NITKO NEĆE U ASISTENTE

PREMALA IM PLAĆA: Pulske škole tri puta raspisale natječaj za pomoćnike u nastavi i još uvijek ih nedostaje velik broj

U ovoj školskoj godini dobili smo odobrenje za 20 pomoćnika u nastavi. Nakon provedena tri natječaja uspjeli smo ih zaposliti 14, još nam nedostaje šest. Upravo je u tijeku četvrti natječaj i iskreno se nadamo da ćemo zaposliti sve. Radno mjesto nije zanimljivo, najviše zbog cijene sata, kazala je Višnja Popović, ravnateljica Škole za odgoj i obrazovanje

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Ilustracija ( Foto: Boris Kovačev / CROPIX)

Ilustracija ( Foto: Boris Kovačev / CROPIX)


Tema pomoćnika u nastavi na državnoj je razini jedna od gorućih i još uvijek otvorenih tema, a ni Pula nije izuzetak. Stanje u osnovnim školama je iz godine u godinu sve zahtjevnije, jer se do pomoćnika dolazi sve teže. Glavni razlozi su već dobro poznati, a to su uglavnom mali broj radnih sati, potplaćenost i prekid ugovora o radu tijekom ljeta. Sve to rezultira velikom neizvjesnošću osoba koje se prihvate ovog lijepog, ali iznimno zahtjevnog posla, a posljedično i odgojno-obrazovnih ustanova koje prije svake nove školske godine strepe nad pitanjem hoće li se javiti dovoljan broj asistenata za djecu kojoj su potrebni. Mnoge škole morale su ponavljati natječaje, čak i više puta.

U srednjim školama situacija nije alarmantna, no ni one nisu posve pošteđene potrage za asistentima. Među podacima kojima raspolažemo, nekoliko pulskih srednjih škola nije imalo potrebu za pomoćnicima u nastavi u ovoj školskoj godini, a to su Gimnazija i Tehnička škola te Industrijsko-obrtnička škola, koja ove školske godine nema asistenta, za razliku od prošle kada je on bio potreban jednom maturantu.

Strukovna škola Pula imala je potrebu za zapošljavanjem jednog pomoćnika u nastavi. "Javio nam se dovoljan broj kandidata pa nismo morali ponovno objavljivati javni poziv", izvijestili su iz škole. Zanimljiva situacija odigrala se u Srednjoj školi "Dante Alighieri", koja je također imala potrebe za jednim asistentom. Na njihov prvi natječaj javio se kandidat koji je aplicirao u više škola pa nije prihvatio posao. "Ponovili smo natječaj i bio je otvoren do 6. rujna te pronašli pomoćnika u nastavi koji je odgovarao našim specifičnim potrebama, a to su znanje talijanskog jezika u govoru i pismu, odgovorila je ravnateljica Debora Radolović.

Jednog pomoćnika u nastavi tražila je Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna. Iz škole su izvijestili da im se već pri prvom natječaju javio dovoljan broj kandidata te nisu morali ponavljati natječaj. Potrebu za dvoje pomoćnika u nastavi iskazala je Medicinska škola Pula. "Imali smo jedan natječaj krajem kolovoza. Primili smo dvije pomoćnice i vrlo smo zadovoljni njima", rekao je ravnatelj Ivan Žagar.

U pulskim osnovnim školama situacija je znatno teža po pitanju asistenata. Neke od njih, među kojima je i Škola za odgoj i obrazovanje, u potrazi za pomoćnicima u nastavi morali su višestruko ponavljati natječaje. "U ovoj školskoj godini dobili smo odobrenje za 20 pomoćnika u nastavi. Nakon provedena tri natječaja, uspjeli smo ih zaposliti 14, još nam nedostaje šest. Upravo je u tijeku četvrti natječaj i iskreno se nadamo da ćemo zaposliti sve. Radno mjesto nije zanimljivo, najviše zbog cijene sata", kazala je ravnateljica škole Višnja Popović.

Branka Sironić Buić, ravnateljica osnovne škole Monte Zaro, potvrdila je da je škola za ovu školsku godinu tražila 21 pomoćnika u nastavi i jednog stručnog komunikacijskog suradnika. "Završen je treći natječaj, a ostalo je još jedno neupražnjeno mjesto", rekla je Sironić Buić. Ove školske godine Osnovna škola Centar tražila je 12 pomoćnika u nastavi. "Otvorili smo još jedan natječaj jer nismo uspjeli popuniti mjesta za svih 12 pomoćnika. Drugi natječaj je otvoren do 21. rujna. Tražimo tri pomoćnika u nastavi", pojasnila je ravnateljica Loreta Ribarić.

Ravnateljica Osnovne škole Veruda Anita Mokorić Brščić istaknula je da je škola ove, kao i protekle godine, zaposlila pet asistenata od kojih jednog novog te četvero onih koji su u školi radili i prije. „Javio nam se dovoljan broj da od ponuđenih izaberemo jednog novog, tako da nismo imali problem“, navela je ravnateljica. „Ove godine smo imali potrebu za pet pomoćnika u nastavi. Imali smo čak tri javna poziva. Nakon trećeg javnog poziva pronašli smo pomoćnike za sve učenike", istaknuo je ravnatelj Osnovne škole Stoja Zoran Bjelopetrović. Osnovna škola Šijana imala je potrebu za pet pomoćnika ove školske godine, a za dva je morao biti ponovljen poziv 2. rujna. "Uspjeli smo pronaći dva pomoćnika“, navela je ravnateljica Alma Tomljanović. "Tražili smo 4 pomoćnika u nastavi. Javio nam se dovoljan broj kandidata, od kojih smo izabrali četiri te nismo morali otvarati još jedan natječaj", izvijestila je Ana Bačić, v.d. ravnatelja Osnovne škole Vidikovac.

Osnovna škola "Giuseppina Martinuzzi" za ovu je školsku godinu iskazala potrebu za dvoje pomoćnika u nastavi. "Škola je morala objaviti tri javna poziva, jedan u kolovozu i dva u rujnu“, navela je ravnateljica Susanna Cerlon, dodavši da su 19. rujna popunjena radna mjesta. "Imali smo potrebu za dva pomoćnika u nastavi. Na natječaj se javio određen broj pomoćnika i izabrali smo dva za koja smo procijenili da su najkompetentnija, odnosno riješili smo zapošljavanje na prvom natječaju", pojasnio je ravnatelj OŠ Tone Peruška Kristijan Cinkopan. Pomoćnike u nastavi trebalo je i sedmero učenika iz Osnovne škole Veli Vrh. "Svih sedam je zaposleno nakon objave javnog poziva krajem kolovoza", rekla je ravnateljica Ileana Zahtila Blašković.

Plaća od 3.300 do 3.700 kuna

Ana Fonović,  gradska vijećnica (Možemo!) veli da pomoćnici u nastavi u Puli primaju od 31 do 32 kune bruto po satu, a ovisno o tome imaju li djecu i olakšice, neto satnica kreće se od 25 do 27 kuna. To je mjesečno od 3.300 do 3.700 kuna, ovisno o broju sati jer u nižim razredima je manji broj tjednih sati, a u višim razredima veći, objašnjava Fonović.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater