Dođi u grad! - Vieni in citta!

OKRUGLI STOL "KAKO ĆE IZGLEDATI PULA 2030.?" Stručnjaci iz područja urbanizma o Puli budućnosti 

Postavljena je i velika mapa grada na kojoj su Puljani mogli dodavati svoje ideje i prijedloge, što će se koristiti u kreiranju strateškog razvoja Pule, obećavaju iz gradske uprave

| Autor: Marcello ROSANDA
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Grad može i mora ljeti ograničiti terase ugostitelja, kazala je, između ostalog, predsjednica Društva arhitekata Istre Breda Bizjak na jučerašnjem okruglom stolu u sklopu programa "Dođi u grad! - Vieni in città!". Naime, Grad Pula nastavio je s participativnim događanjima, pa je ovaj put odabrana uvijek aktualna i zanimljiva tema - kako će izgledati Pula 2030. godine?

Betonizirani kvartovi

- Svjedočimo tome da se grad razvija bez plana, ovisno o potrebama investitora, pa nam se događaju kvartovi koji su totalno betonizirani i lišeni korisnih društvenih sadržaja. Događa nam se, primjerice, previše trgovačkih centara na Gregovici. Razvoj mora biti participativan, jer bez sudjelovanja građana nema kvalitetnog razvoja, poručila je predsjednica Zelene Istre Irena Burba.

U raspravi organiziranoj na Trgu svetog Tome sudjelovali su predstavnici Grada te javnog i civilnog sektora, kao i stručnjaci za urbanizam i održivi urbani razvoj iz Pule, Zagreba i Ljubljane. Uz Bredu Bizjak i Irenu Burba, bili su tu i Ivana Katurić iz Urbanexa, Tadej Glažar sa Sveučilišta u Ljubljani, Fran Poštenjak iz Arboringa, pulske gradske pročelnice Anja Ademi i Ingrid Bulian, zadužene za lokalnu samoupravu te za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, bivši pulski gradonačelnik Giankarlo Župić, inače osnivač i suvlasnik Urbisa 72, te Doris Pajković iz Istarske regionalne energetske agencije (IRENA).

Na okruglom stolu razgovaralo se o trenutnim, ali i planiranim projektima u gradu te, naravno, o potencijalima koje Pula treba iskoristiti za razvoj u održivi grad koji nudi visoku kvalitetu života. Analizirane su lokacije i dijelovi Pule koji zahtijevaju urbanu obnovu, razgovaralo se o sadržajima koji nedostaju. Također, bilo je riječi o novim perspektivama za zelenu tranziciju Pule koje donosi novo financijsko razdoblje EU-a te o ulozi građana i važnosti participacije u promišljanju razvoja grada. Okrugli stol moderirao je stručnjak za održivo urbano planiranje Sven Simov, a publika je kasnije imala priliku postaviti pitanja sudionicima i iznijeti svoje ideje i razmišljanja.

Ne lažno zelen Muzil

Tema su bili i Muzil kao integriran dio grada te oživljavanje Pulskog zaljeva.

- Muzil treba ostati zelen, ali ne lažno zelen kao golf igralište. Pula ima puno već izgrađenih, a neiskorištenih zgrada, ustvrdio je Glažar, dok je pročelnica Bulian kazala da sve te vizije treba materijalizirati.

Postavljena je velika mapa grada na kojoj su Puljani mogli dodavati svoje ideje i prijedloge, što će se koristiti u kreiranju strateškog razvoja Pule, obećavaju iz gradske uprave.

- Privatni kapital nije najveće zlo na svijetu i ne trebamo bježati od njega, niti je javna intervencija naivna tlapnja ljudi koji žele povratak u socijalizam. I jedno i drugo treba funkcionirati zajedno, zaključila je Katurić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum