EKONOMSKA POŠAST

POZNATI PULSKI UGOSTITELJ IVAN MARČETA: "Pali smo na 10 posto. Skratili su nam radno vrijeme, a znaju da živimo od večernjih gostiju. Neka nam smanje namete jer inače ćemo svi možda tražiti novi posao"

| Autor: Duška PALIBRK

Poznati pulski ugostitelj Ivan Marčeta, koji drži niz restorana i kafića u kojima zapošljava 30-ak ljudi, još razmišlja što učiniti po pitanju ideje da se kafići i restorani potpuno zatvore. To će, kaže, ovisiti o mjerama koje su za pomoć poduzetnicima najavili iz Županije i Vlade.

- Prometa nema - doslovno. Nešto se možda vrti po centru grada, ali to nije moje područje. U zadnja dva dana pali smo na 10 posto od prošlotjednih brojki. Ja imam velik pogon, 30-40 ljudi, to su veliki bruto iznosi za plaće. Teško ću moći održati poslovanje, iako smanjujemo troškove, uvodimo mjere štednje. Istarski stožer nam je skratio rad do 18 sati, a činjenica je da svi živimo od večernjih gostiju, i restorani i kafići. Donijeli su odluku o skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata, a nisu dali dodatne mjere, nisu rekli što ćemo s djelatnicima, što s troškovima. Očekujemo da nam gradovi i država izađu u susret i smanje namete, poreze, PDV… Kada nema prihoda, nema ni novca za dobavljače, za plaće, za tekuće troškove - doći će nam voda do grla. Vlada najavljuje odgodu plaćanja poreza na dobit, PDV-a, ali što će se time postići? Realno, mi smo izgubili predsezonu, a i sezona nam je upitna. Nije to samo problem ugostitelja, bit će problem svima nama, kaže Marčeta.

Na pitanje što planira sa zaposlenicima, kaže da je razgovarao s njima, objasnio im situaciju, za početak će koristiti godišnje odmore, a vrijeme će pokazati svoje.

"Možda ćemo svi skupa tražiti novi posao", nije baš optimističan Marčeta. Prati situaciju, stalno je u kontaktu s kolegama, s Hrvatskom gospodarskom komorom, Gradom, Županijom jer se stvari mijenjaju iz sata u sat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter