REBALANS PRORAČUNA

Plaće kulturnjacima namaknut će se smanjenjem kulturnih programa. Za plaće odgojiteljicama "uštipnut" će se iz svega pomalo. ČEKA SE POTVRDA PULSKOG GRADSKOG VIJEĆA  

Rast plaće za tri posto u gradskim vrtićima, Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda, INK-u, Gradskoj knjižnici i Pula Film Festivalu predviđen je 1. srpnja, uz dodatna tri posto od 1. studenog. Ukupno, to je povećanje od prosječnih 500 kuna bruto po zaposlenom nakon što 1. studenog stupi na snagu povećanje od 6 posto

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Nakon što su u travnju predstavnici Grada Pule sa Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) dogovorili povećanje materijalnih prava za radnike triju gradskih vrtića, sada su to isto dogovorili i sa sindikalnim predstavnicima ostalih zaposlenika koji su uključeni u gradski proračun. Riječ je o radnicima Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Istarskog narodnog kazališta, Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Pula Film Festivala. Tijekom pregovora Grad je pristao na povećanje materijalnih prava svima po istom modelu koji je ranije usuglasio sa SIKD-om za zaposlene u tri gradska vrtića.

Dakle, rast plaće za tri posto predviđen je 1. srpnja te dodatna tri posto od 1. studenog. Ukupno, to je povećanje od prosječnih 500 kuna bruto po zaposlenome nakon što 1. studenog stupi na snagu povećanje od 6 posto. Usto, svaki zaposlenik dobiva dodatnih 500 kuna neto godišnje na račun povećanja neoporezivog dijela plaće s 2.500 na 3.000 kuna. Povećanje plaća trebalo bi se realizirati rebalansom proračuna za 2022. godinu o kojem će se odlučivati na sjednici Gradskog vijeća zakazanoj 21. srpnja.

Miodrag Flego, povjerenik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi u Istarskom narodnom kazalištu, kaže da su na početku pregovora tražili rast plaća od 10 posto, ali su, kaže, pristali na ponuđene uvjete kakve je Grad dogovorio s ostalima. Veli da će rast neoporezivog dijela s 2.500 na 3.000 kuna za njih značiti povećanje božićnice s 1.000 na 1.500 kuna. Kaže da ipak nije zadovoljan postignutim jer će, objašnjava, povećanje omogućiti tek golo preživljavanje radnicima.

- Ovo povećanje za nas predstavlja gorak okus zadovoljstva s obzirom koliko je velika inflacija i koliko su drastično porasli troškovi života, komentirao je Flego. Najavio je da i Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, poput SIKD-a, ove jeseni započinje nove pregovore s Gradom Pulom o povećanju materijalnih prava u 2023. godini.

Nadija Crkvenac, povjerenica istog sindikata u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula izjavila nam je da se u sadašnje vrijeme rasta cijena vesele svakom porastu plaća. "I to što ćemo dobiti je nešto što će nas malo pogurati naprijed", naglasila je te dodala da i oni ujesen započinju nove pregovore o rastu plaća za 2023.

U prijedlogu rebalansa proračuna navedeno je da se rashodi za plaće u 2022. godini povećavaju za 57 tisuća, na 2,95 milijuna kuna za radnike Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda. U Dječjem vrtiću Pula rastu za 405 tisuća, na 12,82 milijuna kuna, u vrtiću Rin Tin Tin za 306 tisuća, na 4,55 milijuna kuna, a u vrtiću Mali svijet za 566 tisuća, na 13,96 milijuna kuna. U knjižnicama rashodi za plaće rastu za 86,5 tisuća, na četiri milijuna kuna, a u Istarskom narodnom kazalištu za 135 tisuća, na 2,78 milijuna kuna. U Pula Film Festivalu nisu tako detaljno odvojeni izdaci za plaće pa nije moguće utvrditi iznose. Prema našoj procjeni, u tri kulturne ustanove (INK, Pula Film Festival i Gradska knjižnica i čitaonica) rast plaća iznosi oko 300 tisuća kuna. Zbirno rastu plaće za više od 1,6 milijuna kuna, na 41 milijun, ne računamo li Pula Film Festival.

Dok se analizom rebalansa ne može s preciznošću utvrditi kome će se u proračunu uzeti da bi se namirio novac za plaće zaposlenika vrtića i Centra za rehabilitaciju Veruda, to je uočljivo kad je riječ o kulturnim ustanovama. Vidljivo je da će se 300 tisuća kuna za plaće namaknuti smanjenjem proračuna za kulturne programe, ali i za materijalne rashode. Smanjuju se izdaci za scensko-dramsku i filmsku umjetnost, za programe koje provode samostalni umjetnici, udruge, umjetničke organizacije, za književne programe i manifestacije te potpore nakladničkim projektima. Manje će dobiti i oni koji se bave kulturom mladih, a kreše se i glazbenim programima, manifestacijama i projektima, kulturnom amaterizmu te razvoju kulturnog turizma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater