gotova berba

OBRANE ULIKE NA PULSKIM JAVNIM POVRŠINAMA Umjesto u vrtiće i škole, ulje gradskih maslina završit će "na drugoj adresi"

| Autor: Ružica KORACA
(snimio Duško Marušić Čiči)

(snimio Duško Marušić Čiči)


Radnici Herculanee nedavno su obrali masline i na pulskim javnim površinama. Nema ih puno, svega 69 stabala koja ove godine, kako saznajemo od radnika, nisu donijela puno plodova, kao uostalom ni drugi istarski maslinici. Što se čini s plodovima i gdje završava ulje dobiveno od javnih gradskih maslina, dijeli li se vrtićkim i školskim kuhinjama?

Iz Grada kažu da su sve masline koje se nalaze na javnim površinama posađene putem redovnih aktivnosti Grada i gradskog komunalca Herculanee, dok su, navode dalje, pojedina stabla sporadično posadili privatnici, i to uz ogradne zidove na javnim površinama o kojima oni te osobe i skrbe.

Poklon paketi

"Masline koje su posađene u sklopu navedenih aktivnosti redovno se orezuju, tretiraju, a prema potrebi i sukladno mogućnostima, prihranjuju", kazali su nam iz Grada.
Masline se, navode, ovisno o urodu, kada se može dobiti veća količina ulja, poberu, prerade i Herculanea ih poklanja u sklopu poklon paketa za novogodišnje blagdane.

S obzirom na velik broj vrtića i osnovnih škola, dobivena količina maslinovog ulja nije dovoljna da se ravnomjerno i ravnopravno raspodjeli pa su u Gradu odlučili da se ulje poklanja.

Nedavno su i iz pulske Agroudruge Maslina, koja okuplja 70 članova, izrazili želju da im Grad ustupi gradske ulike o kojima bi, vele, skrbili, a posadili bi i nove, međutim, od tog su nauma ipak odustali. Proljetos su se obratili Gradu sa zahtjevom za orezivanjem maslina na javnim površinama radi školovanja starih i novih maslinara. Održana je pokazna edukacija maslinara kojoj su prisustvovali i radnici Herculanee s ciljem daljnje edukacije i unaprjeđenja poslovanja.

O stablima brine Herculanea

U Agroudruzi Maslina još su od njena osnutka vrlo agilno krenuli s djelovanjem, ali su shvatili da im nedostaje infrastruktura za preuzimanje primjerice gradskih maslina.

-Herculanea upravlja maslinama s područja grada. Kad smo sagledali sve činjenice, složili smo se da je bolje da tako i ostane. Nemamo alat i sve što je potrebno. Razmišljali jesmo, ali operativno nismo u mogućnosti, a nismo ni registrirani za djelatnost obrade maslina u maslinovo ulje. Gradskim ocima puno hvala na pokušaju suradnje, ali više sreće kada bude bilo više sredstava", kazao je predsjednik udruge Drago Kliba.

Napominje da je razgovarao s gradonačelnikom Filipom Zoričićem, da imaju njegovu podršku, ali u jače akcije kreću u proljeće.

- Možda nešto napravimo ako nam se budu dali zapuštene parcele i maslinici koji nisu obrađivani. Mi bismo radili kao posrednici bez naplate. Tako slično radi, primjerice, Vodnjan, napominje Kliba.
 Grad, s druge strane, zasad namjerava i dalje redovno održavati svoj biljni fond po istom modelu, što znači da će o stablima skrbiti radnici Hortikulture pulske Herculanee. Grad Pula do sada nije dodjeljivao vlastito zemljište u svrhu obrađivanja ili sadnje maslina.

"Grad Pula provodi postupke raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske, što se odnosi na poljoprivredno zemljište izvan granica građevinskog zemljišta, obuhvaćenih Programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH. Kad natječaj bude raspisan, moguće je javiti se na njega", ističu iz Komunalne palače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini