SUDBINA BRODOGRADNJE

Sindikat Istre i Kvarnera smatra da Vlada neće dozvoliti nastavak proizvodnje u Uljaniku. OBJASNILI SU ZAŠTO

| Autor: Portal Glas Istre

U Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije ne vjeruju da će sutra ns Skupštini vjerovnika biti prihvaćen plan spasa za pulsku brodogradnju na način da će se pokrenuti nova tvrtka na koju će se prenijeti koncesija, a za što je potrebna financijska pomoć Vlade.

Tim povodom odaslali su priopćenje, u kojem kažu:

"Sutra će, ipak i nažalost, izgleda biti dan koji će označiti kraj za Uljanik, kraj nadi u pulski brodograđevni opstanak, kraj obmanama u režiji državnih čelnika! Izvjesno je da će Skupština vjerovnika sutra donijeti odluke da nema osnove za izradu stečajnog plana i da se obustavlja poslovanje Uljanika.

Kako država, po svemu sudeći, nema namjeru dati garancije za nastavak proizvodnje, zasigurno neće biti prihvaćen prijedlog odluke stečajne upraviteljice o revitalizaciji i opstanku brodograđevne djelatnosti u Puli kroz novo poduzeće.

Za nekoliko sati bit će vrlo jasno da su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar gospodarstva Darko Horvat svojim brojnim izjavama posljednju godinu i pol, na koje dijelom podsjećamo, obmanjivali javnost i radnike. I Plenković i Horvat namjerno su odugovlačili objavu konačne odluke dok ne prođu predsjednički izbori. Zašto su smijenili bivšeg stečajnog upravitelja? Zašto su dali zadatak Mariji Ružić, znajući da neće prihvatiti nikakav plan oživljavanja brodogradnje? Očito sve da bi se ljudima zamazalo oči prije predsjedničkih izbora.

Ostat će zapamćeni kao grobari Uljanika, a i cjelokupne brodogradnje, glasnici deindustrijalizacije Hrvatske, a posebno Istre. U Istri će egzistirati samo trgovine i turizam, odnosno uslužne djelatnosti. Čiji je to interes? Sigurno nije interes Hrvatske, njenog gospodarstva, njenih građana i radnika, njezine suverene i samostalne budućnosti, na koju istaknuto priseže predsjednik Vlade!

Likvidacija Uljanika, bez mogućnosti revitalizacije brodogradnje kroz Uljanik Brodogradilište 1856, povlači za sobom i sva ostala Uljanikova društva koja su, doduše u stečaju, ali ipak rade i daju šansu. U pitanje opstanka dovedena su druga društva koja na prostoru Uljanika godinama rade kao podkoncesionari. Kome je namijenjen prostor Uljanika? Da li ga je zbog toga zapravo trebalo ugasiti?

Ako jest, onda je to trebalo reći javno i glasno i preuzeti odgovornost za takve odluke. Ali odgovornost je imenica nepoznata našim političkim čelnicima!

Ne bi nas, stoga, iznenadilo da na ročištu ponovno ne donesu nikakvu odluku, da odgode zabijanje posljednjeg čavla, možda dok ne prođu parlamentarni izbori!", stoji u priopćenju SiKD-a.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater