K.u.K. MARINESPITAL

PACIJENTI I OSOBLJE NAPUSTILI SU MORNARIČKU BOLNICU U PULI: Bivša vojna bolnica ostaje uzdanica u slučaju drugog vala korone, a onda prelazi Sveučilištu

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA


Već tada se govorilo o potrebi izgradnje nove bolnice na donjoj lokaciji, a tadašnji ravnatelj bolnice dr. Irenko Srdoč proročanski je rekao: "Ako se preselimo u Mornaričku, 20 godina neće se izgraditi nova bolnica". I bio je u pravu, priča nam dr. Ivica Fedel, zamjenik ravnateljice pulske Opće bolnice, dok nas provodi kroz zgradu izgrađenu davne 1861.

Bivša vojna bolnica odradila je svoje. Posljednji pacijenti i osoblje Mornaričke bolnice iselili su u novi suvremeni kompleks Opće bolnice u Zagrebačkoj prije nekoliko tjedana. Sada se u velebnoj austrougarskoj zgradi završava s iseljenjem, ali i priprema prostor za eventualni, ali ipak očekivan drugi val koronavirusa.

(Dejan ŠTIFANIĆ)

- Preseljenjem bolnice u Mornaričkoj se oslobađa prostor za slučaj Covida i u slučaju potrebe smještaja većeg broja pacijenata, rekao nam je zamjenik ravnateljice pulske bolnice dr. Ivica Fedel. Dakle, stara će zgrada u najgorem scenariju drugog vala koronavirusa još kratko poslužiti u medicinske svrhe, a onda će i definitivno biti prenamijenjena za potrebe pulske sveučilišne zajednice.

Kirurg Fedel proveo nas je kroz ogromnu praznu bolnicu izgrađenu davne 1861. godine kao K.u.K. Marinespital, a u kojoj je proveo posljednjih 20 godina profesionalnog života. Kroz prazne hodnike, koje su donedavno ispunjavali pacijenti u iščekivanju pregleda, sada odjekuju glasovi radnika koji odnose namještaj i opremu. Tu se, kaže kirurg, tijekom dva desetljeća nalazilo 80 posto pulske bolnice, primarno radno mjesto tu je imalo 120 doktora i 260 sestara raspoređenih u smjenama, a ležalo je u prosjeku između 260 i 280 bolesnika.

(Dejan ŠTIFANIĆ)

- Mjesecima smo razmišljali kada je najbolje preseliti u novu bolnicu, a prije korone nam je plan bio u svibnju, da to riješimo pred ljeto jer klimatizacija ne radi i sobe su neuvjetne. Korona je sve usporila, a daljnjim odgađanjem za tri, četiri mjeseca ne bismo dobili ništa. I ovdje, otkad smo ušli u Mornaričku bolnicu u kolovozu 2000., stalno se nešto radilo i prilagođavalo, kazuje Fedel dok nas vodi hodnicima uz sablasno prazne šaltere, kroz odjele, sobe, operacijske sale…

Otkad je bolnica izgrađena pa sve do 1990-ih služila je vojsci, mada su se u vrijeme Jugoslavije tu liječili i brojni civili. Vojska je 80-ih adaptirala i modernizirala bolnicu, a onda je početkom 90-ih napustila, da bi godinama bila prazna. Cijelo to vrijeme civilna je bolnica radila u već derutnim objektima raštrkanim po bolničkom krugu u Zagrebačkoj. Zbog toga je i sredinom 90-ih donesena odluka da se zgrada u Negrijevoj adaptira, uredi hitni prijem i u nju preseli dio odjela.

- Već tada se govorilo o potrebi izgradnje nove bolnice na donjoj lokaciji, a tadašnji ravnatelj bolnice dr. Irenko Srdoč proročanski je rekao: "Ako se preselimo u Mornaričku, 20 godina neće se izgraditi nova bolnica". I bio je u pravu, kaže Fedel i otkriva da se cijelo vrijeme nije prestalo s ulaganjima i prilagođavanjem prostora koji su prije 160 godina, po ondašnjim standardima i za potrebe liječenja vojske, gradili Austrijanci po projektu Viktora Damaševskog.

(Dejan ŠTIFANIĆ)(Dejan ŠTIFANIĆ)(Dejan ŠTIFANIĆ)(Dejan ŠTIFANIĆ)(Dejan ŠTIFANIĆ)(Dejan ŠTIFANIĆ)(Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini