COVID-19

OTKAZI ZA NECIJEPLJENE ZDRAVSTVENE RADNIKE? U PULSKOJ BOLNICI 25 POSTO NEZAŠTIĆENIH Hrstić: Mislim da nam takvi potezi neće trebati

Osobno mi je teško vjerovati da će biti takvih pojedinaca koji rade u sustavu zdravstva, odnosno ne vjerujem da će biti osoba koje se odbijaju cijepiti, koje nisu preboljele covid i pritom se ne žele testirati, kaže ravnateljica dr. Irena Hrstić

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Hoće li zdravstveni radnici koji se ne budu željeli cijepiti protiv covida-19 dobiti izvanredan otkaz? Tu informaciju pojedinih medija, koji se pozivaju na pouzdane izvore u Vladi, u pulskoj Općoj bolnici još uvijek nisu mogli potvrditi.

Naime, prema izvorima iz Vlade koju prijenose mediji, radnici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi koji se ne žele cijepiti, nemaju covid-potvrdu, nisu preboljeli bolest i odbiju test na covid-19, od 1. listopada neće moći ulaziti u ustanove u kojima rade: smatrat će se da se nisu ni pojavili na poslu, a onda će posljedično moći dobiti i izvanredni otkaz. Prema informacijama medija, radni odnosi već su definirani Zakonom o radu i pravilnicima o radu za ustanove u zdravstvu i socijalnoj skrbi, tako da se ti propisi neće morati mijenjati već će se za one koji ne žele imati covid-potvrdu smatrati da se nisu ni pojavili na poslu. Prema Zakonu o radu, nedolazak na posao može se smatrati teškom povredom radnih odnosa i radniku se može dati otkaz zbog skrivljenog ponašanja ili pak izvanredni otkaz bez prava na otpremninu i otkazni rok. Različiti pravilnici o radu točno definiraju postupke u tim situacijama.

Hoće li i u pulskoj bolnici biti otkaza i koliko se ondje radnika uopće odbilo cijepiti, upitali smo ravnateljicu ustanove dr. Irenu Hrstić. Ona precizira da je cijepljeno 828 zaposlenih, dok ih je 170 preboljelo covid.

- Zaključno, od ukupno 1.333 zaposlenih u Općoj bolnici Pula, njih 998 ima određenu vrstu zaštite, iz čega proizlazi da je oko 25 posto radnika nezaštićeno, objašnjava Hrstić.  

Kad je riječ o mogućim otkazima, Hrstić veli da je procedura otkazivanja ugovora o radu zadana zakonom.

-Osobno mi je teško vjerovati da će biti takvih pojedinaca koji rade u sustavu zdravstva, odnosno ne vjerujem da će biti osoba koje se odbijaju cijepiti, koje nisu preboljele covid i pritom se ne žele testirati. Smatram da nam takvi potezi neće biti potrebni. Covid epidemija traje već dugo, i trajat će još, očito. Cjepivo je dostupno i vrijeme je da se vratimo normalnom funkcioniranju u zdravstvenom sustavu, a i u životu zbog pružanja zdravstvene skrbi kako covid pozitivnim osobama, tako i drugim oboljelima od drugih bolesti, zaključuje Hrstić.

Na koji način posao obavljaju oni koji nisu cijepljeni, odnosno nemaju dokaz da su negativni? Ravnateljica odgovara da su svi radnici obvezni nositi zaštitnu opremu, dok oni necijepljeni imaju obvezu uz masku nositi i vizir cijelo radno vrijeme ukoliko u svom radu ne mogu ostvariti distancu od jedan i pol do dva metra.

- Ako je, na primjer, necijepljena osoba sama u radnom prostoru, ne mora imati cijelo radno vrijeme i masku i vizir, osim u situacijama kada u prostor uđe druga osoba, objašnjava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini