SADA DOSTUPNE SVIMA

ORIGINALNE RUKOTVORINE PULJANKE JASNE TODOROVIĆ: U njenom handmade studiju nastaju dekorativni predmeti s predznakom "eko"

Mint Studio je novootvoreni handmade studio u Puli, vlasnice Jasne Todorović, koja svoje slobodne sate nakon rada s djecom u školi provodi radeći rukotvorine

| Autor: Erika FILIPLIĆ
Jasna Todorović sa svojim rukotvorinama (Snimio Milivoj Mijošek)

Jasna Todorović sa svojim rukotvorinama (Snimio Milivoj Mijošek)


- Veći dio svog slobodnog vremena volim provoditi u izradi raznih rukotvorina. U početku sam izrađivala poklone za prijatelje ili predmete za djecu, no odlučila sam svoje umijeće podijeliti s javnosti.

Mint Studio je novootvoreni handmade studio u Puli, vlasnice Jasne Todorović, koja svoje slobodne sate nakon rada s djecom u školi provodi radeći rukotvorine. Proizvode koje izrađuje nastoji izrađivati s prirodnim nutrijentima, kako bi finalni rezultati bili ekološki prihvatljivi. Glavni sastojak je gips, a proizvode koje izrađuje su svijećnjaci, kadice raznih namjena, podmetači za čaše.

- Oduvijek sam voljela izrađivati ručne radove raznih vrsta. Volim inovativne stvari poput handmade proizvoda. U početku sam izrađivala proizvode za sebe, za svoje prijatelje, za djecu, više je to bilo sebi za dušu. Potom sam došla na ideju kako bih se mogla ozbiljnije baviti time. Tako sam osnovala svoje malo poduzeće, veli nam Jasna te dodaje da rijetko možemo pronaći nekoga tko izrađuje baš ovu vrstu proizvoda.

Ideju o izradi upravo ovakvih rukotvorina dobila je istražujući virtualni svijet. Sve izrađuje samostalno u svojem privatnom kućnom kutku, kojeg uskoro misli prostorno proširiti.

- Naziv poduzeću dala sam po svojoj omiljenoj boji mint, koja me asocira na nešto svježe i prirodno. Predmete koje izrađujem su od gipsa s dodatkom poliestera i ekološka verzija epoksi smola, kazala je Jasna.

U kućnom kutku gdje je započeo Mint Studio, vlasnica Jasna opisala nam je cijeli proces izrade proizvoda, te kako na kraju postaju ekološki.

foto

(Snimio Milivoj Mijošek)

- Nastojim koristiti manje štetne proizvode, koliko je god moguće. A sam proces započinje miješanjem posebne vrste gipsa s određenim omjerom vode. U smjesu se dodaju pigmenti u raznim bojama, nakon čega se promiješa i ulijeva u silikonske kalupe. Ulijevana smjesa ostaje u kalupu 40 minuta da se osuši te nakon toga slijedi brušenje. Brušenje je najteži dio posla jer iziskuje preciznost i snagu, a nakon brušenja potrebno je pustiti jedan dan da odstoji. Nakon što je odstajalo, slijedi premaz na ekološkoj bazi od pčelinjeg voska. Prirodne sastojke kupujem od lokalnih proizvođača, a nešto putem online trgovina, objasnila je Jasna.

Kazala je da se odlučila upravo na te oblike kalupa jer je započela prvenstveno s onim što se njoj sviđalo i htjela je svoj ukus prikazati javnosti.

- Namjena proizvoda su dekorativne svrhe. Velike posudice su višenamjenske, mogu poslužiti za odlaganje nakita ili pak kao podmetači u toaletu za sapun. Izrađujem i svijećnjake koji također mogu biti višenamjenski. Potrebno je naglasiti kako se proizvodi ne smiju uranjati u vodu zbog njihovih sastojaka, no mogu se očistiti vlažnom krpom, kazala je.

foto

(Snimio Milivoj Mijošek)

Stil terrazzo inače je talijanskih korijenja kojeg su izumili venecijanski radnici u 15. stoljeću koristeći odbačene komade mramora za popločavanje podova. Danas je taj stil sve prisutniji u raznim industrijama.

- Terrazzo iziskuje malo drukčiju metodu od prethodne. Za proces izrade efekta terrazzo, napravi se prethodna bazna smjesa koja se razmaže na prozirnu plastičnu površinu koja se osuši. Prije samoga kraja sušenja smjese potrebno je dodatno ubaciti komadiće boja koje se nakon toga umiješaju u baznu boju i smjesu te dobivamo efekt mramora. Brušenjem dolazimo do ciljanog izgleda, objasnila nam je Jasna te dodala da je za cijeli proces izrade potrebno oko dva dana zbog sušenja. Proces samog brušenja traje 40 minuta iz razloga što se ručno brusi, brusnim papirima različite grubosti. Mint Studio i njegovu ponudu može se pronaći na društvenim mrežama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater