NAJNOVIJE


LOŠA ORGANIZACIJA RADA I KRONIČAN MANJAK KADROVA

PULSKI LIJEČNICI NA RUBU SNAGA: Bolnica je pred kolapsom zbog iscrpljenosti liječnika i medicinskih sestara


Recentno smo izvještavali javnost kako je najveći i kontinuirani manjak kadra u OHBP-u bolnice (bolnička hitna služba). Zainteresiranost za rad u ovoj djelatnosti ne postoji još od reforme hitne službe u Republici Hrvatskoj od 2011. godine. Mislim da stanje nije alarmantno. Da problem postoji, istina je. Ali je istina da se kontinuirano radi na uklanjanju ili barem ublažavanju problema, kaže ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić

"Pulska bolnica je pred kolapsom. Liječnici padaju s nogu, sestre "drže" odjele, na hitnom prijemu zbog manjka liječnika već duže vrijeme dežura i ravnateljica bolnice. Da pacijenti znaju pod kakvim stresom i stalnim pritiskom radimo, umrli bi od straha! Pitanje tko će raditi u novoj bolnici nastavi li se ovakvo alarmantno stanje. Kolege odlaze glavom bez obzira, neki u privatne klinike, a neki planiraju otvoriti privatne ordinacije".

Ovo su riječi pulskih liječnika s kojima smo razgovarali (podaci poznati redakciji) koji zasad ne žele javno izaći u javnost. Potvrđuju ono o čemu se već dugo priča u kuloarima i na hodnicima najveće istarske zdravstvene ustanove.

Loši radni uvjeti, nezadovoljstvo organizacijom posla, nemotivirajuće profesionalno okruženje, krpanje dežurstva po odjelima ali i duboko narušeni međuljudski odnosi. Kada smo ih molili za izjave, nismo očekivali ovakav revolt kojeg su ispalili prema upravi, a misleći da ćemo iz njih morati izvlačiti svaku riječ, oni kao da su jedva dočekali da ih nazovemo. U nekoliko smo navrata pitali jesu li ipak pretjerane sve te glasine da se zbog manjka kadrova cijeli sustav polako urušava, zbog čega se u pitanje dovodi kvaliteta usluge, a time i zdravstvena skrb o pacijentima. Pojedini liječnici to ne demantiraju, upozoravajući da je u pulskoj bolnici već duže vrijeme mnogo toga trulo.

Neki krivicu svaljuju na ravnateljicu kojoj najviše zamjeraju što se bavi građevinom, papirologijom i politikom, biranjem kvaka za novu bolnicu, umjesto da brine o kadrovima i ljudima. Smatraju, da upravo ljudi trebaju predstavljati srž ustanove.

"Za kadrove ćemo lako - ta mantra je uništila pulsku bolnicu", kažu nam liječnici koji su svjesni da brod tone već dugo ali sada je, voda došla do grla.

"Bolnicu čine ljudi, a ne zidovi i džaba nam nova bolnica i sva najmodernija oprema ako nećemo imati kvalitetne i zadovoljne ljude koji će u njoj raditi", kažu nam. Nezadovoljne su i medicinske sestre i tehničari. I oni su iscrpljeni, uskaču jedni drugima u smjene, o slobodnim danima mogu samo sanjati, kada ih dobiju, događa se da ih zovu da se vrate na posao. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter