OKUPLJANJE VJEROVNIKA

Plan za opstanak brodogradnje u Puli postoji, ali još uvijek samo kao mrtvo slovo na papiru. Danas konačna odluka o sudbini ULJANIK BRODOGRADILIŠTU U STEČAJU?

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Dejan ŠTIFANIĆ)

(Dejan ŠTIFANIĆ)


 Pazinski Spomen dom pozornica je na kojem bi se danas trebao odigrati zadnji čin drame za još jedno od društava nekad velike Uljanik grupe. I to ne bilo koje. Vjerovničko vijeće stavit će točku na i na postojanje Uljanik Brodogradilišta, tvrtke koja je u nekim boljim vremenima zapošljavala najveći broj pulskih brodograditelja i koja je, laičkim očima gledano, bila ona koja je u Puli gradila brodove.

Sudbina Brodogradilišta odavno je zapečaćena i tvrtka zbog nagomilanih dugova nije imala nikakve šanse preživjeti stečajni postupak, ali postojao je plan da brodograđevna djelatnost, usprkos svemu, preživi i ponovno se pokrene kroz novu tvrtku Uljanik Brodogradnja 1856. Plan i dalje postoji, ali je, baš kao i kada je prvi put iznesen, a prošlo je od toga nekoliko mjeseci, još uvijek mrtvo slovo na papiru. I ništa više od toga.

U međuvremenu, proces odumiranja dijelova nekadašnje kompanije ide svojim tijekom. Najprije su krajem siječnja vjerovnici donijeli odluku o likvidaciji nekadašnje glave pulske brodogradnje Uljanika d.d., a danas se ista odluka očekuje i na Skupštini vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju. Donošenje odluke o obustavi poslovanja, odnosno likvidaciji predložio je stečajni upravitelj Loris Rak. Uz likvidaciju, Rak predlaže vjerovnicima da mu daju suglasnost za odricanje od potkoncesije i raskid ugovora o podkoncesiji koji, kao i ostale tvrtke koje posluju na području škvera, Uljanik Brodogradilište ima sklopljen s Uljanikom d.d.

Pred vjerovnicima će se naći i donošenje odluke o načinu unovčenja imovine stečajnog dužnika. Prema njegovom izvješću, koje zahvaća razdoblje od 16. svibnja do konca prošle godine, primitci od upravljanja stečajnom masom iznosili su 30,7 milijuna kuna, a najveći dio tog iznosa odnosi se upravo na unovčenje stečajne mase. Današnjom odlukom taj će se proces nastaviti, a jedino pitanje koje još ostaje otvoreno je hoće li iz te prodaje ostati izuzeta sredstva koja bi bila neophodna za ponovno pokretanje brodograđevne djelatnosti u Puli ili je i to još jedna završena priča.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of