U CIRCOLU

PONOVNO SE OKUPILI PULSKI MATURANTI IZ 1992.: Nakon 30 godina susrela se generacija koja je bila sinonim za stvaranje predstava, performansa, glazbenih nastupa

Generacija koja je u subotu proslavila 30. godišnjicu mature je u vrijeme školskih dana imala kreativnost i entuzijazam koji su bili magnet za mnoge njihove vršnjake koji su im se tada pridružili u zanosu stvaranja predstava, performansa, glazbenih nastupa… Takvo što nije bilo zabilježeno kod pulskih srednjoškolaca ni prije, ali niti kasnije

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Ponovno okupljeni 30 godina nakon mature

Ponovno okupljeni 30 godina nakon mature


U subotu navečer su u pulskoj Zajednici Talijana (Circolu) bivši učenici talijanske srednje škole proslavili 30. godišnjicu mature. Bila je to iznimna generacija koja se još za vrijeme školskih dana istaknula sportskim, ali nadasve kulturnim uspjesima što su mnogi od njih nastavili graditi kroz čitavu karijeru.

Na okupljanje je iz Njemačke stigla poznata i priznata pijanistica Tatiana Šverko. Iz Osijeka je na druženje svoje generacije došla afirmirana glumica, prvakinja drame Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Petra Bernarda Blašković. Iz Italije je stigla Roberta Goldin koja je pulskoj publici poznata po vokalnim interpretacijama u grupama s kojima je nastupala, poput Musicitta'. Tri desetljeća dugo razdoblje od mature nisu mogli propustiti niti oni koji su karijeru školskih profesora nastavili graditi u Italiji, poput Sabine Lonzar i Andree Valentija. Među njima je bila i naša novinarka Vanesa Begić te njezin školski kolega, a danas novinar RTV Slovenije Massimo Seppi, ali i predsjednica pulske Zajednica Talijana Tamara Brussich.

Pohađali dvije srednje škole i punili kazališne dvorane

Prije više od 30 godina mnogi od njih nisu bili samo kolege iz školske klupe talijanske srednje škole. Popodne su nastavili obrazovanje u srednjoj glazbenoj školi, a navečer vježbali scenske nastupe u Zajednici Talijana u sklopu amaterske glumačke družine. Vodili su ih tada Bruno i Elvia Nacinovich, glumci talijanske drame u Rijeci. Bilo je to vrijeme zamračenja kada se i Pula pripremala za rat, a ova je generacija usprkos svemu punila kazališne dvorane suprotstavljajući se kreativnim izražajem barbarskom zveckanju oružja i bujanju nacionalizma.

Njihova kreativnost i entuzijazam bili su magnet za mnoge vršnjake, ali iz hrvatskih srednjih škola, koji su im se pridružili u zanosu stvaranja predstava, performansa, glazbenih nastupa… Prisjetimo se da je samo jedna njihova predstava "No, non e' la locandiera" dva puta napunila veliku salu Istarskog narodnog kazališta. Bila je gotovo puna i velika sala HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci te mnoge manje kazalište kuće od Trsta do Lošinja. Takav uspjeh jedne pulske amaterske skupine srednjoškolaca nikada ranije, ali niti kasnije nije zabilježen.

Nažalost, nove generacije srednjoškolaca koje su uslijedile nisu nastavile tim kreativnim putem dramsko-scenskih nastupa jer je generacija maturanata iz 1992. najčešće odabrala studiranje u Italiji gdje su dalje nastavili graditi naučeno u Puli.

U toj generaciji bio je i uspješan biciklist

Na proslavu je došao najuspješniji sportaš te generacije iz talijanske srednje škole. Aurelio Rupillo je u mladosti došao nadomak skupine od deset najboljih biciklista u juniorskoj kategoriji na europskoj razini. Kasnije je postao prvak Hrvatske u duatlonu (trčanje i biciklizam).

Okupljeni su se tijekom proslave 30. godišnjice mature prisjetili svojih razrednica. Poput pokojne Romanite Perić koja je vodila kulturno-umjetničko i odgojno-obrazovno odjeljenje. Razrednica ekonomskog usmjerenja bila je Arijana Šarić Toffolo, a razrednici elektromehaničarima, tehničarima u elektronici i autolimarima su bili Guglielmo Moscarda i Elda Pliško Horvat. Ravnateljica škole je bila Claudia Miloltti.

Bivši srednjoškolci prisjetili su se i pokojnih školskih kolega:

Roberte Vojnić, Erika Trenta i Fabia Persija. Spominjali su se kolege koji su propustili doći na proslavu. Poput Erika Ružića koji je danas doktor ekonomije i predaje na fakultetu, ali i Beatrice Piano koja je nakon srednje škole nastavila obrazovanje u Italiji. Ona je bila posebna i po tome što je zbog iznimne inteligencije krenula u školu dvije godine ranije od svojih vršnjaka.

Na starom mjestu jedino Circolo

Zanimljivost da se na proslavi 30. godišnjice mature pridružila i generacija onih koji su maturirali prije 29 godina. Naime, prije tri desetljeća su maturirali i oni nakon završene trogodišnje srednje škole pa su pozvali svoje školske kolege koji su nastavili školovanje još jednu godinu.

U proteklih 30 godina u Puli je izgrađena nova zgrada talijanske srednje škole, a glazbena škola je preseljena na drugu lokaciju tako da su obje građevine dobile novu namjenu u kojima je učila i stvarala ta generacija. Na starom mjestu je ostao jedino Circolo, gdje su se prekjučer i okupili.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum