EU-projekt vrijedan 393.000 kuna

PARA SPORT Slijepe osobe dobit će asistente za sportske i rekreacijske aktivnosti

Osim za članove Lige pikada za slijepe, uz pomoć ovog projekta mnogo lakše ćemo organizirati i rekreaciju u našem centru u Cukrićima te ljeti na moru i druge aktivnosti. Imamo slijepih osoba koje po 20, 30 godina nisu otišle na more jer nemaju osobu od povjerenja, kazao je Zlatko Kuftić, predsjednik Udruge slijepih Istre

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


U pulskom sjedištu Udruge slijepih Istarske županije predstavljen je novi projekt "Para Sport - unaprjeđenje socijalnih usluga za slijepe kroz prilagođene rekreativne sadržaje", čiji je nositelj Planinarsko-rekreativni klub slijepih Istarske županije, a partner Sportska udruga slijepih "Učka". Ovim će se projektom omogućiti da slijepe osobe imaju videće pratitelje za prilagođene sportsko-rekreativne aktivnosti, a time i olakšati organizacija sportskih susreta i natjecanja.

Videći pratitelji za 15 osoba

Katja Meden, voditeljica projekata i programa u županijskoj Udruzi slijepih, kaže da je ideja rezultat suradnje ovih dviju srodnih rekreativnih udruga slijepih osoba, kao nastavak stalnih unapređenja i razvoja socijalnih usluga za slijepe u Hrvatskoj.

- Inicijalno je projektnom idejom predviđeno da se, osim u Istri, ove usluge pružaju i na području Zadarske, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije te Grada Zagreba, iako se projekt ne ograničava samo na ovih pet županija. Korisnička skupina je zaokružena na 15 osoba budući da je riječ o najaktivnijim članovima koji pokazuju najveći afinitet za prilagođeno bavljenje sportom i rekreacijom. No, poučeni dosadašnjim iskustvom, uvjereni smo da će ta skupina biti znatno veća, kazala je Meden.

Spomenutih pet županija okupljeno je u Ligu pikada za slijepe, koji je ovoj skupini građana najomiljenija prilagođena sportsko-rekreativna aktivnost. Zlatko Kuftić, predsjednik Udruge, kaže da će uz pomoć ovog projekta mnogo lakše organizirati i rekreaciju u njihovom centru u Cukrićima te ljeti na moru i druge aktivnosti.

- Imamo slijepih osoba koje po 20, 30 godina nisu otišle na more, ne zato što to nisu htjeli, već zato što nemaju osobu od povjerenja s kojom bi mogli ići, kazao je Kuftić. Udruga slijepih Istarske županije ima svoje videće pratitelje koji su fokusirani na svakodnevne potrebe, odlazak liječniku, u kupnju i slično, dok će ovim projektom slijepima osigurati asistente za sport i rekreaciju.

Dvoje zaposlenih

Projekt Para Sport trajat će 20 mjeseci, "težak" je 393 tisuće kuna pristiglih iz Europskog socijalnog fonda te zapošljava dvoje ljudi. To su Mihael Korpar iz Medulina, videći pratitelj slijepim osobama za sportsko-rekreativne aktivnosti, i Puljanka Tea Vale, referentica i administratorica zaposlena na projektu.

Meden ističe da redovito surađuju s ostalim udrugama slijepih u Hrvatskoj, tim više što je na području općine Medulin smješten hostel Erks Premantura, gdje slijepe osobe iz čitave Hrvatske dolaze na aktivne odmore, a onda im pulske udruge uskaču sa socijalnom uslugom videćeg pratitelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini