DEINSTITUCIONALIZACIJA

Poboljšanje pristupa socijalnim uslugama: NATJEČAJ O USLUGAMA SOCIJALNO UGROŽENIM SKUPINAMA

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Arhiva

Natječaj je namijenjene domovima socijalne skrbi, centrima za pružanje usluga u zajednici, za pomoć u kući, udrugama, vjerskim zajednicama, zadrugama ili jedinicama lokalne samouprave * Alokacija za urbano područje Pula iznosi 9,5 milijun kuna, od čega je 8 milijun kuna, odnosno 85 posto je osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda

 Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je jučer otvoreni trajni poziv na dostavu projektnih prijedloga "Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb".

Ovaj poziv ima za cilj prvenstveno pružanje podrške procesu deinstitucionalizacije i podizanje svijesti javnosti o istome, odnosno pružanje usluga socijalno ugroženim skupinama koje trebaju adekvatnu pomoć kako bi ih se što kvalitetnije uključilo u život zajednice.

 Prvenstveno se provedbom aktivnosti želi identificirati ugrožene skupine stanovništva, s posebnim naglaskom na siromaštvo i njegove uzroke, te na temelju analize stanja identificirati i stvoriti kvalitetnu ponudu socijalnih usluga, koja će biti dostupna svim stanovnicima i koja će rezultirati aktivnim uključivanjem pojedinaca u društvo i visokim stupnjem socijalne kohezije. To će se postići poticanjem prijelaza s institucionalnih socijalnih usluga na usluge zajednice kroz pružanje podrške procesu deinstitucionalizacije, unaprjeđenje kvalitete i razvoja izvaninstitucijskih socijalnih usluga te jačanjem kapaciteta stručnjaka koji rade s pripadnicima ciljanih skupina.

Poziv se provodi u okviru operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.", a unutar specifičnog cilja "Poboljšanje pristupa visokokvalitetnim socijalnim uslugama, uključujući podršku procesu deinstitucionalizacije". Ukupna vrijednost poziva na dostavu projektnih prijedloga iznosi 89,1 milijun kuna. Navedeni iznos podijeljen je po grupama na sedam urbanih aglomeracija/područja u kojima će se projektne aktivnosti provoditi. Alokacija za urbano područje Pula iznosi 9,5 milijun kuna, od čega je 8 milijun kuna, odnosno 85 posto je osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok će obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 posto osigurati Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava iz državnog proračuna i to u iznosu od 1,4 milijuna kuna za urbano područje Pula.

Slijedom navedenog proizlazi da intenzitet potpore po pojedinom projektu iznosi do 100 posto prihvatljivih troškova, pri čemu potencijalni prijavitelji i partneri nisu dužni osigurati sufinanciranje iz vlastitih sredstava. Najniža vrijednost potpore po pojedinom projektnom prijedlogu iznosi 400.000 kuna, a najviša vrijednost potpore dva milijuna kuna.

Prihvatljivi prijavitelji po ovom pozivu su dom socijalne skrbi, centar za pružanje usluga u zajednici, centar za pomoć u kući (ustanova socijalne skrbi upisana u Upisnik ustanova socijalne skrbi); udruga, vjerska zajednica, pravna osoba Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj, zadruga (pravna osoba upisana u Evidenciju pravnih osoba i obrtnika koji pružaju socijalne usluge) ili jedinica lokalne samouprave s tog područja.

Projektne prijedloge bit će moguće podnositi od 17. kolovoza 2020. godine od 9 sati. Informativna radionica održat će se virtualnim putem u četvrtak, 6. kolovoza, s početkom u 11 sati. Prijave su otvorene do utorka, 4. kolovoza , do 15 sati.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini