STANOVANJE ZA SVE

PODSTANARI U RIZIKU OD SIROMAŠTVA: Pula je pogođena stambenom krizom, cijene stanova lete u nebo

| Autor: Borka PETROVIĆ
(N. LAZAREVIĆ)

Ova kriza očituje se u velikom porastu cijene najma, cijene koja mnogima uzima i više od 40 posto prihoda kućanstava, stavljajući tako podstanare u kategoriju stanovništva koja je u velikom broju slučajeva u riziku od siromaštva

U četvrtak s početkom u 19 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc predstavit će se kampanja "Stanovanje za sve" (Housing for all) i razgovor o mogućim rješenjima stambene krize. Na tribini će govoriti Sara Lalić iz Centra za mirovne studije, Helena Sterpin iz Zadruge Praksa, Iva Marčetić iz Prava na grad, a diskusiju će moderirati Dušica Radojčić iz Zelene Istre.

Dugoročni najam

Cijene stanova lete u nebo, a rješavanje stambenog pitanja u postojećim uvjetima kreditiranja za ljude koji nemaju nasljedstvo gotovo je nemoguće. Stoga su se na razini Europske unije okupili stručnjaci i aktivisti koji putem Europske građanske inicijative "Stanovanje za sve" pozivaju građane da se potpisom peticije housingforall.eu uključe u rješavanje tih problema. Inicijativa se zalaže da se na razini EU-a omogući lakše financiranje javnog stanovanja te se potakne gradnja neprofitnih stambenih jedinica, ali i da se reguliraju digitalne platforme poput Airbnb-a.

Pula kao obalni grad, ističu iz ove inicijative, naročito je pogođena stambenom krizom. Ova kriza očituje se u velikom porastu cijene najma, cijene koja mnogima uzima i više od 40 posto prihoda kućanstava stavljajući tako podstanare u kategoriju stanovništva koja je u velikom broju slučajeva u riziku od siromaštva. Ne samo da su cijene stanova potpuno neusklađene s visinom dohotka, već je na obali gotovo nemoguće naći stan za dugoročni najam. Nedostatak alternativa na tržištu, poput javnih stanova, subvencija na stanovanje ili neprofitne proizvodnje stambenog prostora, dodatno utječe na porast cijena koje direktno ugrožavaju sigurnost doma.

Priuštivo stanovanje

U petak od 9 do 12 sati Europska građanska inicijativa poziva stoga sve zainteresirane da daju svoj potpis za priuštivo i javno stanovanje na štandu koji će biti postavljen ispred pulske tržnice. Inicijativu u Hrvatskoj podržavaju Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za mirovne studije, Društvo arhitekata Istre DAI/SAI, Društvo arhitekata Rijeke DAR, Društvo arhitekata Zagreba, Udruga Eko Zadar, Inicijativa Srđ je naš!, Institut za političku ekologiju, Kuća ljudskih prava, Mreža mladih Hrvatske, Savez udruga Operacija grad, Platforma Doma mladih, Pravo na grad, Sindikat obrazovanja, medija i kulture, Udruga hrvatskih arhitekata UHA, Udruga MoSt, Zelena akcija i Zelena Istra.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini