40. GODIŠNJICA SMRTI

Polaganje vijenaca u Titovom parku KAPURALIN (SRP): TITO JE VRHOVNI POBJEDNIK DRUGOG SVJETSKOG RATA

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
(Neven LAZAREVIĆ)

(Neven LAZAREVIĆ)


Vijenac u znak sjećanja na Josipa Broza Tita u ponedjeljak su u Puli, u 15.05 sati, položili predstavnici Društva Josip Broz Tito, Socijalističke radničke partije i Radničke fronte. Obilježavanju godišnjice smrti jugoslavneskog vođe u Titovom se parku odazvalo i desetak građana Pule.
- Prije 40 godina sa životne scene otišao je Josip Broz Tito i otišao u vječnost, kako je Krleža svojedobno rekao, za dugom kolonom svojih divizija preko Romanije. Tito je kao pojam i danas prisutan na ovim prostorima, rekao je pred bistom maršala Vladimir Kapuralin, član Predsjedništva SRP-a.
Naveo je da Broz prema međunarodnim referencama spada u sam vrh svjetski zaslužnih ljudi svoje epohe te da je bio prvi koji je široku lepezu svojih projekata i zamisli sproveo u praksu.
- Vodio je najuspješniji, zapravo i jedini organizirani otpor stranom okupatoru i njegovim domaćim pomagačima, a koji je na kraju rata izrastao u armiju do 800 tisuća boraca. To ga je uvrstilo među pet vrhovnih pobjednika Drugog svjetskog rata. Pritom je povratio i najveći dio okupiranih ili podarenih teritorija, rekao je Kapuralin.
Podsjetio je na Brozov značaj u svijetu koji je ostvario kao jedan od osnivača i lider Pokreta nesvstanih. Na Brozov ispraćaj, uostalom, pristigao je najveći broj državnika i predstavnika  država.
- Prvi je u svijetu uveo radničko samoupravljanje, kao najviši stupanj emancipacije i mogućnosti odlučivanja o vlastitoj sudbini. Svojom je politikopm uspio udružiti divlja balkanska plemena i omogućiti 45 godina mira i prosperiteta, što je najdulji period na ovim prostorima, unazad nekoliko stoljeća, zaključio je Kapuralin. Okupljeni su poštovanje Brozu odali minutom šutnje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of