ĐIR PO TRŽNICI

OBILJE PLODOVA NA KRAJU LJETA: Pita od šljiva i problemi sa strujom

(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


I dok je nekada u staroj kućici sjedila jedna nonica, danas u obnovljenom objektu ima po tri-četiri apartmana, svaki s brojnim električnim aparatima, klimama, u dvorištu bazen. Struje se troši puno, puno više nego što električna mreža može podnijeti

Tržnica je puna prekrasnog voća i to treba iskoristiti - domaće šljive ili kreke nude se po cijeni od osam do deset kuna. Sada je prilika da od njih napravite marmeladu, slatko ili kolače. Tako sam i ja nekidan, ne nakupovala već dobila šljiva i odlučila od njih pripremiti kolač. Izbor je pao na pitu sa šljivama.

Pad napona

Nakon vremena u kojem je trebala biti pečena, ona je i dalje bila skroz blijeda, a tijesto polusirovo. Provjera temperature, pa još dvadeset minuta pečenja. Stvar gotovo identična - pita nikako da porumeni. I tako sam poduplala vrijeme pečenja da bi pita barem sličila na nešto. Tijesto ni nakon svega nije bilo bogznašta, ali šljive su bile ukusne. Nije ostala niti mrvica.

I tek mi je sutradan susjedina priča malo pojasnila stvari. Ona, naime, nije uspjela zapeći u pećnici niti tortilje. Problem - niski napon struje. To u Štinjanu nije rijetkost - rijetki su petki, kako bi se reklo, kada je isporučen "normalan" napon, a često se ostaje i bez struje i to od nekoliko minuta do nekoliko sati. Razlog, kako su nam neslužbeno kazali, su broji turisti, odnosno povećana potrošnja zbog novih apartmana s klimama, bazenima… I dok je nekada u staroj kućici sjedila jedna nonica, danas u obnovljenom objektu ima po tri-četiri apartmana, svaki s brojnim električnim aparatima, klimama, u dvorištu bazen. Struje se troši puno, puno više nego što električna mreža može podnijeti. Tko je kriv? Turisti, oni koji su dali dozvole za to, HEP koji ne obnavlja mrežu? Tko god, znam samo da je u svemu tome stradala ovoga puta moja pita!

No, dosta jadikovka, od ostalog voće recimo da domaće kisele jabuke (ponovo savršene za kolače) koštaju deset kuna, smokve su od osam do 16 kuna pa dobro pogledajte po štandovima, breskve su 16, nektarine po 20, a domaće grožđe košta oko 15 kuna, dok je ono uvozno po 25 i 30 kuna. Kilogram lubenice košta od četiri do šest kuna, a dinja deset.

Zeri po 60 kuna

Od povrća najskuplji je radič po cijeni od 60 i 70 kuna, mada smo ga vidjeli i po 30 kuna. Salata je od deset do 16, a pomidori od šest kuna naviše. Na štandove je stigla i prva blitva koja je jučer koštala 20 i 24 kune. No, meka je k'o duša, vele prodavačice. Po deset su i patlidžani, mrkva, krastavci kornišon, kukuruz po 12 kuna, dok je domaća kapula po 20 kuna.

Na ribarnici je bilo srdela po cijenama od 15 i 20 kuna, škampi su bili 200, kozice 130, dok je oradama cijena išla sve do 220 kuna! Kilogram lignji bio je po 120, tuna po 150, a na jednom štandu ugledali smo zere, no po 60 kuna pa nam je oduševljenje brzo splasnulo. Romb je bio po 160, vongole 120 kuna, a jedino su pedoči bili relativno povoljni - 25 kuna za kilogram. (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter