JAVNE TRIBINE

OGROMAN PROBLEM PARKINGA NA ZELENICI: Građani sami izradili prometnu studiju koju će predstaviti gradonačelniku Filipu Zoričiću

Studiju je izradilo 30-ak građana. Preksinoć su se požalili gradonačelniku i na problem cementare i zagađenja. Pisali su žalbe na koje nisu dobili odgovor * Darko Šuran s Valovina kazao je da se pogoduje nekim investitorima, što je opovrgnula pročelnica Ingrid Bulian

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Preksinoć je nastavljen niz javnih tribina na kojima gradonačelnik Filip Zoričić i njegovi suradnici na licu mjesta razgovaraju s građanima o njihovim problemima. Zoričić je na Valkanama pozdravio okupljene građane MO Stoja i rekao: „Volio bih da mi kažete svoja razmišljanja i što vas muči, vjerujem da ćemo tako brže riješiti probleme“.

A problema je, sudeći po pitanjima aktivnih građana, mnogo. Jedna Puljanka ukazala je na izuzetnu buku prometa, posebno kamiona koji pretjerano jure oko novog trgovačkog centra, pa je ona predložila postavljanje ležećih policajaca ili na neki način ograničenje brzine. Dotaknula se i problema cementare i zagađenja, o čemu su stanovnici Stoje već više puta upućivali žalbe na koje nisu dobili odgovor. Igor Mihovilović istaknuo je ogroman problem parkinga u naselju Zelenika, rekavši da se tridesetak građana okupilo i napravilo idejnu studiju rješenja prometa koju će donijeti na uvid gradonačelniku. Više građana nadovezalo se na probleme nicanja beach – barova, o čemu je odgovor dala pročelnica za prostorno planiranje Ingrid Bulian: „Takvo korištenje pomorskog dobra se regulira planom upravljanja koji bude kao dokument na javnom savjetovanju, pa imate mogućnost na neki način reagirati“.

WC nije u njihovoj ingerenciji

Reakcija okupljenih na ovaj odgovor išla je u smjeru nejasne informiranosti prema građanima. Zoričić je naglasio da će jasnije objaviti sve informacije.

Daljnji problemi ticali su se gornje ceste kod Max Cityja, opasnosti na pješačkim prijelazima i brzine kretanja vozila, o čemu je govorila Monika Brumnić. Bogoljub Vejnović istaknuo je problem uređenja plaža, vršenje nužde na njima i plaćanja komunalnih usluga tijekom četiri mjeseca turističke sezone za usluge koje građani ne dobivaju. Direktor Herculanee Igor Stari nije znao o kojem smeću je riječ, rekavši da njihov djelatnik svako jutro očisti prostor.

„Postavljanje WC-a nije u našoj ingerenciji“, rekao je Stari. Na potrebu dodavanja rukohvata i saniranja stepenica na plaži Zelenika ukazala je gospođa Sonja. Pitanje plaže za pse inicirao je Zoran Buršić, koji je i potegnuo pitanje provjere vlasništva nekih građevinskih čestica kod stare klaonice koje se trebaju očistiti. Jedna stanovnica Stoje dotakla se Polikarpove ulice, a iz Grada su potvrdili da postoji plan njene sanacije.

Darko Šuran koji živi na Valovinama vrlo je detaljno obrazložio problem dualizma tzv. starih i novih Valovina, počevši od kanalizacije preko gradnje do izmjena GUP-a, o čemu je slao upite Gradu od 2016. godine do danas. Prema njegovim riječima, stari dio Valovina nema kanalizaciju i ima GUP-ova ograničenja gradnje, a novi dio ima i kanalizaciju i još je na tom području izmjenom GUP-a dopuštena gradnja gotovo dvostruke kvadrature građevina. Zaključio je da se radi o pogodovanju nekim investitorima, što je opovrgnula pročelnica Bulian, rekavši da nije u redu širiti takve insinuacije. Lucija Bebić iznijela je problem poklopaca na cesti u Ulici Stoja, a za uređenje plaže Valkane založila se Helga Rajko Maretić.

Izgradnja vrtića

Nakon 45-minutnog druženja s građanima MO Stoja, gradonačelnik se sa suradnicima uputio prema igralištu OŠ Stoja, gdje su ga čekali građani MO Sv. Polikarp – Sisplac. Iako se radi o najvećem mjesnom odboru po broju stanovnika u Puli, broj okupljenih nije prelazio tridesetak.

Prva žalba išla je prema pulskom Vodovodu, a druga Elektroistri. Direktor Vodovoda Dean Starčić pojasnio je stavke koje se odnose na ukupan iznos računa. Gradonačelnik je rekao da problem HEP-a ne može riješiti Grad. O vlasništvu nekretnina koje propadaju, saniranju stepeništa kod Mornaričke crkve i asfaltiranju Ulice sv. Polikarpa upite je postavio Stojan Palalić koji se dotaknuo i zatvorene čitaonice za umirovljenike, iako je izvan njegovog mjesnog odbora. Mario Grbin istaknuo je probleme parkiranih automobila u Osječkoj ulici, nedovoljno kontejnera i koševa za smeće, raskrižja u Ulici Veruda prema bazenima te biciklističkih staza. Vedran Marković predložio je postavljanje ležećih policajaca u Ulici sv. Polikarpa, a Stelio Burić prometno rješenje za šetalište Lungomare. Daljnja pitanja uključivala su plan uređenja igrališta Dražena Petrovića, rasvjetu u Uskočkoj ulici, problem gnijezda galebova i parkiranje na pločnicima.

Vijećnik MO-a Sv. Polikarp – Sisplac Dragan Jelenić podsjetio je gradonačelnika na pitanja koja su mu poslana i čekaju odgovor, a kao najvažnije je istaknuo potrebu izgradnje jaslica i vrtića. Zoričić je obećao odgovor u roku od mjesec dana.

Gradonačelnik je susrete na obje lokacije zaključio sličnim riječima. „Došao sam ovdje s vama razgovarati otvoreno, ne bojim se, ljudi. Javite se sa svim problemima, kritizirajte me ako vam ne odgovorim na mail, dat ću vam i svoj broj, pa me zovite ako treba. Kad se opet budemo vidjeli, rezimirat ćemo što je u međuvremenu napravljeno“, zaključio je Zoričić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater