OSIJEK

Osječki proračun rebalansom povećan za 13,6 milijuna eura

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Osječko Gradsko vijeće prihvatilo je u petak većinom glasova rebalans gradskog proračuna kojim je povećan za 13,6 milijuna eura te je sada 141,9 milijuna eura, a  gradonačelnik Ivan Radić je novinarima rekao kako smatra da će Osječani biti zadovoljni poreznom reformom jer će im plaće rasti.  

S obzirom na to da je jedan od ključnih razloga povećanja proračuna uključivanje prošlogodišnjih viškova od 10,9 milijuna eura, gradonačelnik Ivan Radić ocijenio je kako Gradska uprava racionalno upravlja financijama i traži alternativne izvore financiranja za realizaciju projekata.

"To dovodi do toga da ove godine nismo podigli niti jedan kratkoročni niti dugoročni kredit, a određene naslijeđene kredite smo refinancirali", rekao je Radić.

Izrazio je zadovoljstvo mehanizmom Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) budući da je grad za sljedeće financijsko razdoblje od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova dobio 55 milijuna eura, što je porast od 10 milijuna eura.

"Imamo veći izvor financiranja kroz ITU mehanizam i jedan smo od prvih gradova koji je predao sve svoje projekte, koji su prihvaćeni, a to su projekti poput podzemne garaže u Tvrđi, obnove glavne gradske tržnice te revitalizacije parka Gradskog vrta i istoimenog stadiona", istaknuo je Radić.

Radić podupire Vladin prijedlog porezne reforme: Osječani će biti zadovoljni

Na upit novinara da komentira Vladin prijedlog porezne reforme, Radić je odgovorio kako u Gradskoj upravi podupiru Vladinu poreznu reformu i rast plaća građanima. Smatra da će Osječani biti zadovoljni poreznom reformom jer će im plaće rasti.

Spominjući najave ukidanja prireza, rekao je kako će Grad Osijek ove godine od prireza prihodovati oko sedam milijuna eura. Istaknuo je da se proračun dobro puni jer na se području grada trenutačno realiziraju investicije veće od 150 milijuna eura, bilježi se rekordno visoka zaposlenost i rekordno niska nezaposlenost, a u najavi je i najveća strana investicija u Slavoniji, američke tvrtke Jabil, koja će dodatno povećati zaposlenost.

"Za točne projekcije i što će to točno značiti za građane, u idućem razdoblju ćemo napraviti jednu prezentaciju za javnost, gdje će građani moći točno vidjeti što to za njih znači u gradu Osijeku", najavio je Radić.

Na upit hoće li rasti porez na dohodak, odgovorio je: "Mi ćemo to predstaviti, ali neće."

Odgovarajući na pitanje trebaju li građani strahovati od mogućeg povećanja cijena komunalnih usluga, Radić je istaknuo kako Osijek, za razliku od većine velikih gradova, nije dizao cijene komunalnih usluga iako u ovome trenutku financira ili sufinancira velike projekte, poput izgradnje pročistača otpadnih voda ili obnove gradske tramvajske infrastrukture.

"U ovoj godini svakako nemamo namjeru dizati cijene komunalnih usluga, a ključno je da će ovom poreznom reformom građanima Osijeka plaće definitivno rasti", poručio je gradonačelnik Radić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater