DANAS PUŠTEN U RAD

FOTO / OPĆA BOLNICA PULA IMA NOVI UREĐAJ ZA PRIPREMU CITOSTATIKA: Uz KBC Zagreb, jedina je koja ima ovaj vrhunski uređaj

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


U pulskoj Općoj bolnici danas je u rad svečano pušten uređaj koji služi za centralnu pripremu citostatika. Riječ je o uređaju kojime se u zatvorenom sustavu, uz pomoć „know-how“ softwera za liječenje zloćudnih bolesti, omogućuje precizno doziranje lijeka za svakog pacijenta, čime se jamči sigurnost pacijenta ali i ljekarnika koji priprema pripravak. Važno je naglasiti i kako je uz KBC Rebro u Zagrebu, OB Pula jedina bolnica u Hrvatskoj koja ima ovaj vrhunski uređaj, što je, ističe ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić, još jedan dodatak u kvaliteti rada bolnice. 

Obilježavanju su prisustvovali i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva primarijus Željko Plazonić, veleposlanik Francuske Republike u RH Gaël Veyssière, župan Istarske županije Fabrizio Radin, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucian Vukelić i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

- Ovo je velik i kvalitativni pomak za Opću bolnicu Pula i za zaposlenike koji će raditi u potpuno sigurnim uvjetima što se tiče toksičnosti citostatika. Uređajem će se uštediti u pripremi citostatske terapije za onkološke pacijente, a i omogućiti ono najvažnije, a to je praćenje lijeka od ljekarne pa sve do same pripreme koju dobije pacijent, kazala je Hrstić. 

Uređaj francuskog proizvođača EuroBioConcepta nabavljen je kreditnim sredstvima za Projekt gradnje i opremanja Nove bolnice u Puli, a ukupna vrijednost investicije u što je uključen medicinski uređaj i softwer iznosi 2.880.937,50 kuna. 

- Nalazimo se u pulskoj bolnici, koja je jedna od najvećih investicija Vlade RH u suradnji s lokalnom samoupravom. Vjerujem da ćemo vrlo brzo svjedočiti i svečanom otvaranju kompletno završene bolnice, a ono što mene osobno veseli je to što smo se u svim dosadašnjim poslovima isključivo vodili najvišom mogućom tehnološkom i tehničkom profesionalnom kvalitetom svega što je u ovoj bolnici izgrađeno, uključujući ovaj laboratorij koji pripada svjetskom vrhu po svojoj kvaliteti, kazao je Plazonić i pozdravio prisutne u ime predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića. 

Prisutnima se obratio i veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Gaël Veyssière koji je istaknuo da će se ovim uređajem pripremati terapije za liječenje karcinoma na najefektivniji i najsigurniji način kako za zaposlenike, tako i za pacijente. Dodao je kako se raduje budućim suradnjama Hrvatske i Francuske, a kako kaže, svoj je boravak u Istri iskoristio i za obilazak radova na Istarskom ipsilonu. 

- Ovime se ostvaruje preciznija i kvalitetnija usluga pacijentima koji imaju potrebu za ovakvim lijekovima, ne samo građanima Pule, već čitave Istarske županije, kazao je Miletić pa se osvrnuo na trenutnu problematičnu situaciju sa zdravstvom u Hrvatskoj i aglasio da će se ovakvim investicijama u zdravstvenom sustavu dugoročno ostvariti značajne uštede.

Voditeljica Odjela mag.pharm. Lara Selovin demonstrirala je prisutnima novi uređaj i provela ih kroz prostore bolničke ljekarne. Uz poštivanje nezaobilaznih mjera zaštite, uvjerili su se u kompleksan i softficiran proces pripreme lijekova i terapija.

Voditelj odjela internističke onkologije s hematologijom u pulskoj Općoj bolnici dr. Dragan Trivanović objasnio je da je ovakva terapija i ranije pripremana u OB Pula, u jednom drugom starijem sustavu, koji, napominje, još uvijek održava određene standarde. Koristili su se izolatori koji se do kraja nisu mogli zatvoriti zbog čega je kvaliteta bila na nižem nivou. Osim toga nije bilo praćenja lijeka kroz bar kodove i povezivanja pacijenata na ovaj način, a sada je svaki detalj zabilježen u sustavu, što podiže kvalitetu cijelog procesa liječenja.


- Željeli smo ovakav uređaj zbog kvalitetnije pripreme i sigurnosti osoblja i pacijenata, uređaja koji je softwerski toliko dobro podržan da se ne može dogoditi greška u samoj aplikaciji lijeka, objasnio je
Trivanović pa dodao da OB Pula dnevno priprema od 40 do 50 aplikacija svih vrsta lijekova za oboljele od malignih bolesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of