NAJNOVIJEZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO

Potrebna temeljita obnova, traže se obluci za hitno krpanje rupa na STUBAMA JURINE I FRANINE


Stube Jurine i Franine, koje vode od grada prema Monte Zaru, okružene nizom austrougarskih zgrada, zaštićeno su kulturno dobro. Unatoč tome, već se godinama raspadaju. Zadnjih mjeseci otvorile su se rupe na dijelovima stuba koje su obložene kamenim oblucima. Rupe se šire, obluci netragom nestaju i pitanje je kako ih nadoknaditi.

Godinama propadaju

- Hodam ovuda već 20 godina i stanje je svakim danom sve gore, veli nam jedna prolaznica koja ovuda svako jutro ide na posao u centar grada. Njezina je kolegica, priča nam, nedavno upravo na ovim stubama izvrnula nogu i uganula zglob, a stube svi upućeniji izbjegavaju kada je kiša ili vlaga jer su onda skliske i opasne po život.

To nam potvrđuje i jedan od žitelja ulice, dodajući da je šteta što se to događa na kulturnom dobru. No, s druge strane, dodaje, pitanje je kako to uopće obnoviti.

Neslužbeno doznajemo da je Grad upoznat sa situacijom i da je upravo on ogradili nastale rupe. Također, izrađen je projekt za hitnu sanaciju i to u sklopu redovnog održavanja. S obzirom na to da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, a nadležni konzervatorski odjel izdao je rješenje za sanaciju, radovi bi uskoro trebali početi. No, tek kada se riješi najveća prepreka, odnosno pronađu odgovarajući obluci koji će postojećima, koji su riječni i ovdje ih nema, odgovarati po vrsti, boji i veličini. To, doznajemo, i nije tako lako.

Podignute 1882.

No unatoč tome što nas od početka radova očito dijele tek dani, a opasan prostor je ograđen da se još netko ne bi ozlijedio, problem ovih stoljetnih stuba ovime neće biti riješen. Stube, naime, posebice rubni dijelovi, zahtijevaju temeljitu obnovu jer je kamen raspucan i raspada se. Nije ni čudo kada su one podignute daleke 1882. godine kao prilaz Monte Zaru iz centra grada. Nekada se u njihovom podnožju nalazila tramvajska pruga koja se iz Dobriline ulice spuštala prema centru. Na početku stuba, s lijeve strane, impozantna je zgrada - palača Jaschi, koja je bila u vlasništvu bogatog pulskog liječnika Giuseppea Jaschija i njegove braće. On je pripadao grupi od 23 liječnika koji su se 1913. brinuli za zdravlje građana Pule.( Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam