SAMO DAN NAKON ZAGREBA

OD DANAS JE MOGUĆE BRZO KORONA TESTIRANJE I U PULI. Jeftinije je četiri puta, a rezultati se dobivaju praktički odmah. Može se obaviti na dvije lokacije 

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ
Dr. Dominik Gjoni prezentira kako će izgledati testiranje

Dr. Dominik Gjoni prezentira kako će izgledati testiranje


Brzo i znatno jeftinije testiranje za otkrivanje bolesti Covid-19 moguće je i na području Istre, i to samo dan nakon što je Grad Zagreb krenuo s brzim antigenskim testiranjem. Ovo je zasigurno dobra vijest za građane koji će za svega 15 minuta dobiti nalaze testiranja na Covid-19. Ne manje važna je i sama cijena testa koja iznosi 200 kuna. Ova antigenska testiranja na području Istre provode se u ambulantama društva za zdravstvenu djelatnost Terra Medica koje vodi dr. Dominik Gjoni, a u ovom trenutku raspolažu s ukupno 10 tisuća doza.

- U kontekstu nedavnih preporuka Europske komisije o široj uporabi brzih antigenskih testova, čiju je primjenu Hrvatski zavod za javno zdravstvo 2. studenog 2020. uvrstio u nacionalne kriterije za testiranje, krenuli smo s testiranjima brzim antigenskim testovima u svojim ambulantama. Testovi će omogućiti da se oboljeli identificiraju puno brže i jeftinije nego do sada, pojašnjava dr. Gjoni. Naime, sve veći redovi pred zavodima za javno zdravstvo, kao i novi rekordi u broju novozaraženih i hospitaliziranih, doveli su do znatno duljeg čekanja na rezultate PCR testova, a dodatni problem stvara i njihova cijena. Naime, ukoliko se građani odluče testirati PCR testom o vlastitom trošku, za to bi u trenutnim uvjetima morali izdvojiti vrtoglavih 750 kuna!

Voditelj ambulanti u kojima će se građani moći brzo testirati, dr. Dominik Gjoni, pojasnio je da se radi o brzim, pouzdanim i znatno dostupnijim testovima koji se već koriste diljem Europe, čime će se znatno ubrzati proces testiranja i povećati broj testiranih osoba, što je nužno obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju. Naime, na rezultate testiranja ovakvim testovima čeka se samo 15 minuta. Također, jednako je važan podatak da se radi o znatno jeftinijim testovima, zbog čega će biti dostupni većem broju građana.

- Testovi su validirani u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Unatoč pojavi različitih neprovjerenih brzih testova od samih početaka pandemije, zadnjih se tjedana na tržištu konačno profilirao određeni broj pouzdanih testova, koji su našli široku primjenu u mnogim zemljama. Mi u našim ambulantama koristimo testove za brzu detekciju antigena SARS-CoV-2 renomiranog kanadskog proizvođača, čija je validacija prethodno učinjena na renomiranim njemačkim neovisnim institutima te ih je njemačka Vlada uvrstila u strategiju saveznog javnog testiranja. Pritom je dodatna validacija obavljena na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a to je izvješće pokazalo odlične rezultate. Potvrđeno je da test ima visoku pozitivnu prediktivnu vrijednost i pouzdanost, kaže dr. Dominik Gjoni.

Objašnjava da se radi o testovima čija je specifičnost identična PCR testovima.

- Brzi antigenski test baziran je na detekciji virusnih antigena u brisevima nazofarinksa. Test je visoke specifičnosti od 100 posto, što podrazumijeva da je pozitivan rezultat na brzom testu s visokom sigurnošću pozitivan, odnosno vjerodostojno potvrđuje zarazu virusom. To potvrđuju i službene smjernice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u kojima se osoba pozitivna na brzom testu prihvaća kao pozitivna ukoliko je simptomatska i testirala se unutar prvih pet dana od pojave simptoma, bez potrebe za PCR testom, pojašnjava dr. Gjoni.

Pritom je naglasio da će prilikom testiranja građana bez simptoma, a koji žele saznati jesu li inficirani, rezultati testa interpretirati u kontekstu cjelokupne epidemiološke anamneze, posebno prisutnosti ili odsutnosti kontakta testirane osobe s pozitivnom osobom.

- Budući da je osjetljivost ovakvih testova nešto niža u odnosu na molekularne testove, negativan rezultat na brzom testu apriori ne isključuje infekciju, već takav rezultat treba promatrati u širem kontekstu, uključujući eventualnu potvrdu PCR testom. Prema posljednjim smjernicama američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, asimptomatskim osobama koje su bile u bliskom kontaktu s Covid pozitivnom osobom, pozitivan rezultat na brzom antigenskom testu s visokom vjerojatnošću utvrđuje zarazu virusom. Takva činjenica posebice dobiva na značaju u trenutnim uvjetima visoke stope zaraze u populaciji, kada je i stopa bliskih kontakata sa zaraženim osobama visoka, što je slučaj i u Hrvatskoj, naglašava dr. Gjoni. Osvrnuo se i na šaroliku kliničku sliku.

- Prema meta-analizi (Grant, Geoghegan i suradnici op.a.) iz lipnja 2020., koja je objedinila saznanja iz preko 100 istraživanja iz desetak država, simptomi infekcije koronavirusom su brojni. Uz već poznate simptome kao što je visoka temperatura, suhi kašalj, gubitak osjeta njuha i okusa, oboljeli često zanemare druge, nespecifične simptome. Prema navedenom istraživanju, značajan broj pacijenata imao je izolirane simptome glavobolje, vrtoglavice, mišićno-koštane boli, malaksalosti, začepljenja nosa i curenja iz nosa, gastrointestinalnih tegoba (mučnina, proljev, povraćanje), pa čak i konjuktivitisa. U našim turističkim ambulantama, liječnici su tijekom ljeta zaprimali mnoštvo pacijenata s takvim simptomima, čija bi obrada tekla znakovito brže da su brzi antigenski testovi bili dostupni. Budući da smo radi prisutne simptomatologije pacijente bili primorani prvotno uputiti na PCR testiranje, cjelokupni proces obrade pacijenata bio je znatno dulji, naglasio je dr. Gjoni. On smatra da u trenutnom razdoblju drugog vala pandemije koja brojkama višestruko nadmašuje ono prvotno razdoblje, ova saznanja mogu biti od krucijalne važnosti budući da je u populaciji veći broj zaraženih ljudi čija se bolest prezentira samo jednim od navedenih simptoma.

- Brzi antigenski test svoju maksimalnu učinkovitost može pokazati upravo sada kada su kapaciteti PCR testiranja nedovoljni da bi se brzo otkrili nositelji zaraze i time epidemija suzbila na najbrži mogući način, zaključuje dr. Gjoni.

Testiranje se od danas može obaviti u središnjoj ambulanti Terra Medica na adresi Amfiteatarska 8 u Puli i ambulanti u sklopu kompleksa Park Plaza Histria na pulskoj Verudeli. Testiranje se provodi sve dane u tjednu, od ponedjeljka do nedjelje, uz obaveznu prethodnu najavu na broj 098 410 680. Pacijenti će ispuniti kratak upitnik prilikom testiranja, nakon kojeg se rezultati s preporukama dobivaju kroz pola sata. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater