podizanju kvalitete zdravstvene zaštite tijekom ljetne sezone i rasterećuju hitni bolnički prijem, koji već sada ima pune ruke posla i radi u gotovo nemogućim uvjetima, ističe dr. Gjoni

| Autor: Doria Mohorović
Dr. Dominik Gjoni (Milivoj Mijošek)

Dr. Dominik Gjoni (Milivoj Mijošek)


Nakon prošlotjednog teksta u našem listu o velikim gužvama na hitnom bolničkom prijemu pulske Opće bolnice, ponovo se nametnulo pitanje opravdanosti traženja hitne medicinske pomoći za tegobe koje često ne predstavljaju hitna stanja. Tim više jer se očekuje da će pritisak na rad hitne bolničke službe u nadolazećoj ljetnoj sezoni, kada na području Pule i okolice boravi veliki broj turista, svakim danom biti sve veći.

Uz već značajan broj turista na području Pule, velika događanja poput festivala Pula Music Week, kada se, kako je najavljeno, očekuje više tisuća dodatnih gostiju, podrazumijevat će još veću potrebu za medicinskom srbi.

Djelatnici OHBP-a na izmaku su snaga, broj intervencija ne jenjava, već se, naprotiv, značajno intenzivira. Ipak, tijekom ljetnih mjeseci hitnu bolničku službu dobrim dijelom rasterećuju turističke ambulante, koje preuzimaju obradu značajnog broja stranih pacijenata, od manjih nezgoda i rutinskih pregleda do različitih kompleksnijih postupaka poput manjih kirurških zahvata. 

Jedna od takvih je poliklinika Terra Medica s najvećom mrežom turističkih ambulanti u Istri, koja je poznata i po tome da je od početka pandemije koronavirusa značajno participirala u javnozdravstvenim aktivnostima, provodeći testiranja desetaka tisuća građana i turista. No, kako ističe dr. Dominik Gjoni iz Terra Medice, jednako je važan dio njihovih aktivnosti, unazad nekoliko godina, pružanje zdravstvene zaštite stranim turistima diljem Istre.

Dr. Gjoni ističe da tim liječnika i medicinskih sestara u njihovim zdravstvenim jedinicama u čitavoj Istri dnevno obradi gotovo 100 pacijenata, koji bi u slučaju nepostojanja takvih subjekata vjerojatno došli u bolnicu i stvorili dodatni pritisak na rad hitne bolničke službe.

- Vodeće hotelske grupacije u Istri odavno su prepoznale našu infrastrukturu i resurse, te je vrlo brzo uspostavljena intenzivna suradnja, s obzirom na to da je time njihovim gostima osiguran viši standard u dobivanju zdravstvene zaštite, slijedom čega su i uvjeti boravka te kvaliteta čitave destinacije podignuti na višu razinu, kaže dr. Gjoni, pritom ističući da je njihova suradnja s javnim zdravstvenim ustanovama najbolji primjer uspješne suradnje između javnog i privatnog zdravstva.

Jedan od takvih primjera jest i trenutna suradnja s Nastavnim zavodom za hitnu medicinu Istarske županije tijekom aktualnog festivala Pula Music Week. Naime, s obje su strane okupljeni dodatni liječnički timovi i formiran je zajednički medicinski centar za pružanje hitne medicinske pomoći za tisuće posjetitelja u samoj Areni. 

- U kontekstu predstojećeg vrhunca sezone, kao i niza najavljenih javnih događanja, razgovarali smo s rukovoditeljima javnih zdravstvenih ustanova na koji način stranim turistima što učinkovitije pružiti brzu zdravstvenu zaštitu, pri čemu rad timova hitne pomoći i hitnog bolničkog prijema dodatno opterećuju oni pacijenti čije poteškoće ne pripadaju kategoriji hitnih slučajeva. U tom smislu turističke ambulante značajno sudjeluju u podizanju kvalitete zdravstvene zaštite tijekom ljetne sezone i rasterećuju hitni bolnički prijem, koji već sada ima pune ruke posla i radi u gotovo nemogućim uvjetima, zaključuje dr. Gjoni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini