NAJNOVIJE


Uljanik: OSTALI BEZ DVA BRODA

Jučer otkazan ugovor o gradnji ro-ro broda za luksemburškog naručitelja CLdN, danas otkazano i jaružalo

Ilustracija

Uprava Uljanika d.d. izvijestila je u ponedjeljak na web stranici Zagrebačke burze da je luksemburški naručitelj CLdN jednostrano raskinuo ugovor o gradnji novog ro-ro  broda, no nije navela vrijednost ugovora. 

Kako se navodi u priopćenju Uljanika, zbog nemogućnosti da se brod isporuči sukladno odredbama iz Ugovora o gradnji, sklopljenog između Uljanika i CLdN ro-ro S.A. Luxembourg, za izgradnju Ro-Ro broda kapaciteta 5.500 Lm, za prijevoz kamiona, automobila i kontejnera na prikolicama, Uljanikova novogradnja 531, kupac je 27. siječnja 2019. jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda. A danas je stigla i Obavijest o raskidu ugovora za novogradnju 500. "Dana 28. siječnja 2019. godine u sjedištu Društva zaprimljena je obavijest o raskidu Ugovora o gradnji broda sklopljenog između ULJANIK-a d.d. i Dredging and Maritime Management SA (DMM) iz Luxembourga zbog nemogućnosti da se brod tipa usisno samopogonjeno jaružalo s kopačem, Uljanikova novogradnja 500, isporuči sukladno odredbama Ugovora. Zainteresirane strane rade na pronalasku rješenja za dovršetak broda.  

Najnovija otkazivanja ugovora samo su jedno u nizu jer je lani krizom pogođenom Uljaniku nekoliko naručitelja otkazalo ugovore o gradnji.

Nedavno je ministar financija Zdravko Marić kazao da je na temelju protestiranih jamstava brodogradilištu Uljanik i Uljanik grupi samo u prošloj godini plaćeno više od 2,5 milijarde kuna te da postoji mogućnost da se taj iznos ove godine još dodatno poveća za "možda čak do milijardu kuna".

Ranije jutros iz Uljanika su izvijestili da su zaprimili ponude potencijalnih strateških partnera za Uljanik, no nisu naveli koliko ih je i čije su ponude.

Neslužbeno se tijekom vikenda doznalo da su za Uljanik, osim Brodosplita i Fincantierija, kao potencijalni strateški ulagači zainiteresirani australska Scenic grupa te Pomorski institut iz Splita.

Cijena dionice Uljanika na Zagrebačkoj burzi bila je u ponedjeljak oko 10 sati u minusu 11,25 posto, na 14,2 kune, uz promet od otprilike 4.300 kuna. Prošloga je tjedna, pak, cijena dionice tog brodograditelja skočila 100 posto. (GI, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam